• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Psihologia personalității  sugerează că există câteva trăsături de personalitate diferite asociate cu această calitate.

Psihologii descriu adesea personalitatea în termeni de cinci dimensiuni mari. Una dintre aceste dimensiuni este cunoscută sub numele de agreabilitate. Acesta cuprinde mai multe trăsături care se referă la modul în care îi tratezi pe ceilalți. De exemplu, multe dintre caracteristicile asociate cu bunătatea, inclusiv empatia, sunt aspecte ale agreabilității.

Cercetările sugerează, de asemenea, că amabilitatea poate fi apoi împărțită în două componente principale: compasiune și politețe.  Ambele trăsături joacă un rol în ceea ce considerăm adesea „a fi o persoană amabilă”.

Compasiunea este o trăsătură care implică înțelegerea și simpatia cu stările emoționale ale celorlalți și sentimentul de motivație pentru a ajuta. Politețea implică comportamente care sunt respectuoase față de ceilalți și adesea motivate de dorința de corectitudine.

Semnele că ești o persoană amabilă

 • Oamenii par să se bucure de compania ta
 • Simți compasiune și empatie pentru ceilalți
 • Le oferi oamenilor complimente sincere
 • Asculți ce au de spus alții
 • Îți asumi responsabilitatea pentru greșelile tale
 • Ești sincer, dar respectuos
 • Ești bun cu ceilalți
 • Ești bun cu tine însuți
 • Susții alți oameni

Beneficiile de a fi o persoană amabilă

Comportamentul prosocial este termenul pe care psihologii îl folosesc pentru a se referi la acțiunile legate de bunăstarea, siguranța și sentimentele celorlalți. Cu alte cuvinte, multe comportamente „drăguțe”, cum ar fi împărtășirea, cooperarea și mângâierea, sunt toate acțiuni prosociale care promovează bunăstarea altor oameni.

În mod evident, astfel de comportamente favorizează o mai mare conexiune socială. Cercetările sugerează și că a fi drăguț cu alți oameni poate contribui la propria sănătate mintală.

Poți fi mai dorit ca partener

A fi o persoană amabilă te poate face mai atractiv ca partener. Într-un studiu din 2019, participanții au evaluat bunătatea drept cea mai importantă caracteristică a unui partener de viață. Aceasta înseamnă că oamenii au simțit că este mai importantă decât perspectivele financiare, atractivitatea fizică și simțul umorului.

Dispoziție mai bună

Când ești amabil și drăguț cu ceilalți te simți tu însuți mai bine. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că implicarea în acțiuni de bunătate în fiecare zi timp de șapte zile a crescut sentimentele de fericire și bunăstare.

Studiul a mai constatat că, cu cât oamenii au făcut mai multe acte de bunătate, cu atât au spus că se simt mai fericiți. De asemenea, nu a contat dacă aceste acte de bunătate erau îndreptate către prieteni, străini sau chiar spre sine – toate au avut un impact la fel de bun.

Scăderea stresului

Bunătatea poate juca un rol în ameliorarea stresului. Studiile sugerează că a fi amabil cu ceilalți îi poate ajuta pe oameni să facă față mai eficient efectelor stresului. De exemplu, într-un studiu, cercetătorii au descoperit că oamenii care au făcut acte de bunătate au raportat că simt mai puțin stres și negativitate.

Să devii o persoană mai drăguță și mai plăcută nu este atât de greu pe cât ai putea crede. Există lucruri pe care le poți face pentru a arăta compasiune în interacțiunile tale de zi cu zi 

10 modalități prin care poți deveni o persoană mai amabilă

 1. Acționează cu bunătate

A fi o persoană amabilă înseamnă a acționa cu bunătate, iar cercetările sugerează că bunătatea are un impact pozitiv asupra creierului. Actele individuale de bunătate declanșează eliberarea de oxitocină și endorfine și par să favorizeze crearea de noi conexiuni neuronale.

A fi amabil este un obicei care se propagă în cascadă. Ne dorim senzația de bine pe care o simțim atunci când suntem amabili, așa că un act de bunătate poate duce cu ușurință la altul.

 1. Evită să fii excesiv de critic

Devine dificil să fii o persoană plăcută, agreabilă, drăguță atunci când ești consumat de gânduri negative. Când te trezești că critici pe cineva, încearcă să adopti o mentalitate pozitivă. Cum poți reformula situația și să fii mai optimist?

De exemplu, dacă un coleg de muncă greșește, fă o pauză înainte de a-i critica munca. Poate că poți să vezi greșeala lui ca pe o oportunitate de a-l ajuta, mai degrabă decât să te enervezi că nu gândiți la fel.  

 1. Fii cinstit

Rămâi fidel valorilor tale. Te poți exprima în continuare frumos, rămânând sincer. Să fii drăguț nu înseamnă să nu spui niciodată „nu” oamenilor sau să faci lucruri pe care nu vrei să le faci.

Stabilirea unor limite puternice și corecte înseamnă să ai grijă de sănătatea ta mentală și emoțională. A fi drăguț cu ceilalți poate deveni mai natural atunci când te simți în siguranță și respectat.

 1. Fii bun cu tine 

Felul în care ne tratăm pe noi înșine, inclusiv modul în care ne vorbim, joacă un rol important în modul în care îi tratăm pe ceilalți. La urma urmei, cum îi putem trata pe ceilalți frumos dacă nu ne tratăm frumos pe noi înșine?

Observă cum vorbești cu tine însuți și cum reacționezi când ceva nu merge bine – te învinovăți sau te pedepsești? Practicând răbdarea și bunătatea față de noi înșine, va fi mai ușor să fim drăguți cu ceilalți.

 1. Fii deschis la minte

Viața este plină de schimbări. Când ne confruntăm cu idei, situații sau persoane nefamiliare, pot apărea emoții negative. O minte deschisă este o calitate esențială pentru a învăța și a absorbi informații fără judecată. Menținerea unei minți deschise te poate ajuta să navighezi pe un teritoriu necunoscut în timp ce rămâi calm și relaxat.

Este mult mai ușor să fii drăguț când te simți confortabil cu tine și cu mediul în care trăiești – chiar și în mijlocul numeroaselor schimbări pe care viața ți le aduce în cale.

 1. Fii politicos

Politețea este doar un aspect al unui comportament agreabil, dar este o modalitate importantă de a da un ton pozitiv interacțiunilor sociale. Comportamentul altor oameni nu trebuie să îl influențeze pe al tău.

Dacă ceilalți sunt abrupti sau nepoliticoși, să răspunzi cu politețe poate fi o modalitate de a schimba direcția interacțiunii.

În conversațiile de zi cu zi, cuvintele simple precum „te rog” și „mulțumesc” pot ajuta în mare măsură să arăți cuiva că îl apreciezi.

 1. Caută modalități de a fi de ajutor

Fă eforturi pentru a găsi modalități mici de a fi de ajutor în interacțiunile zilnice cu alte persoane. De la zâmbitul în magazin până la a ajuta un coleg cu un proiect, a fi de ajutor poate fi o modalitate excelentă de a exersa să fii amabil pe tot parcursul zilei.

 1. Practică iertarea

Renunțarea la resentimentele din trecut și iertarea altora te poate ajuta să mergi mai departe cu o atitudine pozitivă. Este mai ușor să fii drăguț când te simți bine față de ceilalți și acțiunile lor.

A te ierta este, de asemenea, important, așa că lucrează pentru a renunța la experiențele negative din trecut care te împiedică să cultivi o mentalitate pozitivă.

 1. Practică recunoștința

Petrece câteva minute în fiecare zi gândindu-te la ceva pentru care ești recunoscător. S-ar putea să fie util să ții un jurnal de recunoștință.

Cercetările sugerează că recunoștința poate avea multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și creșterea fericirii. Concentrarea asupra gândurilor pozitive te ajută să dezvolți o atitudine pozitivă și te poate ajuta să faci față provocărilor zilnice.

 1. Respectă-i pe ceilalți

Empatia și respectul sunt trăsături ale unei persoane amabie. Încearcă să vezi lucrurile din perspectiva celorlalți oameni din viața ta și gândește-te la lucruri pe care le poți face pentru a le respecta nevoile.

Chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce face altcineva, încearcă să-i tratezi cu simpatie și respect.

Este în regulă dacă te străduiești să fii o persoană mai amabilă și drăguță. Ca orice abilitate, a fi o persoană mai amabilă poate necesita timp și efort. Cu pași mici, însă și păstrând concentrarea pe acest obiectiv, oricine poate deveni mai bun în fiecare zi. 

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Playtech.ro
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Observatornews.ro
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Știrileprotv.ro
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta