• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este că adesea obiectivele respective sunt prea vagi sau nu le planificăm corespunzător, plus că punem foarte multă presiune pe noi și ne dorim să avem parte de un an mai bun. 

Stabilirea și urmărirea rezoluțiilor se poate dovedi provocatoare pentru unii și aparent imposibilă pentru alții. Totuși, chiar și în fața unor obstacole, unii oameni îți stabilesc obiective precise și le și ating. 

Pentru a face acest lucru, este nevoie, în primul rând, de o schimbare de perspectivă. 

Ca să înveți să îți setezi corect obiectivele, este bine să pornești de la anumite întrebări, cum ar fi «Ce pot face diferit?», «Am toate datele pentru a planifica acest obiectiv?», «Ce îmi va aduce realizarea lui?», «Ce fac dacă întâmpin dificultăți?».

Este posibil să nu poți controla totul, dar îți poți controla gândurile și răspunsurile la factorii de stres. Concentrează-te pe ceea ce merge bine mai degrabă decât pe ceea ce nu merge, pentru a-ți schimba perspectiva în bine.

Iată câteva instrumente prin care poți să setezi în mod eficient obiective în orice perioadă a anului. 

Cum să setezi obiective realiste

Înainte de a începe procesul de stabilire a obiectivelor, este recomandat să îți setezi niște intenții. Intențiile sunt o formă de dorințe pe care le creionezi pentru a-ți vizualiza viața dorită. Cheia în setarea intențiilor este să nu te atașezi de ele, ci să privești întregul proces cu detașare și echilibru.

Spre deosebire de intenții, care ne oferă o perspectivă asupra vieții dorite, obiectivele ne dau sens. Pentru ca un obiectiv să fie realizabil, el trebuie să fie, în primul rând, realist. Unele studii au arătat că stabilirea unui obiectiv simplu este mai eficientă decât stabilirea unui obiectiv complex.  

Când stabilești un obiectiv, încearcă să utilizezi metoda SMART, care ne spune că obiectivul trebuie să fie Specific, Măsurabil, Realizabil, Relevant și predictibil în timp.

Să presupunem că intenția ta este să economisești. Poți crea un obiectiv SMART de a economisi 100 de lei pe săptămână timp de șase luni. Acesta este un obiectiv specific, care poate fi ușor măsurat săptămânal. Dacă pierzi o săptămână, poți adăuga 100 de lei la săptămâna următoare. Pe parcurs poate descoperi că 100 de lei este prea mult și decizi să economisești doar 50 de lei. Monitorizând procesul, cel mai probabil ca la finalul celor șase luni să economisești cât mai aproape de suma setată inițial.

Specialiștii recomandă, de asemenea, utilizarea unui format simplu de stabilire a obiectivelor care presupune trei componente simple: gândește măreț, acționează cu pași mici, fă mișcări rapide. 

Deși obiectivele mari sunt bune, ele sunt dificil de atins, dacă nu stabilești obiective mai mici și mai accesibile. Dacă vrei să mănânci mai sănătos, de exemplu, ai putea începe prin încorporarea unei legume suplimentare în meniul zilnic. Acesta este un lucru pe care îl poți face rapid și îl poți urmări cu ușurință.

Strategii pentru stabilirea și atingerea obiectivelor

Ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru alta, așa că, pe măsură ce urmărești obiectivele, fii atent la ceea ce funcționează și la ce nu. Poate că scrierea unei liste de sarcini săptămânale te ajută să finalizezi mai repede sau trimiterea de mesaje text unui prieten în fiecare zi te ajută să rămâi motivat.

Poți urma câțiva pași care să te ajute în stabilirea și atingerea obiectivelor mai ușor.

Limitează obiectivele

Dacă îți stabilești prea multe obiective, ai un risc crescut să nu atingi niciunul din ele cu succes. Este bine, așadar, să îți stabilești unul sau două obiective pentru început. De asemenea, poți împărți obiectivele mari în obiective mai mici, pentru că mai multe obiective mari pot fi copleșitoare. 

Împarte responsabilitatea

Prietenii, membrii familiei sau un consilier sau coach te pot ajuta să te responsabilizezi și te pot sprijini atunci când lucrurile nu merg conform planului și riști să te demoralizezi. Este important să ai pe cineva care să te înveselească sau să te ajute să te menții pe drumul cel bun. 

Folosește un jurnal

Jurnalul are multe beneficii pentru sănătatea mintală și poate fi folosit pentru a-ți nota și urmări obiectivele SMART, pentru a-ți exprima recunoștința, pentru a rezolva provocări și pentru a stabili intenții pentru ziua sau săptămâna în curs.

Uneori, obstacolele par insurmontabile, dar să îți iei timp pentru a-ți nota problemele și gândurile te poate ajuta să găsești soluții noi la care nu te-ai fi gândit. 

Învață să spui „Nu”

S-ar putea să faci unele lucruri pentru a mulțumi alte persoane, pentru a proteja o relație sau pentru a evita confruntarea, dar acest lucru îți va consuma timpul și energia și te va îndepărta de la obiectivele tale. Învață să selectezi proiectele pe care le accepți și vezi cum se corelează ele cu obiectivele tale. 

Închide telefonul

Este firesc să vrei să fii la curent cu ceea ce se întâmplă. Cu toate acestea, există o linie fină între a fi informat și a fi obsesiv. Din când în când, să închizi telefonul o zi întreagă și să te concentrezi la lumea din jur te poate ajuta să îți recâștigi concentrarea și să găsești soluții mai bune de a lucra la obiectivele tale. Dacă o zi ți se pare prea mult, încearcă să stai fără telefon măcar câteva ore. 

Acceptă imprevizibilul

Nu lăsa ca evenimentele neașteptate să te îndepărteze de obiectivele tale. Ia-ți timp să reflectezi, să faci o pauză sau pur și simplu să respiri înainte de a reveni la ele.

Indiferent de ce strategii adopți pentru îndeplinirea obiectivelor, amintește-ți că e important să te și adaptezi. Stabilește-ți obiectivele în mod rezonabil, fă-le distractive pentru a fi mai motivat, răsplătește-te atunci când mai faci un pas și dă-ți timp să îți revii atunci când simți că te descurajezi

Pe măsură ce te apropii de obiectivele tale, fii atent la ceea ce îți distrage atenția sau îți epuizează energia și oprește acele acțiuni.  

În cele din urmă, stabilirea obiectivelor ar trebui să fie benefică și complementară nevoilor noastre, dar dacă ne provoacă stres sau anxietate suplimentară, ar trebui să schimbăm strategia și pur și simplu să fim mai relaxați, pentru că lucrurile se așază și de la sine.

Citeşte şi:

Ce este inteligența emoțională și cum o poți dezvolta?

Ce este frica de succes și cum o gestionezi?

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Anamaria Prodan, reacţie uluitoare în miez de noapte. Ce a făcut după ce au apărut imagini cu Reghe şi amanta
Playtech.ro
Anamaria Prodan, reacţie uluitoare în miez de noapte. Ce a făcut după ce au apărut imagini cu Reghe şi amanta
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021