La polul opus pedepselor se află comportamentul prea permisiv. Ne iubim copiii și ne dorim ca ei să se iubească la rândul lor. Încrederea și senzația de confort în propria piele sunt obiective pentru majoritatea oamenilor. Dacă încurajarea acestor calități este prioritatea ta ca părinte, s-ar putea să eviți să faci față comportamentului dificil al copilului tău, deoarece nu vrei să-i dăunezi stimei de sine. Cu toate acestea, copiii trebuie să învețe din greșelile lor și au nevoie de limite pentru a avea o dezvoltare armonioasă, atât din punct de vedere emoțional cât și social.

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Așadar, cheia în disciplina copiilor este echilibrul. Poți să îți disciplinezi copilul fără să îi distrugi stima de sine, dar este un proces care cere timp și răbdare. 

Cum să educi fără să critici

Unii copii sunt extrem de sensibili la critici sau sunt predispuși la stima de sine scăzută. Deși sfatul standard este să critici comportamentul unui copil mai degrabă decât copilul, majoritatea copiilor nu pot sesiza diferența. Adulții pot raționaliza – „Am făcut un lucru rău, dar, în general, sunt o persoană destul de bună”, dar copiii gândesc în alb și negru și când li se spune că au făcut ceva rău de regulă asimilează acea etichetă ca fiind asociată propriei persoane. 

Cea mai bună abordare dată de specialiști pentru a gestiona această dilemă este o strategie în trei pași, care funcționează nu doar cu copiii, ci și cu partenerul sau colegii de serviciu.  

Primul pas: Oferă o scuză pentru comportament. Poți spune „Știu că nu ai vrut să faci asta” sau „Probabil că nu ți-ai dat seama” sau „Înțeleg că ai încercat”. Acest lucru îi spune copilul că știi că  are intenții bune chiar și atunci când  greșește.

Pasul doi: Spune-i ce a greșit și cum i-a afectat pe ceilalți. „Când l-ai lovit pe fratele tău, l-a durut foarte tare”. Poate fi tentant să adăugi „Îl tratezi întotdeauna așa” sau „Nu îți pasă suficient de mult de sentimentele altor persoane”, dar nu vei rezolva nimic cu asta decât să îi induci copilului un sentiment de vinovăție.

Pasul trei: Mergi mai departe. Copiii nu pot anula ceea ce au făcut deja și nu vrem să-i lăsăm blocați în sentimente critice față de propria persoană. Pune întrebări copilului pentru a-l ajuta să elaboreze un plan de corectare, cum ar fi „Ce poți face pentru a-l ajuta pe fratele tău să se simtă mai bine?”. În funcție de situație, poți sugera modalități posibile de reparare. Acest lucru ar putea presupune scuze, o îmbrățișare sau să îl ajute să îndeplinească sarcinile pe care le are de făcut în casă. Atunci când fac ceva util pentru a compensa o greșeală, copiii învață să exprime apreciere autentică.

Dacă există o situație în care copilului îi e greu, poți purta o conversație în care să descrii problema din mai multe perspective și să îl încurajezi să vină cu soluții. De îndată ce prezinți provocarea din două perspective, în creierul lui se creează mecanisme noi de rezolvare a problemelor. Copilul învață să vină cu idei și să le rafineze dacă ai răbdare și îl îndrumi să gândească. Apoi, dacă soluția lui este de succes, poți spune: „Uite, soluția ta a funcționat cu adevărat”. Astfel copiii învață că sunt capabili să găsească soluții viabile la situațiile de zi cu zi. 

Cum poți încuraja stima de sine a copilului și să îi oferi educație în același timp

Renunță la lauda excesivă

Ca părinți, ne dorim să avem copii cu o stimă de sine ridicată și tindem să le spune mereu cât de speciali sunt. Cercetările arată că nu există neapărat o legătură între stima de sine ridicată și sentimentul de fericire sau rezultatele academice și că laudele în exces pot dăuna chiar stimei de sine a copiilor. Cu cât încerci mai tare să îi demonstrezi copilului că este minunat, cu atât vei sădi în el teama că nu va putea să se ridice la înălțimea laudelor tale. În schimb, dacă îl vei încuraja concret să își dezvolte abilitățile, să învețe și să se depășească permanent, vei contribui la creșterea stimei sale de sine. 

Obiectivul unui părinte nu ar trebui să fie să își convingă copilul că este minunat, ci să îl ajute să își dezvolte competențe autentice și relații sociale bune.

Ajută-l să se simtă competent

A avea succes nu îl va face neapărat pe un copil să aibă o stimă de sine ridicată. De regulă, copiii își uită rapid victoriile sau le pun pe seama circumstanțelor. Un studiu a constatat că persoanele cu o stimă de sine scăzută se simt mai anxioase după o victorie decât după o înfrângere, pentru că își fac griji că nu vor putea menține nivelul de performanță sau că oamenii se vor aștepta la mai mult de la ei.

O modalitate prin care îți poți ajuta copilul să se simtă mai competent este prin a-i reaminti de momentele în care i-a fost greu, dar totuși a reușit să facă ceva bun. Ai putea spune: „Îmi amintesc când ai învățat pentru prima dată să mergi cu bicicleta și ai căzut, dar ai perseverat și iată, acum deja poți da câte ture de parc vrei fără probleme”.

Setează așteptări realiste și adaptează-te

Este  ușor să credem că un copil ar trebui să se comporte într-un anumit fel, dar ar trebui să ne adaptăm așteptările pe specificul fiecărui copil. Dacă, de exemplu, îi ceri mereu copilul să meargă în camera lui și să se  pregătească pentru culcare și, în fiecare seară, 30 de minute mai târziu, el și-a scos o singură șosetă, trebuie să încerci o abordare diferită. Nu contează cu adevărat dacă majoritatea copiilor de vârsta lui se pot pregăti singuri pentru culcare, contează să afli de ce copilul tău nu o face. 

Motivează-l permanent

Pentru a crește stima de sine a unui copil este important să îi recunoști efortul și progresul și să te raportezi la timpul prezent. Copiii evoluează de la lună la lună, așa că nu are niciun sens să te raportezi la ceva ce a făcut în trecut, pentru că atunci el avea alte abilități, alte resurse și altă înțelegere. Apreciază-l pentru cine este astăzi și pentru fiecare comportament bun pe care îl are. 

Educația copiilor nu este o muncă ușoară și orice părinte de copil mic sau mare știe asta. Este firesc să nu știm ce să facem, să greșim, dar este important să menținem mereu comunicarea cu copiii noștri, să îi asigurăm de dragostea și suportul nostru, să le setăm limite sănătoase și să perseverăm în fiecare zi. 

Citeşte şi:

Cum să înveți să nu mai țipi la copiii tăi și ce poți să faci în schimb

Trăiește pentru tine! Cum să nu mai încerci să fii mereu pe placul celorlalți

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
România ar putea deveni una dintre marile puteri ale lumii. Comoara descoperită în Gorj
Playtech.ro
România ar putea deveni una dintre marile puteri ale lumii. Comoara descoperită în Gorj
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută