De Camelia Diaconu,

Cum se face ciorba de burtă

Unul dintre secretele rețetei de ciorbă de burtă este pregătirea burții, ingredientul principal. Burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.

Ce se pune în ciorba de burtă – rețetă tradițională

Ingrediente pentru ciorbă de burtă:

  • 3 cepe;
  • 3 morcovi;
  • 1 usturoi;
  • 2 kg burtă prefiartă;
  • 1 țelină;
  • 1 kg oase de vită;
  • 4 ouă;
  • 2 rădăcini de pătrunjel;
  • Sare și piper după gust;
  • 500 g smântână;
  • Foi de dafin;
  • Oțet după gust.

Cum să faci ciorbă de burtă cu smântână – rețetă tradițională

Mod de preparare ciorbă de burtă:

Într-un vas mare se pun 4,5 litri de apă la fiert. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.
Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să fiarbă împreună cu oasele.
Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost în prealabil fiartă. Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră ori până când burta este foarte bine fiartă.
Acum, când carnea este bine fiartă, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scoate burta și legumele fierte.
Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede.
Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe.
Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă.
Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă.
Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot.
Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.
Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe. Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul.

După dezvăluirile Libertatea, Valentin Gvinda a renunțat să preia conducerea TAROM. Pilotul a avut suspendată licența de instructor de zbor timp de trei ani
Recomandări

După dezvăluirile Libertatea, Valentin Gvinda a renunțat să preia conducerea TAROM. Pilotul a avut suspendată licența de instructor de zbor timp de trei ani

Libertatea a trimis un jurnalist în Siria | În mijlocul războiului pentru a ajuta! Românca Roxana Diaconescu se luptă să salveze viețile oamenilor prinși în conflictul din Siria
Recomandări

Libertatea a trimis un jurnalist în Siria | În mijlocul războiului pentru a ajuta! Românca Roxana Diaconescu se luptă să salveze viețile oamenilor prinși în conflictul din Siria

Ciorbă de burtă - rețetă tradițională
Ciorbă de burtă – rețetă tradițională

Rețeta de ciorbă de burtă cu smântână este gata. Se servește caldă și se completează cu oțet după gust, dar și verdeață proaspătă.

Cum se drege ciorba de burtă?

Dacă urmezi cu atenție rețeta de mai sus nu vei avea o ciorbă de burtă “brânzită” sau “tăiată“ așa cum mai este cunoscut termenul de ciorbă de burtă cocoloașe. Se obține acest aspect atunci când smântâna este rece, direct de la frigider sau când smântâna este pusă direct în ciorba fierbinte, fără să mai fie trecută în prealabil printr-un bol cu ouăle și supa fierbinte.
Însă, în cazul în care observi că ciorba de burtă nu are aspectul dorit, poți încerca să:

  • Strecori toate legumele împreună cu burta și le pui într-o altă apă la fiert. Urmezi din nou tot procesul de pregătire;
  • Amesteci toată ciorba de burtă cu un mixer la putere maximă și mai adaugi smântână până când obții consistența dorită.

Vă dorim poftă bună!

Citeşte şi:

Varză murată – cea mai bună rețetă pentru iarnă

Top 5 rețete de dulceață de gutui

Ce raspuns a dat Federer când a fost întrebat de ce nu a fost la nunta lui Rafael Nadal
GSP.RO

Ce raspuns a dat Federer când a fost întrebat de ce nu a fost la nunta lui Rafael Nadal

Horoscop 22 octombrie 2019. Pentru Săgetători, există riscul unor conflicte cu prietenii
HOROSCOP

Horoscop 22 octombrie 2019. Pentru Săgetători, există riscul unor conflicte cu prietenii