• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

În primul rând, este normal să nu te simți „îndrăgostit” tot timpul

Când te îndrăgostești pentru prima dată, există entuziasm și pasiune. Pe măsură ce relația crește, acestea se transformă în intimitate și conexiune. Dacă fluturii de la începuturi nu mai există, nu înseamnă că dragostea a murit. Este normal ca ea să crească și să scadă.  Ceea ce simți la început este imposibil de susținut. Dacă înțelegem acest concept, scădem presiunea de a ne simți profund îndrăgostiți tot timpul și putem aprecia și sentimentele de o intenitatea mai scăzută, dar poate mai profunde. 

Pentru a reaprinde pasiunea, ajută să revedeți începutul

Deși nu e cazul să te aștepți ca acea senzație de la început să dureze pentru totdeauna, poți revedea împreună cu partenerul momentele de la care au început fluturii iubirii. Etapele de început ale unei relații sunt marcate de sentimente puternice, de fantezii și dorință.

Pentru a ajuta la reaprinderea acestor sentimente și la readucerea entuziasmului, este recomandat cuplurilor să se întoarcă în zona în care s-au întâlnit sau unde s-au logodit. Mergând într-un loc unde aveți amintiri grozave împreună vă veți aminti de cee ace v-a legat. 

Readuceți intimitatea împărtășind secrete unul cu celălalt

Intimitatea nu înseamnă doar sex, ci mai degrabă acea apropiere dintre voi doi. Dacă te simți deconectat, încearcă să-i spui partenerului tău un secret pe care nu l-ai dezvăluit nimănui până acum. Atunci când cuplurile sunt deschise și nu judecă secretele partenerului lor, ele își întăresc conexiunea. Indiferent dacă este o amintire din copilărie, un vis sau o fantezie, atunci când împărtășești aceste adevăruri, poți spune „Am încredere în tine”, ceea ce ajută la restabilirea legăturii emoționale. 

Pentru a readuce entuziasmul, faceți-vă inimile să bată din nou la unison

Uneori, adrenalina și endorfinele sunt cele care ajută la accelerarea lucrurilor. Studiile arată că adrenalina crește atracția, așa că, dacă doriți să vă faceți inima să bată din nou, încercați să o porniți la propriu. Puteți să încercați împreună  bungee jumping, săritul cu parașuta, o ieșire într-un parc de distracții sau ceva nou și aventuros, care să vă placă amândurora. 

Când vine vorba de dragoste, nu subestima puterea unui „mulțumesc”

Una dintre cele mai ușoare modalități de a menține scânteia vie este să recunoști lucrurile pe care le face partenerul tău. Așa că, dacă simți că relația este pe o pantă descendentă, fă-ți o practică zilnică din a-i spune partenerului lucrurile pentru care îl apreciezi. De exemplu, „Își mulțumesc că îmi speli mașina, știu că nu observ, dar este de mare ajutor.” Recunoștința este una dintre cele mai importante emoții pozitive pentru relații prospere. Când este exprimată în mod regulat, recunoștința s-a dovedit a fi un stimulent pentru satisfacție.

Pentru a repara o relație ruptă, ardeți resentimentele

Potrivit experților, o modalitate de a reaprinde o relație este să aprinzi literalmente un foc. Luați-vă puțin timp împreună și scrieți fiecare, pe bucățele mici de hârtie, resentimentele față de partener. Folosiți apoi o modalitate sigură de a arde hârtiile, cu intenția de a elibera sentimentele negative. Este o practică distractivă și eliberatoare, atâta timp cât accentul rămâne pe vindecare și evoluție, nu pe accentuarea greșelilor din trecut.  

Opriți sexul pentru o perioadă sau intensificați partidele

Poate părea contraintuitiv, dar pentru a recupera căldura și apropierea emoțională, poate fi bine să eliminați sexul, măcar pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru unele cupluri, eliminarea presiunii de a face sex poate ajuta la reaprinderea dragostei și a conexiunii. Specialiștii sugerează o regulă „orice în afară de”.  Sărutați-vă, țineți-vă de mână, mângâiați-vă, jucați-vă, dar nu mergeți până la capăt. Acest lucru poate ajuta la relaxarea situației și poate duce la creșterea tensiunii sexuale și reaprinderea pasiunii.  

Pe de altă parte, intensificarea vieții sexuale este și ea o variantă. O provocare sexuală de 30 de zile, în care să faceți sex zilnic este o altă modalitate de a reaprinde scânteia, prin anticiparea momentelor de intimitate.  

Specialiștii recomandă, de asemenea, schimbarea rutinei obișnuite. Schimbarea când, unde, cum și cine inițiază sexul poate revigora o relație pe termen lung. 

Pe măsură ce relația începe să se revigoreze, planificați întâlniri secrete

Este întotdeauna plăcut să știi că partenerul se gândește la tine și se pregătește pentru a te vedea. Așa că, o dată pe lună, planificați-vă pe rând întâlniri coordonate de fiecare dintre voi. Spune-i partenerului tău unde are loc întâlnirea, cum să se îmbrace, cu ce să vină. Surpriza întâlnirii adaugă dorință și mister. Este important însă să ții cont de preferințele partenerului și să găsești lucruri comune care vă atrag și de care puteți beneficia împreună.  

Nu uitați să vă lăsați unul altuia spațiu

Distanța creează dorință și anticipare și poate ajuta la revitalizarea unei relații, așa că este important și să petreceți timp departe unul de celălalt. Partenera poate ieși la seri cu fetele, în timp ce partenerul își poate programa un meci cu băieții. Uneori avem nevoie de timp pentru a ni se face dor de partener și pentru a ne aminti că este cineva acasă care ne așteaptă. 

Și pe măsură ce te îndrăgostești din nou, asigură-te că ai grijă de tine

Când ești într-o relație de mult timp, poate fi greu să-ți regăsești identitatea proprie. Este dificil să te simți atras de cineva care și-a pierdut autonomia și identitatea. Găsește un hobby, stabilește-ți obiective noi sau implică-te în acțiuni de caritate. Interesele individuale oferă subiect de conversații în cuplu, dar contribuie și la creșterea încrederii în sine a partenerilor, ceea ce, pe termen lung, aduce stabilitate și sudează relația. 

Chiar dacă simți că relația ta nu mai este presărată de pasiunea de la început, nu te grăbi să îi pui capăt. Încearcă întâi câteva modalități de a o revigora, iar dacă nici acestea nu funcționează, poți lua în calcul terapia de cuplu, care poate oferi instrumentele necesare reaprinderii scânteii în cuplurile cu “ștate vechi”. 

Citeşte şi:

Ce este chimia sexuală, cum se manifestă și cum influențează relațiile de scurtă și de lungă durată

Care sunt factorii care determină atracția sexuală

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Playtech.ro
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă