• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cu puțin efort și organizare, există totuși câteva modalități creative de a împărți îndatoririle casnice și de a impulsiona armonia în casă.

Cum împărțim treburile casnice?

În urma cercetărilor, specialiștii sunt de părere că cea mai echitabilă împărțire este cea 50-50, adică fiecare din parteneri să realizeze jumătate din treburi, în funcție de ce știe și poate să facă. 

Probabil nu știm sau nu ne gândim foarte des la asta, dar există două tipuri de muncă într-o gospodărie, fizică și mentală. Munca fizică implică lucruri precum scoaterea gunoiului, împăturirea rufelor, spălarea vaselor. Munca mentală implică energie cognitivă pentru lucruri precum supravegherea copiilor – atunci când sunt mici pentru a ne asigura că sunt în siguranță, atunci când cresc pentru a-și face temele -, gestionarea listei de cumpărături, organizarea bugetului sau a listelor de bagaje pentru vacanță și alte tipuri de activități care presupun împărțire și calcule.

Pare simplu, dar în realitate este destul de epuizant, pentru că presupune să jonglezi cu foarte multe paliere mentale în același timp. Cercetările arată că multitaskingul nu este bun pentru productivitate sau pentru sănătatea mintală, iar femeile în special fac acest lucru în mod constant. 

Din păcate, în multe gospodării există încă preconcepția că femeile ar trebui să se ocupe exclusiv de menținerea rutinelor casnice. Majoritatea femeilor declară că tot ceea ce ține de casă cade în responsabilitatea lor, iar păstrarea finanțelor gospodăriei este o responsabilitate comună. 

Femeile care se simt excesiv de responsabile sunt mai puțin mulțumite de viața lor și de relația de cuplu. 

Și totuși, cum împărțim responsabilitățile gospodărești pentru a nu pune toată greutatea pe umerii unei singure persoane, de regulă mama sau femeia?

Există câteva modalități eficiente de a face acest lucru, astfel încât timpul petrecut acasă după muncă să conțină și o parte de relaxare, nu să se simtă ca o continuă luptă. 

Creează o comunicare deschisă

O discuție sinceră despre așteptările și disponibilitățile fiecăruia din parteneri este extrem de utilă, dar este foarte important să vorbim pe un teren neutru, atunci când nimeni nu este nervos, obosit sau stresat. Astfel de discuții ar trebui programate într-o zi când toată lumea este într-o stare de spirit rezonabilă. 

Este indicat să nu folosim adresarea la persoana a doua, incriminând partenerul pentru ceea ce face sau nu face, ci mai degrabă să păstrăm comunicarea la nivel de „eu”,  pentru a ne descrie sentimentele, dorințele și așteptările.

Nu da vina pe celălalt pentru oboseala ta, nu aduce în discuție probleme sau divergențe din trecut, ci păstrează focusul pe prezent și relația dintre voi. Totuși, pentru a avea un tablou complet, dar și pentru a crea deschidere și încredere, discută cu partenerul despre cum era organizată gospodăria în care ați crescut amândoi. Acest lucru îi ajută pe parteneri să se înțeleagă mai bine. Dacă partenerul tău a crescut cu o mamă care făcea totul în casă și pentru familie este posibil să repete acel comportament, pentru că oamenii au tendința de a recurge la ceea ce știu. 

Fă tot ce poți pentru a-ți explica sentimentele și de ce te simți așa, dar ia în calcul și că este posibil ca partenerul să nu înțeleagă chiar toate nuanțele și să fie nevoie de o muncă susținută și de durată pentru a stabili o comunicare eficientă între voi.

Nu juca jocuri

Dacă nu cureți intenționat baia, în speranța că partenerul va observa și o va spăla, este posibil să ai parte de dezamăgire. Cel mai bine este să realizați împreună un plan săptămânal sau lunar, în funcție de programul fiecăruia, în care să stabiliți ce face fiecare și să aveți grijă să urmăriți amândoi că îl respectați. Păstrează comunicarea și verifică permanent cu partenerul dacă este în regulă cu ce are de făcut, dacă programul de la serviciu îi permite să se țină de plan sau dacă au apărut chestiuni neprevăzute. Să stați bosumflați dacă unul dintre voi nu își face sarcinile sau să vă pedepsiți reciproc nu va face decât să înrăutățească lucrurile și să ducă la prăpăstii de comunicare. 

Analizați împreună sarcinile  

Descoperiți toate sarcinile care trebuie făcute, decideți care sunt esențiale și care sunt opționale și stabiliți prioritățile.

Printre sarcinile de luat în considerare se numără: planificarea mesei, cumpărături, pregătirea mesei, curățenia în casă, spălatul vaselor, întreținerea grădinii, dacă există, supravegherea copiilor la teme, culcatul lor, plătitul facturilor, dusul gunoiului, spălatul și călcatul rufelor, planificarea timpului pentru weekend sau a vacanțelor. 

Atunci când discutați despre sarcini, vedeți ce vă place fiecăruia să faceți. Poate că unul din parteneri nu are nicio problemă să spele vasele, în timp ce pentru altul este o activitate care îl enervează, dar iubește să dea cu aspiratorul.  

Reevaluați periodic responsabilitățile. Prioritățile se pot schimba sau unele sarcini pot deveni mai dificile în timp.

Implicați copiii

Dacă sunt copii în casă, aceștia pot participa la realizarea unora dintre treburi într-un mod adecvat vârstei. Implicarea lor nu numai că va reduce din greutățile părinților, dar îi va învăța și că responsabilitatea trebuie împărțită la orice vârstă. Deoarece oamenii aplică ceea ce au învățat în copilărie, acest lucru i-ar putea ajuta în propriile relații pe viitor.

Gestionează eficient timpul

Alege un moment potrivit pentru treburi și stabilește limite. Să pui aspiratorul în toată casa când partenerul tău vrea să doarmă, s-ar putea să nu fie o idee bună. Fii atent la timpul celuilalt și la nevoile lui și găsește și momente de pauză și relaxare, în care să vă reconectați unul cu altul. Rufele murdare pot aștepta câteva ore, în schimb modul în care te încarcă un film văzut în doi sau în familie este de neprețuit. 

Nu reproșa și nu îți supraveghea excesiv partenerul

Corectarea permanentă, refacerea sarcinilor deja făcute de partener și sâcâiala constantă nu vor face decât decât să creeze o prăpastie și să îl determine pe celălalt să renunțe la a mai face treburi, dacă este certat și mustrat permanent. Dacă ești o persoană care trebuie să aibă prosoapele pliate într-un anumit fel, asigură-te că pui sarcina plierii prosoapelor pe lista ta, pentru a nu îl împovăra pe partener cu ceva pentru care oricum nu va fi apreciat. 

Oferă și primește apreciere

O simplă mulțumire contează mult. Chiar dacă o anumită sarcină se află pe lista celuilalt, să arăți că prețuiești contribuțiile partenerului face diferența. Tuturor ne place să fim apreciați, așa că nu subestima puterea laudelor și a mulțumirilor.  

Elimină sarcinile neplăcute

Dacă niciunul din voi nu se dă în vânt după treburile casnice și vă permiteți, plătiți o persoană care să vină la curățenie sau să facă anumite treburi pe care voi nu puteți sau nu vreți să le faceți. 

De asemenea, este important să nu puneți presiune. O împărțire 50-50 a treburilor casnice nu este întotdeauna realistă, deoarece lucrurile se schimbă permanent. Cel mai bine este să rămâneți flexibili, să nu vă comparați cu alte persoane sau cu alte familii și să lucrați permanent la îmbunătățirea comunicării, pentru că aceasta este baza oricărei relații sau familii armonioase. 

Citeşte şi:

Cât de importanți sunt bunicii în viața copiilor

Cum construiești încrederea într-o relație și cum te poate afecta dacă partenerul nu are încredere în tine

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Profeția MACABRĂ a pustnicului care bântuie pădurile din Munții Rarău: „O să fie mare măcel în oraşe”
Playtech.ro
Profeția MACABRĂ a pustnicului care bântuie pădurile din Munții Rarău: „O să fie mare măcel în oraşe”
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă