Aceste manifestări de furie provin dintr-o „lipsă de limbaj”, ceea ce înseamnă că sugarii și copiii mici nu le pot spune părinților ce este în neregulă sau ce au nevoie, explică specialiștii în creșterea copilului și terapeuții pentru copii și familie. În schimb, ei exprimă aceste sentimente și nevoi într-un mod fizic, plâng, țipă și lovesc cu picioarele. Copiilor mici le lipsește, de asemenea, controlul impulsurilor, așa că atunci când sunt frustrați sau supărați aceasta devine o reacție de stimulare-răspuns aproape instantanee. Nu pot obține ceea ce doresc, așa că apelează la măsuri fizice.

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Copiii mici își văd dorințele ca fiind urgente, iar un acces de furie este într-adevăr o formă de protest a unui copil pentru a-și împlini dorințele și a nu se mai simți neputincios. 

Furia este o emoție perfect naturală și copiii o resimt în toate etapele dezvoltării, până la maturitate. În momentele de tensiune este posibil ca această furie să se amplifice, dar părinții au la îndemână câteva instrumente utile pentru a-i ajuta pe copii să își gestioneze furia și să o țină sub control. 

7 moduri de a gestiona furia copilului tău

Acceptă-i furia 

Când copilul are o explozie de furie este suficient să îi arăți că îl susții. „Văd că ești furios”. Dacă știi de ce este supărat, poți adăuga motivul: „Văd că ești furios pentru că îți place foarte mult să te dai în leagăn și trebuie să plecăm din parc”. Acceptă furia lui, spune-i că este ok să fie supărat, că ești acolo pentru el și îl înțelegi. Acest lucru îi va da copilului certitudinea că el este în regulă, că emoțiile lui sunt în regulă și că nu trebuie să le ascundă pentru a fi acceptat. 

Încurajeazăl să folosească cuvinte

Copiii nu știu în mod natural ce cuvinte să folosească, explică specialiștii. Părinții sunt cei care îi pot învăța despre semnificația cuvintelor și cum să le folosească. Îi poți spune copilului tău: „Când te simți supărat, trebuie să folosești cuvinte” sau „Chiar vreau să aud ce te supără. Dacă folosești cuvinte, voi înțelege mai bine și te pot ajuta”. Dacă sunt învățați să își verbalizeze emoțiile, în timp, copiii interiorizează vocea și regulile părinților. La vârsta de cinci ani, ei își dezvoltă supra-ego-ul, care acționează ca un semn de oprire intern și îi ajută să își controleze impulsurile agresive.

Găsește o soluție pozitivă

De generații, crizele de furie ale copiilor au fost privite ca încercări de manipulare. Experții i-au sfătuit pe părinți să lase copiii să plângă, să lovească, să se agite sau altfel ar putea risca să îi strice, pentru că nu le dau educația corespunzătoare.  Deși este adevărat că părinții pot cădea într-un model periculos în care să satisfacă orice dorință a copilului doar pentru a evita o criză, să lași copilul să urle singur nu îl înveți un mod pozitiv de gestionare a situațiilor dificile și nici să se descurce singur. Copiii au nevoie de ajutor pentru a ieși din furie, așa că este mai bine să îi sprijinim decât să îi lăsăm să fie acaparați de ea. 

Acordă atenție motivelor de nemulțumire și încearcă să oferi alternative și soluții. De exemplu, dacă copilul vrea să mănânce o înghețată, dar are gâtul inflamat, explică-i motivele pentru care nu se poate și oferă-i în schimb un măr. Dacă vrea să meargă în parc dar afară plouă, îi poți propune să vă jucați în casă, să improvizați un cort în sufragerie sau o altă alternativă la ceea ce își dorește. 

Încetinește ritmul prin schimbarea strategiei

Poți opri un acces de furie înainte să înceapă evitând un refuz ferm prin „nu” în momentul în care copilul îți solicită ceva. În schimb, fă o pauză și spune cu voce tare: „Să vedem. Vrei jucăria aceea nouă. Hai să vorbim despre asta”. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a te gândi la cerere și despre cum să formulezi lucrurile într-un mod în care să nu declanșezi furia copilului. Încetinirea ritmului și discutarea motivelor pentru care nu poți îndeplini o cerere îi permite copilului să înțeleagă motivul refuzului și să îl accepte într-un mod mai cooperant. Ideea este să îi oferi copilului tău sentimentul că îl auzi, că îți pasă de dorințele sale și astfel îi dai și încrederea că îi vei fi mereu alături și se poate baza pe tine oricând simte că îi este greu.

Uneori, o schimbare de locație poate, de asemenea, să oprească o furie sau să te ajute să gestionezi un impas. Poți spune: „Hai să vedem cățelul care ți-a plăcut la magazinul de animale de companie” sau „Să mergem la magazin să luăm agrafe de păr și continuăm să vorbim pe drum”.

Găsește un spațiu liniștit

Dacă sunteți în public, încearcă să găsești un loc cu mai puțină lume. Concentrează-te asupra copilului și asupra ta, nu asupra faptului că ceilalți te-ar putea judeca pentru comportamentul copilului tău. Acest lucru îți permite să te poți conecta într-o zonă privată cu copilul tău. Cu cât este mai puțin zgomot și agitație, cu atât îți va fi mai ușor să-ți calmezi copilul. 

Setează o limită fermă

Deși este recomandat să îi transmiți celui mic că este normal să se simtă furios, trebuie să clarifici faptul că un comportament agresiv nu este normal. Dacă își lovește fratele, de exemplu, oprește-l blând, dar ferm și spune-i că nu este bine să lovească și nici să fie agresiv. Dacă îi spui că atunci când lovește provoacă durere este posibil să îi obții cooperarea. Copiii sunt mai predispuși să coopereze dacă motivul este plauzibil. 

Stabilește regulile furiei

Majoritatea familiilor au reguli cu privire la comportamentele acceptate sau nu atunci când vine vorba de furie. În unele familii se acceptă ușile trântite, vocile ridicate, în timp ce în alte familii astfel de comportamente sunt considerate inacceptabile. Creează reguli nescrise ale casei, care să reflecte ceea ce știi că poți accepta sau nu. Regulile furiei ar trebui să se concentreze asupra comportamentului respectuos față de ceilalți, iar copiii ar trebui să înțeleagă că nu pot arunca lucruri, nu le pot sparge sau nu îi pot răni verbal sau fizic pe ceilalți.

Este normal ca uneori copiii să aibă dificultăți în a-și gestiona furia. Dar, cu îndrumarea părintelui, abilitățile lui se pot îmbunătăți. Când copiii nu reușesc de niciun fel să își controleze furia sau problemele de furie par să se înrăutățească, poți apela la un consilier în parenting, care să te ajute să aplici strategii eficiente și adaptate copilului tău. 

 
Citeşte şi:

Cum să îți educi copilul fără să îi distrugi stima de sine

Cum să înveți să nu mai țipi la copiii tăi și ce poți să faci în schimb

     
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație