Desigur că vorbim de un proces complex, dar există câteva principii care îi pot ajuta pe părinți să se concentreze asupra a ceea ce este cel mai important pentru succesul școlar.

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Recomandări pentru a-ți ajuta copilul să învețe

  • Concentrează-te  pe proces, nu pe rezultat
  • Încurajează-ți copilul să fie autonom
  • Privește lucrurile pe termen lung
  • Menține un program sănătos de odihnă
  • Iubește copilul pe care îl ai, nu copilul pe care ți-ai dori să-l ai

Lucruri de evitat

  • Depășirea constantă a orei de culcare
  • Lăudarea notelor și a rezultatelor
  • Comparațiile cu alți copii
  • Recompensarea performanței

Copiii foarte mici sunt motivați în mod natural să învețe și să exploreze, pentru a cunoaște lumea din jur. Pe măsură ce cad și se ridică și au experiențe diverse de reușită și eșec, ei dobândesc un sentiment de încredere, competență și autoeficacitate. Cu toate acestea, undeva în timpul grădiniței, părinții și profesorii încep să submineze acest decurs natural la lucrurilor, devalorizând procesul de învățare și înlocuindu-l cu o cursă pentru rezultatele finale. Dintr-odată, motivatorii intrinseci ai curiozității naturale, competenței și autoeficacității sunt mai puțin valoroși decât motivatorii extrinseci, precum steluțe, buline, puncte și note. Din păcate, motivatorii extrinseci subminează dorința copiilor de a învăța pe termen lung. 

Dacă vrem copii care să rămână curioși și dornici de cunoaștere, este nevoie să luăm anumite măsuri și să ne controlăm pornirile pe care le-am preluat la rândul nostru din societate și de la generațiile trecute. 

Ce să faci pentru a-ți motiva copilul să învețe de plăcere

Nu face paradă de note și calificative

Poți aprecia rezultatele, dar încearcă să eviți să le afișezi la vedere sau să te lauzi cu ele pe social media. Nu îi da impresia copilului tău că apreciezi cel mai mult notele, deoarece ele sunt un indicator defectuos și incomplet al învățării. Tot ceea ce ține de motivația extrinsecă reduce motivația pe termen lung, subminează creativitatea și încurajează micile tertipuri pentru a obține note mai bune. 

Lăudarea rezultatelor copiilor în cercurile de prieteni sau pe social media alimentează doar concurența între părinți, crește presiunea pe copii și îi învață că dragostea și aprobarea adulților depind de conținutul carnetului de note.

Concentrează-te pe proces, nu pe rezultate

Este recomandat să te concentrezi pe procesul care a dus la obținerea notei respective și să îi pui copilului întrebări de genul: Ce ai făcut pentru a obține această notă? Ce metode de învățare ai aplicat? Ce vei face diferit data viitoare? Cea mai bună întrebare pe care părinții o pot pune atunci când se confruntă cu o notă, fie că este ridicată sau scăzută, este: Cum vei folosi această experiență data viitoare? Această tehnică funcționează deosebit de bine pentru copiii anxioși și perfecționiști, care se pot bloca într-o buclă de feedback negativ, devenind obsedați de rezultate și note.  Mutarea atenției asupra procesului le poate atenua anxietatea, mai ales atunci când îi ajutăm să acorde prioritate aspectelor învățării pe care le pot controla.

Fii un model

Vorbește despre propriile tale eșecuri și succese cu copiii tăi, arătându-le că și tu ești implicat în procesul lor de învățare și că nu îți este străin prin ceea ce trec. Dacă văd că părinții lor au curaj, dar își expun și vulnerabilitățile, copiii vor deveni mai toleranți cu ei înșiși, dar și mai interesați de învățare. 

Stabilește împreună cu copilul obiective 

O modalitate ușoară de a pune accentul pe proces este de a stabili obiective, atât individual, cât și ca familie. Încercați să faceți acest lucru la începutul unui nou an școlar, în prima zi din lună sau la începutul unui nou sezon. Păstrați discuția lejeră, fără presiune. Acest proces nu se referă la obținerea de note mai bune, ci la sprijinirea învățării în familie.

Un tip de obiectiv ar fi „Voi cere ajutor în matematică mai des” sau „Voi planifica o sesiune suplimentară de meditații pe săptămână” ori „Voi exersa înmulțirea de trei ori în plus în această lună”.

Unul din obiective ar trebui să fie o provocare. Nu putem spera să-i convingem pe copiii noștri să fie curajoși și inventivi decât dacă ne văd că facem același lucru, așa că stabilește-ți și tu obiective care te scot din zona de confort. Ia lecții de dans, învață o limbă străină, încearcă o activitate nouă sau un hobby. 

Înainte de a stabili noi obiective, faceți o evaluare în familie despre cum s-a descurcat toată lumea cu obiectivele anterioare. Examinați aceste obiective o dată pe lună sau o dată pe semestru. Dacă nu reușești să îți atingi obiectivele, vorbește despre motive  și ce intenționezi să faci diferit data viitoare. Dacă reușiți, sărbătoriți această realizare!

Privește lucrurile pe termen lung

Educația și creșterea copilului necesită eforturi pe termen lung, iar îmbunătățirile nu au loc zilnic.

Gândește-te unde ți-ai dori să se afle copilul tău peste un an sau cinci ani în ceea ce privește competența și creșterea. Ce este mai important pentru tine,  să rezolve pe repede înainte temele de care a uitat, eventual să i le faci tu sau să dezvolte o  strategie pentru a nu mai uita să-și facă temele?

Vorbește-i copilului despre propriile succese sau eșecuri, despre dificultățile pe care le întâmpini la locul de muncă, despre temerile și provocările pe care le ai. 

Identifică stilul de învățare al copilului tău

Fiecare din noi are o preferință pentru un anume stil de învățare. Unii pentru învățarea vizuală, alții pentru cea auditivă, alții învață prin scris și citit. Identificând stilul de învățare al copilului tău, îi vei putea arăta cum să studieze în modul care i se potrivește cel mai bine. De exemplu, copiii vizuali studiază mai bine cu diagrame, imagini și alt conținut grafic, în timp ce copiii auditivi preferă prelegeri, muzică și alte materiale audio.

Scoate învățarea în afara școlii

Una dintre cele mai mari greșeli pe care profesorii și părinții o fac atunci când vine vorba de învățare este limitarea ei la sala de clasă și la lecțiie impuse de manual. În timp ce clasa va fi probabil principala sursă de instruire, creșterea intelectuală, socială și academică ar trebui să se extindă în afara pereților clasei. Oferă-i copilului tău experiențe de învățare în medii neconvenționale – în drumeții și excursii, la zoo sau grădina botanică și transformă orice experiență într-o oportunitate de învățare. 

O bună organizare rezolvă jumătate din problemă 

Copiii sunt adesea copleșiți de faptul că trebuie să își organizeze cărțile, caietele și temele, iar acest lucru îi poate bloca și îi poate determina să amâne învățarea. Se simt nemotivați și, în consecință, au performanțe slabe la școală.

Ajută-ți copilul să împartă sarcinile mari în bucăți mai mici. În acest fel, nu va fi copleșit și, după finalizarea unei sarcini, va fi motivat și disciplinat să continue.  De asemenea, asigură-te că îți ajuți copilul  să-și gestioneze timpul de studiu eficient. 

Pregătește-ți copilul pentru învățare

Uneori, cele mai elementare cerințe pentru învățare sunt neglijate sau trecute cu vederea. Un somn bun și o alimentație adecvată sunt fundamentul unei activități cognitive excelente.

Studiile arată că somnul joacă un rol important în memorare. Lipsa unui somn adecvat afectează starea de spirit, motivația, modul de gândire și percepția asupra lucrurilor. Deci, asigură-te că îi oferi copilului tău măcar opt ore de somn pe noapte. 

De asemenea, nutriția sănătoasă, bogată în fibre integrale, cereale și proteine, precum și cu un conținut scăzut de zahăr îmbunătățește activitatea creierului și capacitatea mentală a copiilor.

Concluzie

Fiecare copil are potențialul de a învăța și  a fi un elev bun. Depinde de părinți să dezvolte acest potențial, creându-le mediul propice, încurajându-i și susținându-i în permanență. Prin formarea unor obiceiuri sănătoase, copiii dezvoltă o aplecare către învățare și există șanse mari ca ei să ajungă să învețe cu și de plăcere.

Citeşte şi:

Cum trezești copilul ușor pentru școală. 10 ponturi pentru dimineți liniștite

15 idei sănătoase pentru pachetul de școală al copiilor

Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
Playtech.ro
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută