• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Sunt câteva trăsături pe care le împărtășesc oamenii care au reușit să rămână împreună și să fie fericiți. 

 • S-au împăcat cu trecutul lor și pot investi pe deplin în relație
 • Sunt capabili să echilibreze autonomia cu viața de cuplu, dependența cu independența
 • Pot avea încredere și se pot baza unul pe celălalt. Sunt o „bază sigură” unul pentru celălalt, nu se tem de apropiere
 • Au abilități bune de comunicare și rezolvare a problemelor și sunt respectuoși și constructivi atunci când au conflicte 
 • Își pot împărtăși gândurile și sentimentele într-un mod deschis, onest și grijuliu și pot asculta cu empatie și înțelegere
 • Nu devin defensivi, critici sau agresivi atunci când partenerul lor își împărtășește opiniile sau dă feedback și fiecare partener este capabil să-și ceară scuze pentru greșeli
 • Împărtășesc puterea și controlul și sunt egali în relație
 • Își satisfac nevoile reciproce de securitate, sprijin, afecțiune și dragoste. Se simt în siguranță și protejați
 • Amândoi își asumă responsabilitatea pentru rolul lor, fără să dea vina unul pe celălalt, să se evite sau să se blocheze la nivel emotional. Divorțul este mai frecvent în rândul cuplurilor care obișnuesc să arunce cu acuzații, urmate de evitare și distanță emoțională
 • Fac o prioritate din relație. Petrec timp împreună, se distrează și  își arată dragostea în mod regulat
 • Folosesc autocontrolul și nu își varsă stresul și frustrarea pe partener
 • Își rezolvă problemele. Lucrează la repararea nemulțumirilor și rănilor, astfel încât rănile să nu se transforme în resentimente mari. Se iartă reciproc pentru greșeli și practică iertarea de sine
 • Se adaptează cu succes la schimbări și provocări
 • Formează o echipă unită în creșterea copiilor
 • Nu participă la dinamica distructivă
 • Împărtășesc valori de bază, interese și coduri morale de comportament

O relație sănătoasă încurajează oamenii să fie cea mai bună versiune a lor și le facilitează sănătatea mintală. Persoanele aflate în relații sau căsătorii cu conflicte mari sunt de 10 ori mai predispuse să aibă depresie și alte probleme de sănătate

Unul din conceptele de bază în psihologia relațiilor este cel elaborat de psihologul American John Gottman și care aseamănă relația cu o construcție durabilă. O relație sănătoasă este precum o casă solid construită, în care fiecare persoană creează zidul încrederii și angajamentului, trece prin fiecare etaj și rezolvă problemele apărute, pentru a crea o construcție puternică. 

Află care sunt semnele ca nu esti pregatit pentru o relatie serioasa

Pilonii de încredere și angajament

Aproape toate relațiile fericite și sănătoase încep cu încrederea voluntară și angajamentul luat unul față de celălalt. Pilonul încrederii și angajamentului este baza care menține relația. Când ambii parteneri decid să aibă încredere și să se sprijine unul pe celălalt, există un punct de pornire pentru o relație fericită. 

Primul etaj: Hărțile iubirii

Care sunt interesele partenerului? Cum gestionează stresul? Are un hobby? Aceste întrebări te ajută să afli mai multe despre partener. Răspunsurile sunt ca niște hărți ale iubirii, care acționează ca o bază solidă pentru relație.  Odată create hărțile iubirii, se poate trece la nivelul următor al relației.

Etajul al doilea: dragoste și admirație împărtășită

Complimentele primate de la alte persoane ne fac să ne simțim bine, recunoscuți, validați. Este cu atât mai împlinitor atunci când recunoașterea vine de la persoana dragă. Dacă îți place umorul partenerului tău, spune-i asta. Dacă admiri cum sare în ajutorul celorlalți, împărtășește cu el acest lucru. Atunci când partenerii își apreciază acțiunile și felul de a fi, relația crește și devine mai sănătoasă. 

Etajul al treilea: Întoarcerea spre partener

Uneori, partenerul tău are nevoie de sprijin, confort și atenție. Când ne recunoaștem unul altuia nevoile și încercăm să le împlinim sau măcar să acționăm în acord cu ele, ne întoarcem unul spre celălalt și consolidăm relația. Pentru a ne putea deschide către partener și a comunica într-un mod în care să fim înțeleși, este util să cunoaștem limbajul de iubire al partenerului. Unii oameni își exprimă iubirea prin cuvinte, alții prin apropiere fizică, alții prin cadouri și servicii. Cu cât ne cunoaștem mai bine partenerul și îi știm limbajul de iubire, cu atât vom putea să ne arătăm dragostea și să comunicăm mai eficient. 

Etajul al patrulea: Perspectiva pozitivă

Perfecțiunea este greu de atins și, de multe ori, facem sau spunem lucruri care îi rănesc pe cei pe care îi iubim, fără să intenționăm acest lucru. Perspectiva pozitivă înseamnă să nu sărim să criticăm imediat ce partenerul face o greșeală, ci să încercăm să înțelegem de unde vine acea acțiune și să reușim să vedem și aspectele pozitive în partenerul nostru. 

Etajul cinci: Gestionarea conflictului

Conflictele sunt inevitabile, să știi cum să le gestionezi este măiestria. Dr. Gottman spune că trebuie să accepți sentimentele partenerului tău, să discuți problemele cu calm și să faci un pas înapoi când te simți prea furios în timpul unei discuții aprinse. Acest lucru ne poate ajuta să gestionăm conflictele într-un mod mai calm.

Etajul șase: Împlinește-ți visele

Într-o relație sănătoasă, partenerii au obiective și vise individuale, dar și comune. Cheia pentru împlinirea viselor comune este grija și implicarea în visele individuale. Arătând sprijin pentru visele partenerului hrănești și consolidezi relația. 

Etajul al șaptelea: Creați un sens comun

Etajul superior al acestui model relational presupune o înțelegere profundă din partea partenerilor. A crea un sens comun înseamnă a avea obiceiuri și rutine de cuplu care să vă sudeze și să arate profunzimea relației dintre voi.

Cum să aplici conceptul relației ca o casă în relația ta?

1. Cunoaște și respectă lumea partenerului tău 

Observă și întreabă care sunt preferințele sau antipatiile partenerului tău, care îi sunt prietenii cei mai apropiați, cum îi place să se relaxeze. Află cine este partenerul tău, caută să îl cunoști mai bine, pentru a putea pune bazele primului etaj al relației voastre. 

2. Fă-i complimente partenerului tău

Apreciază toate lucrurile bune pe care le face partenerul, de la lucrurile mici până la cele mai importante. Observă-i comportamentul în public sau față de tine și spune-i ce îți place la el. Astfel, îi  transmiți partenerului că îl vezi și creezi apropiere. 

3. Fii acolo pentru partenerul tău

Îmbrățișează-l când simți că are nevoie de asta, dă-i sfaturi când îl simți nesigur sau doar ascultă-l când e supărat. Fii atent când partenerul îți vorbește și asigură-te că știe că ești acolo pentru el oricând are nevoie. 

4. Vezi părțile și lucrurile bune la partenerul tău

Alege să îți înțelegi partenerul, să vezi ce are mai bun și, atunci când o acțiune de a lui nu îți place, nu recurge imediat la critică, ci încearcă să înțelegi ce este în spatele acelui comportament. Văzând părțile bune în pertener îl vei încuraja să le cultive și astfel veți face pași către dezvoltarea relației. 

5. Calmează-te și apoi vorbește 

Când apare un potential conflict, respiră adânc, înțelege sentimentele partenerului tău, vorbește cu el și află și punctul lui de vedere. Amintește-ți permanent că sunteți o echipă și că în acest mod ar trebui să gestionați și conflictele. 

6. Sprijiniți-vă reciproc obiectivele 

Încurajați-vă  reciproc în atingerea obiectivelor individuale.Spune-ți părerea și ajută-ți partenerul să depășească obstacolele potențiale care îl pot împiedica în îndeplinirea obiectivelor. 

7. Creați rutine de cuplu

Pentru început, planificați o activitate de care să vă bucurați amândoi o dată pe săptămână. De exemplu, programarea unei seri de film în fiecare vineri sau gătitul împreună sâmbăta. Lucrurile făcute împreună sudează un cuplu și îi ajută pe parteneri să fie mai deschiși și mai înțelegători. 

Așa cum fiecare om este diferit, și relațiile sunt diferite. Totuși, există câteva lucruri pe care dacă le facem împreună cu partenerul, întocmai unei echipe, putem construi pe termen lung o relație solidă, bazată pe încredere și respect reciproc. 

Citeşte şi:

De ce înșală oamenii în relație. Principalii factori care determină infidelitatea

10 semne care îți spun că partenerul te înșală

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie