Ce mai poți face din aluatul de cozonac

Cozonacul este desertul tradițional în casa fiecărui român de Paște și de Crăciun, însă poți adapta rețeta ori de câte ori ai poftă de un miez pufos cu umplutură bogată de nuci și cacao sau poți experimenta și prepara diverse creme sau budinci cu care să îl umpli. 

În plus, nici măcar nu trebuie să te rezumi la forma clasică de cozonac, iar asta pentru că aluatul de cozonac este foarte versatil și din el poți face mai multe deserturi, cum ar fi coronița cu rahat, melcii cu stafide sau rulouri cu zahăr și scorțișoară. 

Rulou cu zahăr brun și scoțișoară din aluat de cozonac
Rulou cu zahăr brun și scoțișoară din aluat de cozonac

În plus, poți face mici chifle dulci, pe care le poți însiropa cu suc de portocale scăzut sau cu caramel făcut în casă. Aluatul de cozonac este ideal pentru orice produs de patiserie și poți să faci din el croisanturi cu gem sau cu nucă, biluțe umplute cu budincă, brânzoaice, atunci când nu ții post, sau pernuțe pufoase pline de nutella.

Opțiunile sunt foarte multe, iar rețeta de bază pentru cozonac este una destul de simplă, mai ales dacă faci rețeta de cozonac de post, care nu necesită ouă sau lactate.

În plus, această variantă de cozonac de post este și mai săracă în calorii, motiv pentru care poți mânca mai mult de o felie.

Ingrediente pentru cozonac de post

Pentru aluat

  • 500 g făină de tip 000
  • 250 ml lapte de migdale sau cocos
  • 70 ml ulei de floarea soarelui
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • un vârf de cuțit de sare
  • două plicuri de zahăr vanilat
  • o esență de vanilie
  • coajă rasă de la o portocală și o lămâie
  • 100 g zahăr pudră

Pentru umplutură

  • 150 g de nucă
  • 80 g zahăr
  • 30 ml lapte de migdale
  • 100 g fulgi de migdale
  • 1 esență de vanilie
  • Pentru decor
  • 2 -3 linguri de lapte vegetal
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 30 g fulgi de migdale 

Mod de preparare 

Aluat 

Pentru aluat, formează maiaua, amestecând zahărul vanilinat, 100 ml din laptele vegetal, 100 g de făină și drojdia uscată sau proaspătă. Lasă maiaua la crescut, apoi ia un castron mare și adaugă făina, laptele călduț, sarea, coaja de portocală și lămâie, zahărul pudră, esența de vanilie. Amestecă bine și apoi pune și uleiul și maiaua crescută.

Frământă aluatul până devine omogen și se dezlipește de mână ușor. Dacă după 30 de minute încă este lipicios, mai adaugă puțin ulei. Nu mai pune făină, pentru că va ieși un cozonac de post dens, ca o pâine. Cel mai bine este să mai adaugi ulei până ți se dezlipește de mâini.

Aluatul de cozonac de post după ce a crescut
Aluatul de cozonac de post după ce a crescut

Poți frământa și cu ajutorul unui mixer mare sau cu un robot de bucătărie. Pune aluatul în castron și unge totul bine cu ulei, apoi acoperă cu folie alimentară și cu un prosop curat. Lasă castronul într-un loc călduț, ferit de curenți de aer pentru măcar o oră.

Umplutura 

Poți să te joci cu această umplutură și să adaugi și mac sau fructe uscate. În funcție de ingredientele pe care le ai în casă, poți face cozonac de post cu stafide, mac, cremă de vanilie sau budincă. 

Pentru umplutura cu nuci și cacao, trebuie să mărunțești nucile într-un blender. Adaugă zahărul și cacaua într-o tigaie alături de nuci și amestecă bine. Adaugă apoi puțin lapte și lasă să fiarbă până devine totul o cremă. Poți gusta și poți să mai adaugi esență de vanilie sau zahăr, după gust. 

Formarea cozonacilor 

După ce aluatul a dospit, se împarte în două bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Îl întinzi cât să fie suficient de lat, dar nu foarte subțire. Apoi, iei din cremă și ungi bine fiecare bucățică de aluat, până la margini.

Îl răsucești într-o ruladă și prinzi bine marginile. Procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Acum, dacă vrei poți să îi coci în tăvi separate și să obții doi cozonaci, sau poți să împletești cele două rulade și să faci un singur cozonac mare. Oricum ai decide, pune cozonacul în tavă și acoperă cu un prosop curat. Lasă la dospit măcar 30-40 de minute. 

După ce au crescut, pune-l în tavă tapetată cu foaie de copt sau cu ulei și făină. Unge-i bine cu o pensulă cu lapte, apoi presară zahăr brun și fulgi de migdale. 

Pune-o la cuptor la 170 de grade în cuptorul preîncins. Scoate din cuptor cozonacul de post și lasă-l să se răcească în tavă, apoi scoate-l. 

Idei de umpluturi pentru cozonac de post

Poți să faci cu succes cozonac de post cu ciocolată, iar crema de ciocolată o poți face și pe ea de post, pentru un desert care va fi foarte apreciat.

Crema de ciocolată de post

  • 250 grame de ciocolată neagră
  • 150 ml de lapte de cocos
  • 50 grame de ulei de cocos
  • 100 grame de zahăr pudră
  • o linguriță de esență de vanilie

Pui laptele de cocos într-o cratiță și îl încălzești până la punctul de fierbere. Oprești focul și pui ciocolata mărunțită în bucățele mici. Lași 10 minute deoparte, apoi amesteci rapid până se formează o cremă de ciocolată. Adaugi untul de cocos și zahărul pudră și amesteci din nou. Poți folosi un blender pentru o cremă de ciocolată mai aerată. Poți lăsa crema la frigider până o vei folosi.

Budincă de vanilie de post

  • 600 ml lapte de soia cu vanilie
  • 50 g amidon 
  • 100 g zahar
  • esență vanilie

Amestecă cu un tel zahărul și amidon, apoi adaugă laptele de soia cu aromă de vanilie și esența. Pune totul într-o cratiță pe foc mic și amestecă cu telul până ce totul devine ca o budincă. Acoperă cu folie alimentară și las-o la răcit la temperatura camerei, apoi transfer-o în frigider.

Budincă de vanilie
Budincă de vanilie

Crema de caramel cu nuci

  • 250 g nucă mărunțită
  • 200 g margarină
  • o ceașcă apă caldă
  • 400 g zahăr

Într-o cratiță topești zahărul și când se face rumen, adaugi nuca. Amesteci, apoi torni apa caldă. Gătești totul timp de două minute amestecând încontinuu, apoi oprești focul și amestecând continuu adaugi margarina. Trebuie să te miști repede pentru că se va întări caramelul altfel. După ce ai încorporat margarina, adaugi nucile măcinate și crema este gata.

Vrei și alte idei pentru prăjituri de post? Ai multe opțiuni din care să alegi

Sursa foto: 123rf.com

„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
PARTENERI - GSP.RO
„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
Cine este, de fapt, soția lui Mihai Gâdea. Cu ce se ocupă Agatha Kundri
Playtech.ro
Cine este, de fapt, soția lui Mihai Gâdea. Cu ce se ocupă Agatha Kundri
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Observatornews.ro
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Horoscop 6 mai 2021. Leii ar fi bine să se informeze foarte serios, înainte de a lua decizii sau a trage concluzii
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2021. Leii ar fi bine să se informeze foarte serios, înainte de a lua decizii sau a trage concluzii
Peștii de la două păstrăvării au murit în câteva minute. „Apa s-a albit. Săreau de parcă îi curenta cineva”
Știrileprotv.ro
Peștii de la două păstrăvării au murit în câteva minute. „Apa s-a albit. Săreau de parcă îi curenta cineva”
Marele sportiv al ţării, de fapt un monstru! Şi-a ucis iubita. Înfiorător: i-a injectat o substanţă şi a aruncat-o de pe pod. Primele detalii
Telekomsport
Marele sportiv al ţării, de fapt un monstru! Şi-a ucis iubita. Înfiorător: i-a injectat o substanţă şi a aruncat-o de pe pod. Primele detalii
Cum faci să nu-ți mai golească buzunarele copiii pentru toate mofturile? (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum faci să nu-ți mai golească buzunarele copiii pentru toate mofturile? (Publicitate)