Pentru a se dezvolta, copiii trebuie să aibă încredere în propriile capacități și să știe că se pot descurca singuri și că este perfect în regulă ca și ceva să nu le reușească din prima. Prin experimentarea autocontrolului și a gestionării eșecului, cei mici își dezvoltă încrederea în sine în mod sănătos.

Despre stima de sine a copilului

Stima de sine este una dintre cele mai importante caracteristici ale dezvoltării armonioase a copilului. Sănătatea socială, comportamentală și emoțională a unui copil joacă un rol crucial în modul în care gestionează conflictele, presiunea colegilor și alte provocări de-a lungul vieții.

Stima de sine pozitivă este, de asemenea, un factor important pentru o bună sănătate mintală. Cultivarea încrederii contribuie la un comportament social pozitiv și funcționează ca un tampon atunci când copilul experimentează stres și situații negative.

Stima de sine este practic modul în care copiii se văd pe ei înșiși – inclusiv ceea ce cred despre ei înșiși și capacitatea lor de a face lucruri. Este influențată de cât de mult se simt iubiți și de cât de mult sprijin și încurajare (sau critică) primesc de la oamenii importanți din viața lor, precum părinții și profesorii.

A avea încredere în sine nu înseamnă să te gândești că lumea se învârte în jurul tău sau că nevoile tale sunt mai importante decât ale altor oameni. La fel, o stimă de sine sănătoasă nu este aroganță, narcisism sau credința că ți se cuvine totul. 

Stima de sine a copiilor se modelează cu insuflarea de valori importante, cum ar fi empatia, bunătatea, bunele maniere, caritatea sau recunoștința.

Copiii cu o stimă de sine scăzută își fac griji în mod constant și își pun întrebarea Sunt suficient de bun?Părinții care vorbesc permanent cu copiii lor și își manifestă afecțiunea, ajută la creșterea stimei de sine. Studiile arată că relațiile parentale strânse ajută la reducerea unor fenomene îngrijorătoare în rândul copiilor cu încredere de sine scăzută, cum ar fi  anxietatea, depresia și ideea de sinucidere.

Iată 12 moduri în care îi putem pregăti pe copii să se simtă capabili și să profite la maximum de abilitățile și talentele lor.

12 modalități prin care să crești încrederea în sine a copilului tău

1. Arată-i un model de încredere în sine

Nu mai e un secret pentru nimeni că un copil va face ceea ce vede, nu ceea ce i se spune. Chiar dacă nu simți mereu să o faci, abordează sarcinile pe care le ai cu optimism, îndrăznește să rupi bariere, arată un caracter puternic și încrezător. Asta nu înseamnă că trebuie să te prefaci că ești perfect. Recunoaște-ți temerile, dar concentrează-te pe lucrurile pozitive și arată că obstacolele pot fi depășite dacă vrem și avem încredere că putem să o facem. 

2. Acceptă greșelile

Nu sancționa greșelile copilului. Ajută-l să vadă și să înțeleagă că este omenește să greșim, important este ce învățăm din greșeli. Oamenii nu lasă frica de eșec să le stea în cale, nu pentru că sunt siguri că nu vor da greș vreodată, ci pentru că știu cum să transforme eșecul în lecție.

3. Încurajează-ți copilul să încerce lucruri noi

În loc să își concentreze toată energia pe ceea ce știe să facă și la ce este bun deja, este bine ca un copil să încerce cât mai multe, să aibă activități și preocupări diversificate. Dobândirea de noi abilități îi face pe copii să se simtă capabili și siguri că pot aborda orice obstacol le apare în cale.

4. Permite-i să eșueze

Este firesc să dorești să-ți protejezi copilul de eșec, dar încercarea și eroarea sunt modul în care copiii învață. De asemenea, poate stimula copiii la un efort mai mare, care îi va ajuta și ca adulți.

5. Laudă perseverența

Învățarea de a nu renunța la prima frustrare sau precauția după o primă cădere este o abilitate importantă de viață. Încrederea și stima de sine nu se referă la reușită tot timpul, ci la abilitatea de a persevera chiar și atunci când nu reușești din prima și de a merge mai departe, în ciuda obstacolelor.

6. Ajută-l pe copil să-și găsească pasiunea

Explorarea propriilor interese îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte un sentiment de identitate, care este esențial pentru construirea încrederii. Văzând că talentele sale se dezvoltă, copilul va primi un impuls și va căpăta mult mai multă încredere în el și dorință de a persevera.  

7. Stabilește obiective

Setarea obiectivelor, mari și mici, și îndeplinirea lor îi fac pe copii să se simtă puternici. Ajută-ți copilul să transforme dorințele și visurile în obiective realizabile, încurajându-l să facă o listă de lucruri pe care ar dori să le îndeplinească. Apoi, descompuneți împreună obiectivele pe termen lung și dați-le date realiste de îndeplinire. Astfel îi vei valida interesele și îl vei ajuta să învețe abilitățile de care va avea nevoie pentru a-și atinge obiectivele de-a lungul vieții.

8. Sărbătorește împreună cu copilul tău efortul și micile realizări

Lăudarea copiilor pentru realizările lor este grozavă, dar este important să știe permanent că părinții sunt mândri de eforturile lor, indiferent de rezultat. Este nevoie de muncă grea pentru a dezvolta noi abilități, iar rezultatele nu sunt întotdeauna imediate. Spune-i copilului tău că prețuiești munca pe care o face, indiferent că ridică un turn din lego sau învață să cânte la chitară.

9. Implică-l în treburile casnice

S-ar putea să se plângă inițial, dar copiii se simt mai conectați și apreciați atunci când li se permite să facă treburi adecvate vârstei, de la ridicarea jucăriilor până la spălarea vaselor, ajutorul dat fraților mai mici sau curățenia în casă. Temele și activitățile după școală sunt minunate, dar să știi că ajutorul tău este util în familie, este de neprețuit.

10. Acceptă imperfecțiunea și învață-l și pe copilul tău să facă la fel

Ca adulți, știm că perfecțiunea este nerealistă, dar este important ca și copiii să primească acel mesaj cât mai devreme posibil. Ajută-i pe copiii tăi să vadă că, indiferent dacă apare la televizor, într-o revistă sau pe fluxul de socializare al unui prieten, ideea că alții sunt întotdeauna fericiți, de succes și îmbrăcați perfect este total nerealistă și chiar distructivă. În schimb, amintește-le că a fi mai puțin decât perfect este uman și total în regulă. 

11. Ajută-l să aibă succes

Provocările sunt bune, dar copiii ar trebui să aibă parte și de oportunități în care să experimenteze succesul. Ajută-l pe copilul tău să se implice în activități care îl fac să se simtă suficient de confortabil și suficient de încrezător pentru a face față unei provocări mai mari. 

12. Jucați-vă și distrați-vă împreună

Când te joci cu copilul tău, îi arăți că îți place să petreci timp cu el și îi prețuiești compania. Prin joaca alături de părinți, copiii descoperă că sunt amuzanți și distractivi și învață să formeze legături sociale solide. 

Dincolo de toate acestea, cel mai important este să nu uiți să îi arăți iubire necondiționată copilului tău în fiecare zi. Atunci când primesc iubire, copiii  au un sentiment de securitate și apartenență, care este crucial pentru imaginea și stima de sine. Iubirea necondiționată pune bazele tuturor relațiilor sănătoase și puternice pe care le vor forma mai târziu în viața lor.

Așadar, îmbrățișați-vă copiii atunci când vă luați rămas-bun, jucați-vă împreună și exprimați-vă dragostea în fiecare zi. Pe măsură ce copiii tăi cresc, această bază a dragostei îi va ajuta să-și construiască propriile cercuri sociale, să își facă prieteni și să formeze legături cu colegii.

Citeşte şi:

19 lucruri pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

Cum să îți stabilești o rutină de dimineață? 10 obiceiuri pentru o zi mai productivă

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți