- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
Dar, chiar și pentru persoanele care au un alt limbaj de iubire, aprecierea și cuvintele frumoase sunt deosebit de importante, iar studiile realizate de cei de la Institutul Gottman, care studiază relațiile de cuplu de peste 40 de ani, arată că aprecierea și admirația sunt elemente esențiale pentru bunul mers al unei relații.
Cuvintele de apreciere sunt cuvinte care comunică dragostea, aprecierea și respectul pentru o altă persoană. Oamenii care dăruiesc și primesc dragoste prin cuvinte tind să fie cei care arată interes și empatie pentru viețile altor oameni. De exemplu, ei pot fi primii care observă noua tunsoare a partenerului sau cei care își amintesc să-l întrebe pe vecin ce mai face câinele său bolnav.
Cei al căror limbaj amoros principal sunt cuvintele de apreciere sunt adesea sensibili și conștienți de mediul înconjurător. Ei sunt cei care știu exact ce să spună pentru a-i face pe alții să se simtă mai bine.
Cele mai comune cuvinte de apreciere ce pot ajuta relația
Iată câteva exemple de cuvinte de apreciere:
„Totul este mai bine când ești aici”
„Apreciez atunci când faci asta”
“Nu aș putea face asta fără tine”
„Sunt atât de recunoscător că te am în viața mea.”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_085ffa20044dab7310bf31848158f5c7.jpg)
„M-a impresionat când tu…”
„Mulțumesc pentru…”
„Faci o treabă atât de grozavă. Sunt foarte mândru de tine”
„Ești atât de special pentru mine.”
„Sprijinul tău înseamnă atât de mult pentru mine”.
„Ești o inspirație!”
Beneficiile cuvintelor de apreciere în relație
Folosind cuvinte de apreciere în relație, întărești comunicarea dintre tine și partenerul tău, pentru că îi arăți partenerului că îl observi și îl apreciezi. Atunci când partenerul tău se simte apreciat, este probabil să experimenteze o satisfacție mai profundă față de sine și față de relație.
Cuvintele de apreciere cultivă apropierea emoțională, care joacă un rol crucial în relații.
Aprecierea crește încrederea în sine și sporește motivația. Dacă observi că partenerul tău face un efort suplimentar pentru un proiect special sau pentru aspecte ce țin de relație, ai putea să-i oferi un cuvânt încurajator sau o laudă. Să oferi aprecieri partenerului are un impact pozitiv și asupra propriei persoane. Studiile leagă oferirea de complimente de un sentiment mai mare de bunăstare.
Cum să îi spui partenerului că aprecierea este importantă pentru tine
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_2b7b2e8c4ff73e9bba13a3a65e141c7a.jpg)
Când partenerul îți oferă apreciere, spune-i că cuvintele lui te fac să te simți bine. Încearcă să spui: „Îmi place când îmi spui ce treabă grozavă fac” sau „Mă simt atât de bine să te aud spunând asta”. Când răspunzi cu recunoștință, partenerul tău va fi încurajat să-ți ofere în continuare cuvinte de apreciere.
Este util să fii familiarizat cu limbajul iubirii partenerului tău, mai ales dacă este diferit de al tău. S-ar putea să nu spună întotdeauna cuvinte de apreciere, dar este normal. Încearcă să observi și să apreciezi dacă îți oferă un alt semn al iubirii, poate în propriul limbaj de iubire.
Sfaturi pentru utilizarea cuvintelor și semnelor de apreciere
O prăjitură așezată pe masa din bucătărie într-o zi obișnuită, un post-it plasat în mijlocul oglinzii, un bilețel de dragoste strecurat în geanta de călătorie sau un compliment făcut pe nepusă masă sunt doar câteva opțiuni de a-ți arăta aprecierea față de partenerul tău
Iată câteva sfaturi despre cum să folosești aprecierea în relația cu partenerul tău.
Fii autentic
Prima condiție pentru ca aprecierile să aibă efectul scontat este ca ele să vină din inimă. Gândește-te la calitățile pe care le apreciezi la partener, dar și la aspectele la care știi că el nu are prea multă încredere în sine și fă-i complimente care să îl ajute. De exemplu, dacă știi că partenerul are probleme cu imaginea corporală, este util să îi spui frecvent lucrurile care îți plac la aspectul său fizic. Încrederea clădită de partenerul de viață ajută foarte mult la construirea propriei încrederi în sine.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d49f3c34721ca79096c5a779e2824115.jpg)
Fii empatic
Arată empatie față de partenerul tău, mai ales când el nu se simte prea bine, când a suferit o nedreptate sau are o zi grea. Gândește-te cum te-ai simți în pielea sa, apoi spune-i că înțelegi ceea ce simte.
Arată-ți aprecierea
De obicei, oamenii care se simt împliniți de cuvinte și comentarii pozitive vor prospera atunci când ceilalți recunosc și apreciază ceea ce fac. Fie că e vorba de felul în care întinde rufele, de mâncarea pe care a gătit-o pentru cină sau de faptul că a petrecut o oră pentru a-ți spăla mașina, cheia este să-i spui cât de mult îl apreciezi.
Spune des „Te iubesc”
Deși uneori poate simți că fraza este suprafolosită, ea este extrem de apreciată și, chiar dacă faci și alte gesturi în completare, este bine să o utilizezi cât mai des.
Scrie o scrisoare
În timp ce e-mailul este o modalitate excelentă de a comunica atunci când ești grăbit, există ceva special în a primi o scrisoare de dragoste prin poștă. Deci, scoate un creion și hârtie și începe să scrii. Partenerul tău va fi atât de surprins să primească scrisoarea de la tine. Dacă o scrisoare pare copleșitoare, cumpără o felicitare drăguță și scrie o notă frumoasă înăuntru.
Evidențiază-i punctele forte
Sublinierea punctelor forte ale partenerului este deosebit de importantă, mai ales atunci când acesta se simte dezamăgit sau descurajat. O discuție motivațională, în care îi spui ceea ce îți place la el îi va arăta că îl vezi și că îi apreciezi valoarea.
Chiar dacă vorbele trebuie dublate de fapte, cuvintele de apreciere și evidențierea calităților partenerului reprezintă un punct cheie în orice relație, care poate întări comunicarea, ajută la depășirea conflictelor și aduce mai multă conexiune reală și autentică între parteneri.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_8811961da67dbffa06dba23da0da276a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_42c9bd71d38d0c1e0ae5efcbc25f603f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3b4fe5c9d75f5e344a104d7631a0e628.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_2e30454db867fe251c5aed463cc1aa12.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_55aacca85eafd82e259813bce592a3ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_b9507adf192d4994eb8daafc5847b3db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_d54a061c90804e8e7ee3c04f61c10979.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_cb6a72a6e4740ea4ab6807e3777c94a3.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.