• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Ce înseamnă viață sexuală satisfăcătoare?

Sexul se referă la mult mai mult decât un act fizic, este un caleidoscop de emoții. De la iubire, emoție și sensibilitate la dor, anxietate și dezamăgire – reacțiile sunt la fel de variate ca și experiențele sexuale. Mulți oameni se vor confrunta cu toate aceste emoții și cu multe altele pe parcursul unei vieți sexuale.

La un nivel primar, sexul este doar o altă funcție corporală condusă de hormoni, menită să perpetueze specia. Această viziune subestimează complexitatea răspunsului sexual uman. Toate experiențele sociale ajută la modelarea sexualității. Înțelegerea pe care fiecare om o are despre sine ca ființă sexuală, gândurile despre ceea ce constituie o conexiune sexuală satisfăcătoare și relația cu partenerul sunt factori cheie în capacitatea fiecăruia de a dezvolta și menține o viață sexuală împlinită.

Cum poți comunica eficient cu partenerul despre viața sexuală?

Comunicarea este esențială pentru o viață sexuală satisfăcătoare. Multor cupluri le este greu să vorbească despre sex chiar și dacă în rest se înțeleg și comunică bine. Când apar probleme sexuale, sentimentele de rușine, vinovăție și resentimentele pot opri cu totul comunicarea. Stabilirea unui dialog este primul pas nu numai pentru o viață sexuală mai bună, ci și pentru o legătură emoțională mai strânsă. 

Găsește momentul potrivit pentru a vorbi

Există două tipuri de conversații sexuale: cele pe care le ai în dormitor și cele pe care le ai despre viața sexuală în alte momente. Este perfect potrivit să îi spui partenerului tău ce îți face plăcere și ce dorințe ai atunci când faceți dragoste, dar este mai bine să aștepți până când te afli într-un cadru neutru pentru a discuta problemele, cum ar fi dorința sexuală diferită sau probleme legate de atingerea orgasmului.

Evită critica

Sugestiile despre ceea ce ți-ar plăcea, făcute în termini pozitivi sunt de preferat în locul criticilor sau concentrării pe ce nu merge bine. Abordează problemele sexuale ca pe provocări ce trebuie rezolvate împreună, mai degrabă decât o acțiune de a atribui vina partenerului pentru lucrurile care nu merg bine. 

Vorbește cu partenerul despre ceea ce simți cu privire la corpul tău

În cazul femeilor, mai ales în perioada menopauzei, dar nu numai, pot apărea anumite probleme hormonale care pot influența libidoul și implicit viața sexuală. Este indicat să vorbești cu partenerul despre schimbările prin care trece corpul tău, mai degrabă decât să le ascunzi și să dai naștere unor suspiciuni și gânduri nefondate. 

În cazul bărbaților, problemele de erecție, de exemplu, ar trebui discutate cu partenera și găsite împreună soluții, fără a o face să creadă că nu mai este suficient de atrăgătoare. 

Fii sincer

Poate crezi că protejezi sentimentele partenerului simulând un orgasm, dar în realitate creezi un precedent nesănătos. Pe cât de provocator este să vorbești despre problemele sexuale, nivelul de dificultate crește odată ce problema este îngropată sub ani de minciuni, răni și resentimente.

Modalități prin care îți poți îmbunătăți viața sexuală

Ca orice aspect al vieții pe care vrei să îl îmbunătățești, pentru îmbunătățirea vieții sexuale este nevoie de perseverență și o atenție sporită acordată metodelor prin care poți ameliora relațiile intime. Există câteva instrumente simple la care poți apela pentru a rezolva problemele sexuale de cuplu.

Nu compara dragostea cu performanța sexuală

Creează o atmosferă de grijă și tandrețe, prin atingeri și săruturi. Nu îi reproșa partenerului dificultățile sexuale, ci concentrează-te pe menținerea inimității emoționale și fizice în relație. Construiește o relație de atașament sănătos față de partener, prin comunicare deschisă, chiar și pe subiectele mai delicate.

Informează-te și educă-te

Pe internet, dar și cu ajutorul specialiștilor, poți avea acces la materiale diverse pentru tratarea problemelor sexuale. Alege resursele care ți se potrivesc, apelează la un specialist dacă simți că nu te descurci pe cont propriu și informează-te despre soluțiile existente. 

Acordă timp și răbdare 

Odată cu trecerea timpului, răspunsurile sexuale se schimbă sau chiar încetinesc. Este important ca fiecare să înțeleagă schimbările fizice din corp și să acorde timpul necesar readaptării la acestea. Cu răbdare din partea ambilor parteneri și cu multă comunicare, orice obstacol se poate depăși. 

Menține afecțiunea fizică și atingerea

Tehnicile de focalizare senzorială pe care le folosesc terapeuții sexuali îi pot ajuta pe parteneri să restabilească intimitatea fizică fără a simți presiune. Apropierea fizică dintre parteneri oferă un sentiment de siguranță, dacă este realizată fără presiune și constrângere.

Încearcă diferite poziții și pune în aplicare fantezii

Variația adaugă sare și piper relației și poate ajuta la depășirea problemelor. Acordă timp să vă cunoașteți unul pe altul, să vă știți zonele erogene și să experimentați lucruri noi. Atâta timp cât se întâmplă cu acordul ambilor parteneri, nimic nu este deplasat sau nepotrivit. Fanteziile împărtășite partenerului pot stimula cuplurile în care dorința sexuală este scăzută și pot reaprinde pasiunea.

De asemenea, poate fi de ajutor să încercați lucruri noi, cum ar fi să vă uitați împreună la filme erotice sau să folosiți jucării sexuale.

Practică exerciții Kegel

Atât bărbații, cât și femeile își pot îmbunătăți capacitatea sexuală prin exersarea mușchilor pelvieni. Aceste exerciții pot fi făcute oriunde, iar un medic sau un terapeut sexual pot fi de ajutor în a-ți indica ce exerciții sunt potrivite și cum le poți realiza. 

Relaxați-vă amândoi

Faceți ceva liniștitor împreună înainte de a face sex, cum ar fi să jucați un joc sau să ieșiți la o cină sau încercați tehnici de relaxare, cum ar fi exerciții de respirație profundă sau yoga.

Fă exerciții fizice

Activitatea fizică poate îmbunătăți funcționarea sexuală. Deoarece excitația fizică depinde foarte mult de fluxul sanguin bun, exercițiul aerob (care întărește inima și vasele de sânge) este esențial. Sportul oferă o mulțime de alte beneficii pentru sănătate, de la evitarea bolilor de inimă, a osteoporozei și a unor forme de cancer la îmbunătățirea stării de spirit și facilitarea odihnei profunde. 

Menține o dietă sănătoasă

Pentru o viață sexuală armonioasă, este nevoie să avem grijă de corpul nostru. Bărbații ar trebui să evite consumul de alcool în exces, deoarece alcoolul stimulează disfuncțiile erectile și inhibă reflexele sexuale. La femei, alcoolul poate declanșa bufeuri și perturba somnul, agravând problemele deja prezente în menopauză.

Fumatul contribuie la boli vasculare periferice, care afectează fluxul sanguin către penis, clitoris și țesuturi vaginale. În plus, femeile care fumează tind să treacă prin menopauză mai devreme decât cele care nu fumează. 

Consumul de alimente grase duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge și obezitate – ambii factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare. În plus, supraponderalitatea poate provoca letargie și o stimă de sine scăzută. Creșterea libidoului este adesea un avantaj suplimentar al pierderii kilogramelor în plus.

În plus față de aceste sfaturi, dacă vrei să îți îmbunătățești viața sexuală, cheia este să creezi echilibrul optim între senzualitate și romantism.  Creează un mediu care să stimuleze toate cele cinci simțuri. Poți face asta prin decor, o cină romantică acompaniată de un vin bun, o muzică incitantă, o aromă afrodisiacă împrăștiată în aer. Folosește-ți creativitatea pentru a-ți surprinde partenerul, pentru a-i stimula dorințele și fanteziile, iar răspunsul va fi unul pe măsură. 

Cel mai important instrument la îndemâna oricum este atitudinea față de sexualitate. Dacă obții informațiile corecte și ai o perspectivă pozitivă, vei putea menține o viață sexuală sănătoasă o perioadă lungă de timp. 

Citeşte şi:

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică și cum ieși din ea

Rolul umorului într-o relație. Cum gestionezi conflictele cu zâmbetul pe buze

Ce sunt stilurile de atașament și cum ne afectează relațiile cu ceilalți

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie