• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Deși este destul de dificil să trăim doar în prezent, în special atunci când ducem în spate un trecut greu  sau ne aflăm într-o situație incertă, există modalități prin care te poți ancora în prezent și poți duce o viață conștientă, bucurându-te de lucrurile simple care te înconjoară. 

Cum să te bucuri mai mult de fiecare clipă?

Observă tot ceea ce te înconjoară

O modalitate de a rămâne în prezent, ceea ce te va ajuta să te simți mai relaxat și mai fericit, este să observi împrejurimile. Cât de des îți faci timp pentru a te uita în jur și a vedea ce se întâmplă? Când a fost ultima dată când te-ai așezat, ai închis ochii, ai respirat adânc și te-ai uitat la ceea ce este în jurul tău?

Poți face cât mai des exercițiul de a închide ambii ochi, a respira adânc și, când redeschizi ochii, să observi cum arată locul în care te afli.  Cum arată pereții? Dar podeaua sau tavanul – ce modele poți vedea acolo? Câte ferestre sunt în stânga și în dreapta ta? Câte lumini vezi din locul în care te afli?

Când te oprești să te uiți la împrejurimi și să privești tot ce te înconjoară, este mai ușor să trăiești cu bucurie.

Concentrează-te pe un singur lucru, nu pe mai multe sarcini

Deși poate fi mai productiv să faci mai multe sarcini și să lucrezi la mai mult de un lucru la un moment dat, jonglarea constantă cu mai multe sarcini face dificil să te mai poți bucura de ceva, pentru că ești mereu în alertă. Când faci ceva care necesită toată atenția ta, poți simți copleșit la început, dar este bine să rămâi conștient de cât ești de productiv atunci când ești pe deplin angajat într-o sarcină. Compară acest lucru cu încercarea de a înghesui cât mai multe activități într-o perioadă scurtă din zi sau de a pune energie în trei proiecte diferite.

Dacă lucrezi la ceva, acordă-i toată atenția. Când te surprinzi că te gândești la alte lucruri sau verifici telefonul, pentru că nu ai chef să faci sarcina până la capăt, oprește-te și concentrează-te înapoi la sarcina curentă.  Cercetările arată că atunci când ești pe deplin concentrat pe ceea ce se întâmplă în acel moment, poți să-ți amintești mai bine detaliile pe termen lung.

Fii recunoscător pentru ceea ce ai acum

O caracteristică a oamenilor care se bucură de viață este că își alocă timp și energie pentru a aprecia ceea ce au acum, nu ceea ce au avut sau ce pot avea. Dacă te concentrezi constant pe ce nu ai încă, nu poți vedea clar ce ai deja și atunci bucuria de viață îți va fi diminuată. 

O modalitate de a exersa recunoștința este să scrii o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător și să revizuiești acea listă în fiecare zi. Încearcă să scrii cel puțin trei lucruri pentru care ești recunoscător în viața ta chiar acum. 

Acceptă lucrurile așa cum sunt, nu cum ai vrea să fie

Dacă vrei să începi să te bucuri de fiecare clipă, trebuie să renunți la cum crezi că ar trebui să fie lucrurile și să le accepți așa cum sunt. Nu poți controla tot ce se întâmplă în jurul tău. Uneori viața va fi diferită de cum vrei tu să fie. Practicarea acceptării te va ajuta să renunți să te mai agiți pentru lucrurile din viața ta asupra cărora nu ai control.

Practică meditația mindfulness

O modalitate de a trăi clipa cu bucurie este prin practicarea meditației mindfulness.  Acest tip de meditație îi ajută pe oameni să devină conștienți și să își mărească concentrarea asupra a ceea ce fac la un moment dat. Începerea unei practici zilnice de meditație te poate ajuta să devii mai conștient de gândurile și sentimentele tale, ceea ce, la rândul său, poate crește mulțumirea față de viața ta.

Petrece timp cu oameni care te fac să te simți fericit și împlinit

Petrecerea timpului cu oameni care te fac să te simți fericit și împlinit poate fi o modalitate grozavă de a te ajuta să te bucuri de fiecare clipă. Să te înconjori de oameni pozitivi și care te susțin îți va crește nivelul de pozitivitate și fericire, ceea ce îți va permite să te concentrezi asupra a ceea ce merge bine în viața ta.

Fii atent la tot ceea ce faci

Indiferent de ceea ce faci, de la mâncare până la timpul petrecut pe telefon,  ar trebui să fii atent. Cât de des îți mănânci prânzul în timp ce te uiți la televizor în același timp? Acesta este un mod în care te distanțezi de ceea ce faci și nu mai găsești bucurie în lucrurile simple. 

În schimb, încearcă să te concentrezi pe fiecare masă în timp ce mănânci. Cum miroase mâncarea? Ce gust are? Cum reacționează corpul tău la ceea ce ai mâncat până acum? Ce sunete sunt în jur în timp ce mănânci – apeluri telefonice, zgomote din trafic, muzică în fundal.

Concentrându-te pe aceste detalii și ținând cont de tot ce se întâmplă în jurul tău în timpul unei anumite sarcini sau activități, te ajută să aduci mai multă conștientizare a momentului prezent în viața ta.

Practică exerciții de respirație profundă

Făcându-ți timp să te așezi și să exersezi respirația profundă, vei putea să-ți concentrezi mintea asupra sarcinii în cauză. Respirația lentă și regulată ajută la prevenirea sentimentelor de panică sau a oricăror gânduri negative. O metodă rapidă și ușoară de încercat este tehnica de respirație 4-7-8.

Ia o pauză de la social media și tehnologie

O pauză de la rețelele sociale și alte tehnologii te poate ajuta să rămâi mai concentrat pe prezent și mai fericit cu ceea ce ai. Deși poți crede că verificarea constantă a conturilor de pe rețelele sociale te ajută să rămâi conectat cu lumea, de fapt are un efect negativ asupra capacității de a fi prezent.

Mai ales atunci când ești cu alte persoane, este important să te concentrezi pe oamenii și mediul din jur, mai degrabă decât să fii distras de telefonul mobil.

Fă exerciții fizice regulate sau practică yoga

Exercițiile regulate sau chiar o plimbare prin parc te pot ajuta să rămâi mai concentrat asupra activităților prezente. Yoga te ancorează în prezent și îți redă bucuria pentru fiecare clipă trăită.  

Dacă vrei să te bucuri de fiecare clipă, este important să-ți faci timp pentru a aprecia unde ești, ce faci și cine este cu tine. În loc să fii prins în trecut sau să îți faci griji pentru ceea ce se va întâmpla în viitor, încearcă să savurezi fiecare moment așa cum este. 

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi