• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Ce este limbajul corpului?

În timp ce cheia succesului atât în ​​relațiile personale, cât și profesionale stă în capacitatea de a comunica bine, nu cuvintele pe care le folosim, ci ceea ce exprimăm nonverbal, prin „limbajul corpului”, este cel mai elocvent. Limbajul corpului este utilizarea comportamentului fizic, a expresiilor și gesturilor pentru a comunica nonverbal și este adesea instinctiv mai degrabă decât conștient.

Indiferent dacă știm sau nu, atunci când interacționăm cu alții, dăm și primim continuu semnale, fără să utilizăm cuvintele. Toate comportamentele noastre nonverbale – gesturile pe care le facem, postura, tonul vocii, cât de mult contact vizual avem – trimit mesaje puternice. Ele pot liniști oamenii, pot construi încredere și îi pot atrage pe ceilalți spre noi sau pot jigni și submina ceea ce încercăm să transmitem. Aceste mesaje nu se opresc când nu mai vorbim. Chiar și atunci când tăcem, comunicăm în continuare nonverbal.

În unele cazuri, ceea ce spunem pe gură și ceea ce comunicăm prin limbajul corpului pot fi două lucruri total diferite. Dacă spunem un lucru, dar limbajul corpului spune altceva, ascultătorul va simți că nu suntem onești. Dacă spunem „da” în timp ce clătinăm  din cap nu, de exemplu. Când se confruntă cu astfel de semnale mixte, ascultătorul trebuie să aleagă dacă să creadă mesajul verbal sau ceea ce spunem prin limbajul nonverbal. Deoarece limbajul corpului este un limbaj natural, inconștient, care transmite adevăratele sentimente și intenții, oamenii vor alege probabil să creadă mesajul nonverbal.

Îmbunătățind modul în care înțelegem și utilizăm comunicarea nonverbală, putem exprima ceea ce vrem să spunem, ne putem conecta mai bine cu ceilalți și putem construi relații mai puternice și mai împlinitoare.

Importanța comunicării nonverbale

Indiciile de comunicare nonverbală – felul în care ascultăm, privim, ne mișcăm, reacționăm – spun persoanei cu care comunicăm dacă ne pasă sau nu, dacă suntem sinceri sau nu și cât de bine știm să ascultăm. Când semnalele nonverbale se potrivesc cu limbajul verbal, ele sporesc încrederea, claritatea și îmbunătățesc raportul cu interlocutorul. Când nu corespund însă, apar tensiunea, neîncrederea și confuzia. 

Comunicarea nonverbală joacă cinci roluri, simultan sau alternativ:

Repetare: repetă și întărește adesea mesajul pe care îl faci verbal.

Contradicție: poate contrazice mesajul pe care încerci să-l transmiți, indicându-i astfel ascultătorului că este posibil să nu spui adevărul.

Înlocuire: poate înlocui un mesaj verbal. De exemplu, expresia feței transmite adesea un mesaj mult mai viu decât pot să o facă vorbele.

Completare: poate adăuga sau completa mesajul verbal.

Accentuare: poate accentua sau sublinia un mesaj verbal. 

Tipuri de comunicare nonverbală

Multe tipuri diferite de comunicare nonverbală includ:

Expresii faciale

Chipul uman este extrem de expresiv, capabil să transmită nenumărate emoții fără să spună un cuvânt. Spre deosebire de unele forme de comunicare nonverbală, expresiile faciale sunt universale. Expresiile faciale pentru fericire, tristețe, furie, surpriză, frică și dezgust sunt aceleași în toate culturile.

Mișcarea și postura corpului

Percepțiile noastre despre oameni sunt afectate de felul în care stau, merg, stau în picioare sau își țin capul. Modul în care ne mișcăm și ne purtăm comunică lumii o mulțime de informații. Acest tip de comunicare nonverbală include postura, poziția și mișcările subtile pe care le facem. 

Gesturi

Gesturile sunt impregnate în viața noastră de zi cu zi. Fluturăm din mâini, arătăm semne, de multe ori nu conștientizăm că facem aceste gesturi, nu le gândim. Cu toate acestea, semnificația lor poate fi foarte diferită între culturi. Semnul „OK” realizat cu mâna, de exemplu, transmite de obicei un mesaj pozitiv în țările vorbitoare de limbă engleză, dar este considerat ofensator în țări precum Germania, Rusia și Brazilia. Deci, este important să fii atent la modul în care folosești gesturile pentru a evita interpretarea greșită.

Contact vizual

Deoarece simțul vizual este dominant pentru majoritatea oamenilor, contactul vizual este un tip deosebit de important de comunicare nonverbală. Modul în care privești pe cineva poate comunica multe lucruri, inclusiv interes, afecțiune, ostilitate sau atracție. Contactul vizual este important în menținerea fluxului într-o conversație și pentru a evalua interesul și răspunsul celeilalte persoane.

Atingere

Comunicăm foarte mult prin atingere. O strângere de mână comunică ceva dacă este fermă și altceva dacă este slabă, o mângâiere pe cap transmite alinare, grijă, un gest de a apuca pe cineva de braț poate fi perceput ca agresiune, etc. 

Spaţiu

Te-ai simțit vreodată inconfortabil în timpul unei conversații, deoarece cealaltă persoană stătea prea aproape și îți invada spațiul? Cu toții avem nevoie de spațiu fizic, deși această nevoie diferă în funcție de cultură, situație și apropierea relației. Putem utiliza spațiul fizic pentru a comunica multe mesaje nonverbale diferite, inclusiv semnale de intimitate și afecțiune, agresivitate sau dominanță.

Voce

Nu este vorba doar ceea ce spui, ci de modul cum o spui. Când vorbești, alte persoane îți „citesc” vocea pe lângă faptul că îți ascultă cuvintele. Lucrurile cărora ceilalți le acordă atenție includ sincronizarea și ritmul, cât de tare vorbim, tonul și inflexiunea și sunete care transmit înțelegere. 

Cum să îmbunătățim comunicarea nonverbală

Comunicarea nonverbală este un proces bidirecțional, care necesită concentrarea deplină asupra experienței în fiecare moment. Dacă plănuiești ce vei spune în continuare, îți verifici telefonul sau te gândești la altceva, e foarte probabil să ratezi indicii nonverbali și să nu înțelegi pe deplin subtilitățile a ceea ce comunică celălalt. Pe lângă a fi prezent total în comunicare, îți poți îmbunătăți limbajul nonverbal prin gestionarea stresului și conștientizare emoțională. 

Învață să gestionezi stresul în momentul prezent

Stresul compromite capacitatea de comunicare. Când ești stresat, este mai probabil să citești greșit alte persoane, să trimiți semnale confuze sau descurajante și să acționezi din modele de comportament nesănătoase. E bine să reții că emoțiile sunt contagioase. Dacă ești supărat, este foarte probabil să-i faci pe ceilalți să se supere, agravând astfel o situație și așa tensionată.

Dacă te simți copleșit de stres, ia-ți un moment pentru a te liniști înainte de a reveni la conversație. Odată ce ți-ai recăpătat echilibrul emoțional, te vei simți mai bine echipat pentru a face față situației într-un mod pozitiv.

Cel mai rapid și mai sigur mod de a te calma și a gestiona stresul pe moment este să îți folosești simțurile – ceea ce vezi, auzi, miroși, guști și atingi – sau printr-o acțiune liniștitoare. Privește fotografii dragi, ascultă o melodie care te calmează, folosește o minge antistres. Toate acestea sunt acțiuni care te pot liniști rapid și te pot ajuta să te reorientezi. 

Dezvoltă-ți conștiința emoțională

Pentru a trimite indicii precise nonverbale, trebuie să fii conștient de emoțiile tale și de modul în care acestea te influențează. De asemenea, trebuie să poți recunoaște emoțiile celorlalți și sentimentele adevărate din spatele semnalelor pe care le trimit. Aici intervine conștientizarea emoțională.

Conștientizarea emoțională îți permite să:

  • Citești cu precizie alte persoane, inclusiv emoțiile pe care le simt și mesajele nerostite pe care le trimit
  • Creezi relații de încredere prin trimiterea de semnale nonverbale care se potrivesc cu cuvintele tale
  • Răspunzi în moduri care arată celorlalți că îi înțelegi și îți pasă

Mulți dintre noi suntem deconectați de emoțiile noastre – în special emoții puternice, cum ar fi furia, tristețea, frica – pentru că am fost învățați să ne închidem sentimentele. Chiar dacă îți poți nega sau amorți sentimentele, nu le poți elimina, ele rămân acolo și îți afectează în continuare comportamentul. Dezvoltând conștientizarea emoțională și conectându-te chiar cu emoțiile neplăcute, vei câștiga un control mai mare asupra modului în care gândești și acționezi.

Învață să citești limbajul corpului

Odată ce ai dezvoltat abilitățile de a gestiona stresul și de a recunoaște emoțiile, vei începe să citești mai bine semnalele nonverbale trimise de alții. 

Este important să acorzi atenție neconcordanțelor. Comunicarea nonverbală ar trebui să consolideze ceea ce spune interlocutorul. 

Privește semnalele de comunicare nonverbală în ansamblu. Nu căuta să vezi prea mult într-un singur gest sau indiciu nonverbal. Ia în considerare toate semnalele nonverbale pe care le primești, de la contactul vizual la tonul vocii și limbajul corpului. 

Crede în instinctele tale. Dacă ai senzația că cineva nu este sincer sau că ceva nu se leagă, este posibil să detectezi o nepotrivire între indicii verbali și nonverbali.

Pentru a evalua semnalele nonverbale, trebuie să urmărești câteva indicii clare și să îți răspunzi la câteva întrebări, pentru a putea să identifici dacă limbajul nonverbal concordă cu cel verbal și cu acțiunile. 

Contact vizual – Are persoana cu care discuți contact vizual cu tine? Dacă da, este prea intens sau din contră, pare că își ascunde privirea? 

Expresia feței – Ce arată fața interlocutorului? Este dură și inexpresivă sau prezentă și plină de interes? 

Tonul vocii – Vocea persoanei proiectează căldură, încredere și interes sau este tensionată și blocată?

Postură și gest – Corpul  este relaxat sau rigid și imobil? Umerii sunt încordați și ridicați sau relaxați?

Atingere – Există vreun contact fizic? Este potrivit situației? Te face să te simți inconfortabil?

Intensitate – Persoana pare detașată, chiar dezinteresată sau este prea implicată, pătimașă?

Sunete – Percepi sunete care indică interes, grijă sau îngrijorare din partea celuilalt?

Dacă doriți să comunicați eficient, să evitați neînțelegerile și să vă bucurați de relații solide și de încredere atât pe plan social, cât și profesional, este important să înțelegeți cum să utilizați și să interpretați limbajul corpului și să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare nonverbală.

 
Citeşte şi:

Ce au în comun cuplurile fericite? Cum construiești o relație armonioasă și durabilă?

De ce e important pentru sănătate să petreci timp singur

Cum să depășești frica de condus, dacă ești șofer începător sau ai avut o experiență neplăcută la volan

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Observatornews.ro
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon