• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Totuși, ce înseamnă să fii drăguț și de unde știi dacă ești o persoană drăguță? Unele caracteristici care sunt adesea incluse în definițiile atitudinii pozitive față de ceilalți includ: altruism, empatie, corectitudine, generozitate, onestitate, bunătate, politeţe, responsabilitate.

Definiția exactă a unei persoane agreabile poate varia. Psihologia personalității sugerează că există câteva trăsături de personalitate diferite asociate cu această calitate.

Psihologii descriu adesea personalitatea în termeni de cinci dimensiuni largi. Una dintre aceste dimensiuni este cunoscută sub denumirea de agreabilitate. Ea cuprinde mai multe trăsături care se referă la modul în care îi tratezi pe ceilalți. De exemplu, bunătatea și empatia sunt aspecte ale agreabilității.

Cercetările sugerează că agreabilitatea poate fi împărțită în două componente principale: compasiunea și politețea. Ambele trăsături joacă un rol în ceea ce considerăm adesea că înseamnă „a fi drăguț”. Compasiunea este o trăsătură care implică înțelegerea și simpatia față de stările emoționale ale celorlalți și dorința de a ajuta.

Semne că ești o persoană agreabilă

  • Ești amabil cu ceilalți
  • Oamenii par să se bucure de compania ta
  • Le oferi oamenilor complimente autentice
  • Simți compasiune și empatie pentru ceilalți
  • Ești de acord cu alte persoane
  • Ești blând cu tine
  • Îți asumi responsabilitatea pentru greșelile tale
  • Ești cinstit
  • Asculți ce au de spus ceilalți

Avantajele de a fi o persoană agreabilă

Relații sociale mai bune

Comportamentul prosocial este termenul pe care îl folosesc psihologii pentru a se referi la acțiuni legate de bunăstarea, siguranța și sentimentele altora. Multe comportamente agreabile, cum ar fi să împarți, să cooperezi și să oferi confort emoțional, sunt toate acțiuni prosociale care te ajută să devii o persoană agreabilă, dar și să îți crești stima de sine și imaginea pozitivă despre propria persoană. 

Un potențial partener mai atractiv

Să fii o persoană drăguță te poate face mai atractiv ca partener. Într-un studiu din 2019, participanții au apreciat bunătatea drept cea mai importantă caracteristică a unui partener de viață, mai presus de perspectivele financiare, atractivitatea fizică și simțul umorului.

O stare mai bună

Cercetările sugerează că angajarea în acte amabile și utile celorlalți ne poate ajuta să ne îmbunătățim starea de spirit. Oamenii de știință au descoperit că actele de bunătate făcute în fiecare zi timp de șapte zile au sporit sentimentele de fericire și bunăstare. Cu cât oamenii au făcut mai multe acte de bunătate, cu atât au declarat că sunt mai fericiți, fără să conteze că actele au fost îndreptate către prieteni, străini sau chiar către propria persoană, toate au avut un impact pozitiv.

Reducerea stresului

Să ai o atitudine pozitivă față de ceilalți poate juca un rol în ameliorarea stresului. Majoritatea persoanelor care au făcut acte de bunătate au raportat că au simțit mai puțin stres și negativitate

Bunătatea atrage bunătate

Bunătatea poate fi contagioasă. Un studiu a constatat că comportamentul cooperativ tinde să aibă un efect de cascadă, răspândindu-se până la trei oameni începând cu persoana de la care pleacă.

A fi drăguț cu ceilalți este probabil să-i provoace și pe alții, declanșând un val de comportamente pozitive și de cooperare în societate.

Deși există în mod clar câteva avantaje importante, un comportament agreabil poate avea uneori și dezavantaje. Acest lucru este valabil mai ales dacă nevoia de a te purta frumos cu ceilalți împiedică comunicarea și autenticitatea. Să faci acte de bunătate fără să le simți cu adevărat, doar de dragul de a fi pe placul celorlalți poate conduce la frustrare și resentimente. 

Ascunderea sentimentelor reale sau negarea a ceea ce îți dorești cu adevărat poate degrada, în timp, relațiile cu ceilalți, de aceea este important să faci lucruri bune din convingere, nu doar pentru a fi plăcut de cei din jur.  

6 modalități prin care să să devii o persoană mai agreabilă

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți trăi viața cu mai multă bunătate și empatie și a-ți îmbunătăți relațiile sociale.

Exersează recunoștința

Petrece câteva minute în fiecare zi gândindu-te la lucrurile pentru care ești recunoscător. S-ar putea să fie de ajutor să ții un jurnal de recunoștință. Recunoștința poate avea multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și creșterea sentimentului de fericire.

Practică iertarea

A renunța la resentimentele din trecut și a-i ierta pe ceilalți te poate ajuta să mergi mai departe cu o atitudine mai pozitivă. Este mai ușor să fii drăguț atunci când te simți bine cu ceilalți. Iertarea față de propria persoană este, de asemenea, importantă.  

Caută modalități de a fi de ajutor

De la a zâmbi oamenilor din magazin sau funcționarilor de la ghișeu până la a ajuta un coleg să termine mai repede un proiect, a fi de ajutor poate fi o modalitate excelentă de a practica bunătatea pe tot parcursul zilei.

Fii politicos

Politețea conferă o notă pozitivă relațiilor sociale. Comportamentul altor persoane nu ar trebui să te influențeze, iar a răspunde cu politețe la un comportament grosolan poate fi o modalitate de a schimba direcția interacțiunii cu cineva.

Gândește-te la alții

Empatia și respectul sunt componente importante ale unui comportament social pozitiv. Încearcă să vezi lucrurile și din perspectiva celorlalți și gândește-te la lucruri pe care le poți face pentru a le respecta nevoile. Acest lucru ar putea însemna să ajuți un membru al familiei sau să menții ordinea și curățenia în spațiile comune.

Acționează cu bunătate

Cercetările sugerează că bunătatea poate avea un impact pozitiv asupra creierului, ceea ce poate conduce la un comportament social mai agreabil. Actele individuale de bunătate declanșează eliberarea de oxitocină și endorfine și par să încurajeze crearea de noi conexiuni neuronale.

Cercetările sugerează că să fii o persoană agreabilă are multe beneficii, de la îmbunătățirea relațiilor sociale la scăderea stresului și anxietății. Dacă simți că acest lucru ți-ar putea îmbunătăți viața, există o mulțime de moduri prin care poți integra amabilitatea și bunătatea în viața de zi cu zi.

Poți începe prin a răspunde la un e-mail cu o mulțumire, a-ți arăta aprecierea față de cineva din viața ta, a face un act caritabil sau a face vountariat pentru o cauză cu care rezonezi.  

EXCLUSIV „Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Mai bine, gura mică!" » Ce se întâmplă, de 5 ani!, în relația Anamaria Prodan - Laurențiu Reghecampf
Marele actor al României pe care toată lumea l-a UITAT. Mormântul lui nu are nici flori, nici lumânări. E DEPLORABIL!
Playtech.ro
Marele actor al României pe care toată lumea l-a UITAT. Mormântul lui nu are nici flori, nici lumânări. E DEPLORABIL!
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Momentul când adolescenta de 15 ani se prăbuşeşte de la etajul 4. Copila ar putea rămâne paralizată pe viaţă
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Momentul când adolescenta de 15 ani se prăbuşeşte de la etajul 4. Copila ar putea rămâne paralizată pe viaţă
Horoscop 29 octombrie 2021. Capricornii dau impresia că tot timpul pe cerul vieții lor e furtună, cu tunete și fulgere
HOROSCOP
Horoscop 29 octombrie 2021. Capricornii dau impresia că tot timpul pe cerul vieții lor e furtună, cu tunete și fulgere
O fată de 24 de ani infectată cu Covid a murit după ce a născut: 'Nu avea nicio boală, sănătoasă tun'
Știrileprotv.ro
O fată de 24 de ani infectată cu Covid a murit după ce a născut: 'Nu avea nicio boală, sănătoasă tun'
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Psoriazis – mai mult decât o boală de piele
PUBLICITATE
Psoriazis – mai mult decât o boală de piele