• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Evident că pentru părinți devine frustrant să nu știe ce se întâmplă cu copilul lor șase, șapte sau chiar opt ore pe zi, așa că specialiștii au sintetizat câteva strategii pe care părinții să le poată pună în aplicare pentru a afla cum a fost ziua copiilor lor. Se pare că acestea funcționează de minune în cazul copiilor vorbăreți, dar dezleagă limbile și unor copii mai tăcuți. 

Cum afli de la copilul tău ce a făcut peste zi

Oferă-i un moment de conectare

De multe ori, după ce au stat la grădiniță, la școală sau în compania altcuiva pentru câteva ore, copiii au doar nevoie să se reconecteze cu părintele lor, să simtă apropiere și să simtă că sunt iubiți. Înainte de a-i pune orice întrebare, ia-l în brațe, spune-i că ți-a lipsit, că ți-a fost dor de el, întreabă-l dacă vrea să jucați un joc sau să vă uitați împreună la un desen animat sau la un film. Odată conexiunea stabilită, copilul va fi mult mai dispus să povestească cum i-a fost ziua.

Sincronizează-te cu copilul tău

Deși tu îți dorești să afli informațiile atunci, pe loc, este posibil ca pentru copil să fie mai ușor să se deschidă dimineața la trezire sau seara, atunci când citiți povestea și vă pregătiți de culcare. Nu îl grăbi, respectă-i ritmul și dă-i voie să aleagă el momentul în care se simte pregătit să îți povestească despre cum i-a fost ziua. 

Mulți părinți consideră că este util să folosească timpul petrecut în mașină, fie că este în drum spre școală sau către diferite activități pentru a discuta cu copilul. De multe ori, acesta chiar este un moment bun, mai ales că permite copiilor să se deschidă mai ușor, pentru că nu sunt obligați să aibă contact vizual cu părintele și astfel să se simtă inhibați. 

Oferă-i o masă gustoasă

Pe cât ar părea de banal, pe atât este de adevărat că un copil care nu a mâncat de câteva ore nu se poate concentra să pună în cuvinte ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă. Este așadar esențial să îi oferi întâi o masă sau o gustare, de preferat bogată în proteine, înainte de a încerca să îl faci să comunice. 

Asociază întrebările cu o activitate

Este cunoscut faptul că limbajul preferat al copiilor este jocul, așadar ei vor fi mult mai dispuși să vorbească și să se deschidă atunci când se joacă. Găsește jocurile la care răspunde copilul tău și folosește orice activitate pe care o faceți împreună, fie că mergeți la cumpărături sau ieșiți în parc sau la un suc pentru a-i da posibilitatea să vorbească despre ziua lui. 

Folosește informațiile pe care le ai deja

La fel ca și copiii, părinții trebuie să-și facă temele și să afle cât mai multe lucruri despre orarul copiilor, activitățile pe care le fac la școală în fiecare zi, numele profesorilor și al colegilor. Poți verifica inclusiv care este meniul zilnic servit la grădiniță sau școală, ce activități suplimentare fac sau dacă au colegi aniversați.

Ulterior, folosește aceste informații pentru a ajuta conversația să se lege și să meargă bine. Cu cât va vedea că ești mai familiar cu ceea ce se întâmplă în viața lui din afara casei, cu atât copilul va fi mai dispus să îți povestească mai multe. 

Pune întrebări specifice, dar deschise

Pentru a obține răspunsuri cât mai detaliate, evită clasica întrebare „Cum a fost la școală?”, care va primi invariabil răspunsul „bine”, dar și întrebările închise, la care se poate răspunde cu „da” sau „nu”. 

Alege în schimb întrebări deschise, cum ar fi: Care a fost cea mai bună parte a zilei tale? A făcut cineva din clasa ta ceva amuzant? Povestește-mi! Ai apucat să faci ceva nou astăzi? Cu cine te-ai jucat? 

De mare ajutor este să introduci în conversație povești despre ce făceai tu la școală când erai mic, cum te jucai, ce făceai în pauze, ce prieteni aveai. Copiii adoră poveștile părinților despre propria copilărie și poate fi o modalitate excelentă de a-l ajuta să înceapă să vorbească despre ziua lui. 

Foarte util este să îi povestești și cum a fost ziua ta la serviciu, ce ai făcut, ce realizări ai avut, ce te-a obosit, cu cine ai discutat. Pune accent pe emoții și pe modul în care te-ai simțit, pentru a-l încuraja și pe copilul tău să facă la fel. 

Nu trece imediat în modul de rezolvare a problemelor

Atunci când copilul tău împărtășește ceva la care are nevoie de părerea sau ajutorul tău, cum ar fi un conflict cu un coleg, evită să intri imediat în modul de rezolvare a problemei. Ascultă întâi despre ce este vorba, cere toate detaliile, pune întrebări, discută despre sentimentele lui cu privire la acea situație și abia apoi încearcă să oferi soluții.  Înainte de orice, copiii au nevoie să se simtă ascultați și să știe că ceea ce simt ei contează cu adevărat. 

Ca părinți, scopul nostru în toate aceste conversații ar trebui să fie să îi încurajăm pe copii să capete deprinderea de a vorbi deschis cu noi și de a avea încredere să ne împărtășească cu adevărat ceea ce se întâmplă cu ei. Acest lucru se face prin atenție și ascultare activă, printr-un interes real față de tot ce ne povestesc și prin încurajarea permanentă a comunicării de ambele părți.  

Urmărește-ne pe Google News
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale