Complicațiile de după naștere. La ce trebuie să fii atentă

Complicațiile de după naștere pot apărea indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, iar igiena și grija de după naștere trebuie să fie exemplare pentru a evita complicațiile. Și, din păcate, nu sunt puține problemele care pot să apară. Despre cele mai frecvente, am discutat cu dr. Tarek Abdou, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Cele mai multe dintre complicațiile după naștere sunt asociate operației cezariană. Pentru că este o intervenție chirurgicală majoră, are riscurile oricărui tip de operație. Primele probleme care apar într-o astfel de situație, și totodată cele mai simple, sunt senzația de greață, vărsăturile și durerile de cap. De regulă, acestea sunt simptomele clasice de după anestezie.

”Mai grave, și nu atât de rare precum ne-am dori, sunt infecțiile uterine și pierderile masive de sânge. Ambele pot să apară din cauza tăieturii care se face pentru a scoate bebelușul și care nu se vindecă așa cum trebuie. Pe lângă asta, pot surveni și infecții ale cicatricei abdominale, atunci când zona se înroșește și devine caldă, dureroasă și tare, precum și infecții urinare, cauzate de sondă care se montează preoperator, pentru eliminarea urinei”, spune Dr. Tarek Abdou (foto mic), medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citește mai mult pe Libertatea pentru femei.

Mai multe articole