• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Desigur că o despărțire, în special după o relație de durată, vine cu durere, dar există câteva strategii pe care le putem aplica pentru a face mai ușor procesul și a putea să construim în viitor relații satisfăcătoare, fără a mai duce după noi umbrele trecutului. 

Strategii pentru a supraviețui unei despărțiri într-un mod sănătos

1. Nu te lupta cu sentimentele tale

O despărțire este adesea însoțită de sentimente puternice, majoritatea negative, inclusiv tristețe, furie, confuzie, resentimente, gelozie, frică și regret. Dacă încerci să ignori sau să suprimi aceste sentimente, nu vei face decât să prelungești un proces normal de durere și chiar să rămâi blocat în el pe o perioadă nedeterminată.  A face față sănătos înseamnă să identifici sentimentele și să îți dai voie să le trăiești. Oricât de greu este, nu poți evita durerea pierderii, dar experimentând aceste sentimente, ele  vor scădea în timp și procesul se va finaliza într-un mod sănătos. O despărțire este o pierdere și are nevoie de o perioadă de „doliu”. Etapele doliului sunt, de regulă, cinci: negare, negociere, furie, depresie și, într-un final, acceptare. 

Există câteva circumstanțe care pot intensifica sentimentele negative:

-Dacă nu ai fost tu cel care a decis despărțirea

-Dacă nu ai luat niciodată în calcul că acea relație se poate încheia 

-Dacă este prima ta relație serioasă

-Dacă fostul partener ți-a fost singurul prieten apropiat 

-Dacă continui să te întâlnești cu fostul partener

-Dacă relația te-a făcut să te simți întreg sau complet

-Dacă fostul partener intră imediat într-o altă relație 

-Dacă nu mai vezi posibilă existența altcuiva în viața ta 

2. Discută deschis despre sentimentele tale

Să vorbești despre sentimentele tale legate de despărțire este un instrument la fel de puternic ca și acceptarea lor și te va ajuta să le gestionezi mai ușor. În timp ce expunem sentimentele noastre unui prieten de încredere, unui membru al familiei sau unui terapeut, înțelegem lucruri noi pe care poate nu le realizam până atunci și simțim cum durerea începe să se amelioreze. Pe măsură ce vorbim cu alții, de obicei descoperim că sentimentele noastre sunt normale și că și alții au trecut prin astfel de experiențe și le-au depășit. Condiția este ca persoana cu care discuți să fie un bun ascultător, să nu te critice, să nu sară cu sfaturi, ci doar să asculte și să îți ofere empatie. Cel mai important lucru atunci când ai de a face cu o despărțire este să nu te izolezi de oameni, să nu te retragi, chiar dacă este lucrul care pare cel mai la îndemână. 

3. Scrie  gândurile și sentimentele pe care le experimentezi

Pe lângă faptul că vorbești cu ceilalți, poate fi foarte util să-ți notezi gândurile și sentimente legate de despărțire într-un jurnal. Scrisul este eliberator și poate oferi o perspectivă nouă asupra lucrurilor. 

4. Acceptă că despărțirile sunt adesea o parte inevitabilă a relațiilor

Deși nimeni nu își propune la primele întâlniri să se despartă, este ceva firesc în dinamica relațiilor. Până găsim cea mai bună pereche, fiecare dintre noi trece prin mai multe întâlniri și despărțiri. Dacă iei în calcul acest lucru la începutul unei relații, nu te vei mai simți atât de devastat și fără speranță când despărțirea se întâmplă.  Relațiile se termină de obicei din motive întemeiate și așa ar și trebui să fie până la găsirea celui mai potrivit partener. Un partener compatibil nu este ușor de găsit, așa că este destul de probabil să avem nevoie de mai multe experiențe eșuate până se întâmplă potrivirea ideală.  

5. Nu te învinovăți

Este firesc după o despărțire să te învinuiești, dar încearcă să nu faci asta pentru o perioadă prea lungă de timp. O mare parte din durerea unei despărțiri vine din a vedea pierderea ca fiind vina ta și din regretele cu privire la acțiunile făcute în timpul relației. Acest proces de autoînvinovățire poate dura la nesfârșit dacă îi permiți asta. Este mult mai constructiv să vezi finalul ca pe un rezultat al unor nevoi neîmplinite și al unor incompatibilități care nu sunt vina nimănui. Fiecare persoană face tot ce poate cu resursele de care dispune la un moment dat, iar dacă ai făcut o serie de acțiuni, fie și greșite, este pentru că atât ai putut la acel moment. Nimeni nu intră într-o relație cu scopul de a o face să eșueze sau de a răni altă persoană.

6. Fă din grija față de sine o prioritate

Grija față de sine ține de împlinirea nevoilor de bază, chiar și în perioada în care te simți deprimat, furios sau supărat din cauza despărțirii. Poate nu ai chef să mănânci, dar este indicat să o faci, ba chiar să faci alegeri sănătoase în privința alimentației. Somnul este și el foarte important, iar privarea de odihnă nu face decât să înrăutățească lucrurile. Plimbările în aer liber sau exercițiile fizice ajută la eliberarea enorfinelor, care facilitează o stare de bine, atât la nivel fizic, cât și psihic. 

7. Revino la o rutină zilnică

Deoarece trecerea printr-o despărțire poate crea un sentiment de haos în multe  arii ale vieții, să ai niște rutine clare îți oferă un sentiment de stabilitate și normalitate. Rutina îți dă certitudinea că deții controlul asupra vieții tale și poate include ore de culcare și trezire, mese regulate, activități legate de serviciu sau de studii, lucruri pe care le faci zilnic pentru tine, cum ar fi sportul sau plimbările. 

8. Răsfață-te

Dacă există cel mai potrivit moment pentru răsfăț, acela este după o despărțire. Ai nevoie să faci în mod activ lucruri pentru tine care să te ajute să îți crești starea de spirit. Ieși în oraș și savurează o masă bună, mergi la film cu prietenii, bucură-te de o baie caldă cu spumă, mergi la masaj, citește sau ascultă muzica preferată. 

9. Permite-ți să ai momente de slăbiciune

Să ne așteptăm să fim ca noi după o despărțire este nerealist. O perioadă nu avem cum să funcționăm la capacitate maximă și este foarte important să acceptăm asta. Dacă poți, permite-ți să iei pauze de la lucrurile care te solicită și dă-ți timp de refacere, pentru a procesa pierderea. 

10. Nu îți pierde încrederea în oameni sau relații

Pentru că ne simțim răniți după o despărțire, e ușor să presupunem că toți bărbații sau toate femeile nu sunt de neîncredere și să punem diferite etichete. Acest lucru este însă cât se poate de neadevărat. Atunci când nu mai crezi în oameni și în relații, îți refuzi noi oportunități pentru a descoperi și alte tipuri de persoane și a construi lucruri frumoase. 

11. Renunță la speranța unei împăcări

Nu ai cum să închei cu adevărat o relație dacă tu încă mai speri că ea s-ar putea reînnoda la un moment dat. Dacă nu există premise clare că acest lucru este posibil sau fostul partener nu dorește asta, este cazul să accepți situația și să mergi mai departe. Asta înseamnă să nu mai aștepți cu înfrigurare mesaje sau telefoane, să te rogi de fostul partener să reconsidere decizia sau să începi să ameninți și să șantajezi. Aceste opțiuni nu fac decât să perpetueze suferința emoțională pe termen lung și pot avea un impact negativ asupra stimei de sine. Viața este prea scurtă pentru a aștepta ca și cineva să se întoarcă.

12. Nu te baza pe fostul partener pentru sprijin și nu încerca să menții o relație de prietenie

Nu este recomandat să depinzi de fostul partener după o despărțire, mai ales pentru a te ajuta să depășești durerea. Îți este mult mai greu să treci peste pierdere dacă continui să vezi persoana respectivă sau dacă încerci să păstrezi o relație de prietenie cu ea. După o perioadă semnificativă fără a avea contact, adică cel puțin câteva luni, e posibil să legați o prietenie, dar este indicat să aștepți să te simți din nou echilibrat emoțional.  

13. Evită strategiile nesănătoase

Există mai multe modalități de a face față unei despărțiri care sunt considerate destul de inutile și nu fac decât să agraveze problemele. Acestea includ alegeri precum alcoolul sau chiar drogurile, supraalimentarea, autovătămarea, jocurile de noroc sau îngropatul în muncă.  S-ar putea să fii tentat să faci tot ce poți pentru a evita sentimentele de singurătate și durere, dar este esențial să găsești modalități mai sănătoase de a face față despărțirii.

14. Fă o listă cu tot ceea ce te enerva la fostul partener

De regulă, după o despărțire, mai ales dacă nu a fost alegerea noastră, tindem să idealizăm relația care s-a încheiat și să vedem doar părțile bune ale partenerului. De aceea, poate fi util să reflectezi asupra incompatibilităților dintre voi, a lucrurilor care te enervau și astfel să ridici aura de perfecțiune pe care tinzi să o atribui relației. 

15. Evită tentația de a te răzbuna

Deși este foarte tentant să te răzbuni pe cineva care consideri că ți-a făcut rău, este o alegere ce poate avea consecințe destul de neplăcute. Nu îți urmări fostul partener, nu îl amenința, nu căuta să îi subminezi actuala relație, nu dezvălui amănunte despre el care i-ar putea face rău. Oricât de tare ar durea, închide relația și mergi mai departe, concentrându-te pe tine. 

16. Vezi ce poți învăța din relație

Putem învăța multe din toate relațiile în care am fost, în special din cele care au provocări și se termină dureros. Este foarte util după ce termini o relație să petreci ceva timp gândindu-te și notând ce ai învățat, astfel încât să știi ce să eviți sau să îmbunătățești în relațiile viitoare. 

17. Fă o listă cu beneficiile de a fi singur

Deși a fi din nou singur te poate speria, mai ales dacă nu ai ales tu despărțirea, poate ajuta să îți amintești toate beneficiile pe care le poți recâștiga în urma noului statut. Îți poți pune nevoile proprii pe primul loc, poți să cunoști oameni noi, ai mai mult control asupra rutinelor zilnice, poți călători, poți petrece mai mult timp cu familia și prietenii fără ca partenerul să se simtă neglijat și, în general, beneficiezi de mai multă libertate. 

18. Fă un ritual de închidere

Poate fi util să faci simbolic un ritual de închidere, care să îți permită să mergi mai departe pe drumul tău. Acest ritual poate implica să îi scrii o scrisoare fostului partener, să ștergi fotografiile pe care le-ați făcut împreună, să arzi biletele de la el sau orice altceva crezi că te ajută să faci această închidere cu adevărat. 

19. Amintește-ți că poți supraviețui pe cont propriu

Este important după o despărțire să-ți reamintești că ai putut supraviețui și înainte de relație și o poți face foarte bine și de acum înainte.  Relațiile nu ne fac și nu trebuie să ne facă să ne simțim întregi, chiar dacă fac parte din noi. 

Să treci printr-o despărțire nu este ușor, indiferent de cum a fost relația respectivă și de sentimentele pe care le ai, dar modul în care reușești să gestionezi pierderea te poate ajuta să recapeți echilibru în viața ta, să înveți niște lecții și să fii mai pregătit pentru relațiile viitoare. 

Citeşte şi:

10 steaguri roșii într-o relație. La ce să fii atent în cuplu

Rolul umorului într-o relație. Cum gestionezi conflictele cu zâmbetul pe buze

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie