Mergi direct la conținut »
Cele mai mari biserici din lume. Unde se găsesc  mormântul lui Cristofor Columb și cele mai valoroase picturi murale
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe

Cele mai mari biserici din lume. Unde se găsesc mormântul lui Cristofor Columb și cele mai valoroase picturi murale

Bisericile au reprezentat întotdeauna un testament al credinței oamenilor în divinitate. Datorită acestui fapt, cele mai mari structuri construite vreodată au fost lăcașe de cult.

De Andreea Radu,

Multe biserici de pe mapamond pretind că sunt cele mai mari din lume, totuși, doar construcțiile a căror măsurători au fost confirmate fac parte din topul celor mai mari biserici din lume realizat de World Atlas.

Iată care sunt cele mai mari biserici din lume:

1. Biserica Sfântul Petru (Vatican) – 15.160 metri pătrați

Biserica Sfântul Petru (NorthFoto)

Biserica Papală a Sfântului Petru de la Vatican este cea mai mare biserică din lume, având 15.160 de metri pătrați la interior și 21.095 metri pătrați la exterior.

Lucrările la clădirea cu arhitectură complexă au durat 120 de ani, perioadă în care au domnit aproximativ 20 de papi.

Milioane de oameni vizitează această biserică anual, fiind celebră și datorită artiștilor care au contribuit la realizarea acesteia: Michelangelo, Carlo Maderno şi Gian Lorenzo Bernini.

Biserica este principalul reper al catolicismului, fiind și locul în care se spune că a fost îngropat apostolul lui Iisus, Sf. Petru, dar și locul în care sunt îngropații foștii papi.

2. Bazilica Sanctuarului Naţional al Fecioarei Maria de la Aparecida (Aparecida, Brazilia) – 12.000 metri pătrați

Biserica National Shrine of Our Lady of Aparecida (EPA)

Biserica Fecioarei Maria de la Aparecida se află în localitatea braziliană Aparecida, Brazilia, şi este dedicată Fecioarei de Aparecida.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Biserică este în prezent cea de-a doua cea mai mare din lume, cu o suprafață de 12.000 metri pătraţi, 173 metri lungime, 168 de metri lățime și 100 de metri înălțime.

Lăcașul de cult care a fost consacrată în anul 1980 poate găzdui 45.000 de enoriași, însă în timpul celebrărilor anuale, deservește, alături de clădirile anexe, până la 70.000 de oameni. Întreg complexul include un mall, clinici medicale, mai multe restaurante și 272.000 metri pătrați de parcare, ce poate cuprinde 4.000 de autocare și 6.000 de mașini.

3. Catedrala din Milano (Milano, Italia) – 11.700 metri pătrați

Catedrala din Milano (EPA)

Catedrala din Milano din Italia este dedicată Sfintei Maria Născătoarea. și este cunoscută și sub numele de Domul din Milano.

Biserica a fost construită în aproximativ șase secole în arhitectura gotică, fiind cea mai mare din Italia (Biserica Sf. Petru este tehnic în Vatican) şi cea de-a treia cea mai mare biserică din lume, acoperind 11.700 de metri pătraţi, are o lungime de 158,6 metri, lățime: 92 metri și înălțime de 108 metri.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

Citiți și: Manastiri Romania – top 20 cele mai frumoase mănăstiri din țara noastră

4. Catedrala din Sevilia (Sevilia, Spania) – 11.520 metri pătrați

Seville Cathedral (EPA)

Biserica se află în patrimoniul UNESCO și a devenit faimoasă în lume datorită faptului că aici este înmormântat Cristofor Columb.

Iată dimensiunile clădirii actuale (Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla), construite între 1401 și 1528: are o lungime de 125 metri, o lățime de 100 metri, o înălțime de 42 metri, iar înălțimea turlei principale este de 105 metri!.

5. Catedrala Sf. Ioan cel Divin (New York, Statele Unite) – 11.200 metri pătraţi

Cathedral of Saint John the Divine (EPA)

Catedrala Sfântului Ion cel Divin din New York este cea mai mare biserică din Statele Unite şi cea de-a cincea cea mai mare biserică din lume.

Dublă măsură la înmormântările pacienţilor cu COVID. Derogare specială de la Arafat, pentru funeraliile lui IPS Pimen: „Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”
Recomandări

Dublă măsură la înmormântările pacienţilor cu COVID. Derogare specială de la Arafat, pentru funeraliile lui IPS Pimen: „Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”

 

Biserica este puțin mai veche de 120 de ani, proiectată într-un stil gotic de renaștere. În ceea ce privește dimensiunile, catedrala cu suprafața internă de 11.200 metri pătrați, are o lungime de 183,2 metri, o lățime de 70,7 metri, iar înălțimea naosului este de 37,8 metri.

6. Biserica Fecioarei de Lichen (Konin, Polonia) – 10.090 metri pătraţi

Biserica Fecioarei de Lichen (shutterstock)

Bazilica Fecioarei de Lichen nu este doar una dintre cele mai mari biserici din lume, ci şi una dintre cele mai înalte biserici din lume. Turnul bisericii măsoară 141,5 metri.

Bazele bisericii de astăzi au fost puse în 1813 de către un soldat polonez ce a luptat alături de Napoleon, iar clădirea, în forma în care se poate admira astăzi, a fost ridicată între 1994 și 2004.

7. Mănăstirea Santa Giustina (Padova, Italia) – 9.717 metri pătraţi

Abatia Sfânta Giustina este o mănăstire din secolul al X-lea din Padova, Italia. Biserica este proiectată în formă de cruce latină.  

Mănăstirea Santa Giustina (shutterstock)

8. Catedrala Liverpool (Liverpool, Regatul Unit) – 9.687 metri pătrați

Catedrala Liverpool (EPA)

Catedrala din Liverpool este cea mai mare biserică din Regatul Unit şi una dintre cele zece cele mai mari biserici din lume.

Construcția catedralei a durat aproximativ 74 de ani, între 1904 şi 1978. Biserica are o lungime de 178 metri, o lățime de 60,3 metri, o înălțime a naosului de 35,3 metri, iar înălțimea turnului este de 100,8 metri.

9. Biserica Sfintei Treimi (Santarem, Portugalia) – 8.700 metri pătraţi

Biserica Sfintei Treimi (Shutterstock)

Biserica Sfânta Treime din Santarem, Portugalia, este a noua cea mai mare din lume, cu un total de 8.700 de metri pătraţi.

Construcția bisericii moderne a început în 2004 şi a fost finalizată în anul 2007. Designul său arhitectural a câştigat mai multe premii, printre care şi premiul pentru structura excepţională de la Asociaţia Internaţională pentru Poduri şi Inginerie Structurală.    

Biserica cu o suprafață de 8.700 de metri pătrați are o lungime de 115 metri, o lățime de 95 metri și o înălțime de 20 metri.

10. Biserica Sf. Paul din afara zidurilor (Roma, Italia) – 8.515 metri pătrați

Biserica Sf. Paul din afara zidurilor (shutterstock)

Denumită și „Sfântul Paul din afara zidurilor”, biserica este una din cele patru bazilici papale din Roma, a doua cea mai mare a capitalei Italiei, după Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

Basilica Papale di San Paolo fuori le Mura se găsește pe locul în care se crede că a fost înmormântat Sfântul Apostol Pavel. Locul a devenit aproape imediat unul dintre cele mai importante destinații de pelerinaj din lumea creștină.

Aspectul actual al bisericii fost dat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, sub coordonarea a doi renumiți arhitecți ai perioadei, Luigi Polleta și Pasquale Belli.

Close
Închide
  Close