• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Este ușor să pretinzi că frica nu te influențează și să te scuzi că nu ai realizat lucrurile de care ești capabil. În loc să te întorci și să te ascunzi de ea, tratează frica ca pe un indiciu pentru a acționa, nu ca pe o scuză. 

Ca să ajungi să depășești frica, este nevoie să înțelegi mecanismele din spatele ei. Înainte de a te mustra pentru că simți frică,acceptă că frica este un răspuns evolutiv normal, prin care corpul și creierul încearcă să comunice cu tine. Când înveți să citești semnalele, poți învinge frica.

Ce este frica și cum o depășești?

Atunci când întâlnim o amenințare la adresa bunăstării noastre emoționale sau fizice, aceasta declanșează un răspuns fiziologic de luptă-fugă-sau-îngheț conceput pentru supraviețuire. Fără răspunsul fricii, ai fi expus direct pericolului. Cu toate acestea, în lumea modernă, corpurile noastre răspund cu frică la multe situații în care nu ne confruntăm cu nicio amenințare fizică. 

Când ți-e frică, simți că inima îți bate mai repede și respirația se accelerează. Este posibil să simți un „gol” în stomac, să te simți amețit, să transpire, să ai gura uscată și mușchii încordați sau mai slabi. Acestea sunt toate efectele faptului că corpul tău trimite adrenalină și sânge suplimentar la mușchi și creier. Te pregătește să lupți sau să fugi, dar se întâmplă adesea în situații în care nu trebuie să luăm nicio măsură. 

Indiferent de ceea ce te sperie, iată 10 moduri de a te ajuta să faci față fricilor și anxietăților tale de zi cu zi.

1. Identifică-ți temerile

A învăța cum să depășești frica este similar cu alte tipuri de rezolvare a problemelor, primul pas fiind acela de a identifica provocarea. De ce ți-e frică? Stai linistit cateva minute si observă-ți gândurile, sentimentele si senzațiile corporale. Scrie ce apare și fii cât mai precis. Ia în considerare meditația pentru a obține o mai mare claritate asupra a ceea ce te motivează. Pe măsură ce îți găsești centrul, te vei simți împuternicit să-ți înfrunți temerile.

2. Recunoaște că frica poate funcționa în avantajul tău

Emoțiile noastre există pentru a ne spune lucruri. Când simți frică, sufletul tău încearcă să-ți spună ceva, așa că ascultă. Dacă te simți depășit de stres sau distras de o anxietate subtilă, dar persistentă, este probabil o teamă subconștientă care necesită atenția ta. În loc să o eviți, depășirea fricii necesită să te uiți la anxietatea ta. Privește frica ca pe o informație în loc de o amenințare la adresa supraviețuirii tale. Când folosești anxietatea în avantajul tău, aceasta devine aliatul tău – o sursă critică de îndrumare pentru a-ți atinge întregul potențial.

3. Stai cu frica ta

Sunt momente pentru acțiune și perioade pentru reflecție. Să acționezi prea repede pentru a-ți depăși frica poate duce la comportamente care fac mai mult rău decât bine, cum ar fi mâncatul compulsiv sau dependențele. Data viitoare când își este frică încearcă să nu faci nimic, ci doar stai cu frica ta câteva minute, gândește-te la ea, la care este cauza principală. Care este povestea pe care ți-o spui despre motivul pentru care nu poți depăși această frică? Asta nu înseamnă că nu ar trebui să iei măsuri, dar un moment de reflecție poate avea un mare efect asupra depășirii fricii într-un mod productiv, deliberat și eficient.

 4. Stabilește-ți obiective

Adesea, procesul de depășire a fricii este împiedicat de obiectivele evazive pe care ni le-am propus. Pentru a întoarce acest lucru, întreabă-te: Cum arată viața pe care o doresc și pe care o merit? Este doar un plan „într-o zi, poate” sau lucrezi activ la el? Este ceva ce poate fi atins și pentru care ești dispus să te angajezi? Primul pas în depășirea fricii este să identifici dacă ai sau nu obiective clare. 

Care este rezultatul tău ideal? Este creștere financiară – mai mulți bani în bancă? Poate vrei independența financiară să călătorești oricând și oriunde? Ia în considerare cum va arăta viața ta dacă nu obții acest rezultat și compară cu modul în care va arăta viața ta dacă îl obții. Odată ce simți că obiectivul tău este clar, teama de a nu încerca deloc va eclipsa teama de eșec  și atunci vei fi inspirat să acționezi.

5. Recunoaște scuzele

Frica te face să amâni lucrurile. „Sunt chiar obosit. Am alte lucruri de făcut. Oricum este o idee stupidă.” Aceste scuze probabil sună familiar, nu-i așa? Probabil că ți-ai spus asta cu voce tare de multe ori. Există vreun adevăr în aceste afirmații sau construiești scuze pentru a evita potențialul eșec? Este mult mai ușor și mai puțin dureros să găsești scuze decât să depui timpul și energia necesară pentru a-ți atinge obiectivul, dar scuzele și renunțarea te vor lăsa în cele din urmă să te simți neîmplinit. Dacă vrei să învingi frica, trebuie să adopti o abordare diferită, proactivă.

Recunoaște când folosești scuze și descoperă cum să le depășești. Prea obosit? Reglează-ți programul astfel încât să dormi mai bine. Nu ai timp suficient? Evaluează-ți prioritățile și află de unde poți să-ți faci timp. Și data viitoare când apare o scuză, ia decizia de a nu ceda în fața vocii mici care-ți spune „Nu”, pentru că nu te va ajuta să crești pe termen lung.

6. Înconjoară-te de oameni de succes

Specialiștii în dezvoltare personală susțin că suntem oamenii de care ne înconjurăm, așa că este recomandat să rămâi concentrat pe depășirea fricii și realizarea viselor tale și să te înconjori de alții care au aceeași mentalitate. Pentru a depăși frica, trebuie să-ți ridici standardele. 

7. Adoptă o mentalitate de creștere

Când ți-e frică, ai tendința de a rămâne într-un singur loc. Dacă faci o greșeală? Dacă eșuezi? Începi să crezi că nu poți progresa deloc, că ești incapabil de asta și de aceea frica te reține. Una dintre cele mai bune modalități pentru a depăși frica și anxietatea este adoptarea unei mentalități de creștere. Nu este vorba de a-ți atinge obiectivele și de a fi perfect la fiecare pas. Nimeni nu este niciodată perfect tot timpul, așa că încetează să te străduiești pentru asta. Este vorba de a te simți confortabil cu ceea ce nu știi și de a continua oricum – acesta este fundamentul unei mentalități de creștere.

Pe măsură ce lucrezi pentru a depăși frica, vei realiza că vor fi multe încercări pe parcurs. De îndată ce ai acceptat că drumul spre succes include creștere și schimbare, vei fi cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor.

8. Găsește perspectiva valoroasă în durere

Nimănui nu-i place durerea, iar cei mai mulți dintre noi depun toate eforturile pentru a o evita. Dar durerea este un profesor bun. Dacă accepți că viața și eforturile tale de a-ți atinge obiectivele vor fi uneori dureroase, experiențele dureroase devin oportunități de creștere. Când renunți să privești durerea ca pe o amenințare pentru supraviețuirea ta, aceasta își pierde puterea și devine un alt instrument de depășire a fricii. Toată lumea se confruntă cu greutăți în viață. Nu contează dacă eșecurile tale sunt personale sau profesionale, ceea ce contează sunt lecțiile pe care le iei din acele experiențe și modul în care le aplici în viitorul tău. În loc să lași durerea și frica să îți dicteze deciziile, alege în mod activ să înveți din acele momente dureroase pentru a fi în controlul propriei vieți.

9. Vizualizează-ți obiectivele

Depășirea fricii necesită să practici aceste obiceiuri zilnic, astfel încât să conducă la acțiune adevărată.

Este important să identifci problemele, dar să ai și soluții. Vizualizarea obiectivelor este una dintre aceste soluții, care este folosită la scară largă cu mult success. 

Vizualizarea obiectivelor stabilește concentrarea, iar unde se duce concentrarea, curge si energia. Poate lua forma meditației sau vizualizării cu imagini. Important este să te vezi reușind. Astfel îți vei condiționa creierul să creadă că orice este posibil – un pas cheie pentru a depăși frica.

10. Acceptă că vei eșua

Care este frica numărul unu pe care oamenii o au când vine vorba de a-și îndeplini obiectivele? Că vor eșua. Dar, ca și durerea, eșecul ne poate învăța. De fapt, eșecul este adesea un profesor mai bun decât succesul. Dacă accepți de la început că eșecul este o parte inevitabilă a succesului, îți va fi mai puțin frică de el. Eșecul îți poate oferi experiențe valoroase de învățare care vor avea un impact pozitiv asupra strategiilor tale viitoare.

Toată lumea eșuează. Proprietari de afaceri de success, liderii lumii, artiști și oameni de știință și doctori. Societatea noastră se ferește să vorbească despre eșec și, în schimb, sărbătorește succesele, ceea ce creează falsa impresie că pentru a avea cu adevărat succes nu trebuie să eșuezi niciodată. 

O parte a depășirii fricii este recunoașterea faptului că toată lumea de pe planetă – inclusiv cei pe care îi cunoști și îi admiri – s-a confruntat cu eșecuri în drumul lor către măreție. Cu cât mai repede îți dai seama că frica ta de eșec te împiedică să iei decizia de a-ți îndeplini visele, cu atât mai repede vei putea accepta posibilitatea de a eșua și vei merge mai departe.


Resurse utile:

https://www.verywellmind.com/healthy-ways-to-face-your-fears-4165487

https://www.nhsinform.scot/healthy-living/mental-wellbeing/fears-and-phobias/ten-ways-to-fight-your-fears

https://www.mentalhealth.org.uk/publications/overcome-fear-anxiety

Urmărește-ne pe Google News
Obiceiul ciudat al finalistei de la Australian Open. Ce face între gameuri: „Nu am văzut niciodată așa ceva în tenis!”
PARTENERI - GSP.RO
Obiceiul ciudat al finalistei de la Australian Open. Ce face între gameuri: „Nu am văzut niciodată așa ceva în tenis!”
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Playtech.ro
Profeția lui Nostradamus despre posibilul război Rusia – Ucraina. Legătura tulburătoare cu România
Probă-cheie în dosarul morţii Raisei: o şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins accidentul cu camera de bord
Observatornews.ro
Probă-cheie în dosarul morţii Raisei: o şoferiţă din spatele maşinii de Poliţie a surprins accidentul cu camera de bord
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Știrileprotv.ro
Video. Momentul în care soldatul ucrainean își împușcă cu sânge rece camarazii
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer