• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de hărțuire, intimidare, terorizare, agresare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

Fenomenul de bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, etc.  Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.

Hărțuirea verbală include punerea de porecle, tachinarea, provocarea, insultarea sau abuzul verbal.

Hărțuirea fizică include lovirea sau împingerea, uneori doar amenințarea de a face acest lucru, precum și furtul, ascunderea sau distrugerea lucrurilor, dar și hărțuirea sexuală sau umilința.

Intimidarea în relații include refuzul de a vorbi cu celălalt, excluderea de la grupuri sau activități, răspândirea minciunilor sau zvonurilor despre cineva sau a obliga o persoană să facă lucruri pe care nu vrea să le facă.

Băieții hărțuiesc frecvent folosind acțiuni și amenințări fizice, în timp ce fetele sunt mai predispuse la hărțuire verbală sau relațională. Niciun tip de agresiune nu trebuie tolerat vreodată, iar unul din rolurile părinților este să își protejeze copiii de posibilii agresori.

Ce este cyberbullying-ul

Tehnologia, utilizată în special în ultima perioadă, datorită mutării școlii și muncii în online a făcut ca agresiunea să nu se mai limiteze la sala de clasă, curtea școlii sau colțul străzii. Cyberbullying-ul poate apărea oriunde, chiar și acasă, prin smartphone-uri, e-mailuri, mesaje text și social media, 24 de ore din 24. Agresorii cibernetici folosesc tehnologia digitală pentru a hărțui, amenința sau umili. Spre deosebire de hărțuirea tradițională, hărțuirea cibernetică nu necesită contact față în față, forță fizică și nu se limitează doar la o mână de martori, ci poate fi văzută de un număr nelimitat de persoane.

Așa numiții „cyberbullies” se materializează în forme diferite, în orice moment. Aproape oricine are o conexiune la internet sau un telefon mobil poate intimida pe altcineva, adesea fără a fi nevoie să-și dezvăluie adevărata identitate. Cu câteva click-uri, umilința poate fi urmărită de sute sau chiar mii de oameni online.

Metodele pe care copiii și adolescenții le folosesc pentru a face cyberbullying pot fi la fel de variate ca și tehnologia la care au acces. Acest lucru ar putea varia de la trimiterea de mesaje de amenințare sau de provocare prin e-mail, text, rețele sociale sau mesagerie până la pătrunderea în conturi de e-mail sau furtul identității online în scopul de a răni și umili.

La fel ca în cazul agresiunii față în față, atât băieții cât și fetele fac cyberbullying, dar tind să o facă în moduri diferite. Băieții tind să intimideze prin „sexting” (trimiterea de mesaje cu caracter sexual) sau prin mesaje care amenință cu răul fizic. Fetele, pe de altă parte, tind să răspândească minciuni și zvonuri, dezvăluind secretele altor persoane sau excluzându-le din grupurile de social media, e-mailuri, liste de prieteni și altele asemenea. Deoarece hărțuirea cibernetică este atât de ușor de comis, un copil sau un adolescent poate schimba cu ușurință rolurile, trecând de la victimă la hărțuitor și invers.

Efectele bullying-ului și cyberbullying-ului

De oricare parte a baricadei s-ar afla, victimă sau agresor, rezultatele sunt similare:

 • Victima și uneori și agresorul se simt răniți, speriați, furioși, izolați, rușinați, chiar vinovați
 • Sănătatea emoțională are de suferit și este probabil ca atât victimele cât și agresorii să aibă un risc mai mare de a dezvolta depresie, stimă de sine scăzută, anxietate
 • Copiii se pot confrunta cu probleme la școală, absențe sau chiar abandon școlar

În multe cazuri, cyberbullying-ul poate fi mai dureros chiar decât bullying-ul „clasic”, deoarece:

 • Cyberbullying-ul se poate întâmpla oriunde, oricând și cel agresat are senzația că nu poate scăpa nicicum
 • Cyberbullying-ul este anonim, așa că nu știi exact cine te vizează
 • Cyberbullying-ul poate fi făcut și vizualizat în masă

Printre motivele din cauza cărora se întâmplă cyberbullying-ul se numără:

 • Dorința de a atrage atenția
 • Invidia
 • Nevoia cuiva de a se simți important și puternic
 • Agresorii sunt, de multe ori, agresați la rândul lor
 • Dorința de a scăpa de probleme

Oricare ar fi motivele pentru care cineva a fost vizat de bullying, este important să își amintească că nu este singur. Mulți dintre noi au fost hărțuiți la un moment dat în viața noastră. De fapt, aproximativ 25% dintre copii se confruntă cu bullying-ul și până la o treime din adolescenți suferă de cyberbullying. Faptul că este un fenomen tot mai răspândit nu înseamnă că este și normal și că nu ar trebui să luăm măsuri.

Cum să faci față bullying-ului și cyberbullying-ului

Nu există o soluție simplă pentru bullying și nici un mod infailibil de a face față unui agresor. Lucrul ce trebuie reținut, atât de către copii și adolescenți cât și de părinți este că acest fenomen nu trebuie acceptat, trecut cu vederea, ci este necesar să îl combatem cu mijloacele pe  care le avem la îndemână, dintr-o fază cât mai incipientă cu putință.

Nu te învinovăți

Indiferent de ceea ce spune sau face un agresor, nu ar trebui îți fie rușine de ceea ce faci sau cine ești. Problema este întotdeauna la agresor, nu la victimă. Încearcă să vezi agresiunea dintr-o perspectivă diferită. Agresorul este o persoană nefericită, frustrată, care dorește să aibă control asupra sentimentelor cuiva, astfel încât să îl facă să se simtă la fel de rău ca și el.

Nu răspunde cu aceeași monedă

Răspunsul la agresiune cu agresiune nu este deloc o soluție, la fel cum nu este nici afundarea în subiectul agresiunii, în citirea mesajelor, dacă agresiunea este virtuală sau în confruntarea ofensivă a agresorului.

În cazul cyberbullying-ului, nu răspunde la niciun mesaj sau postare, oricât de dureros sau neadevărat este ce scrie acolo. Răspunsul va înrăutăți situația și provocarea unei reacții este exact ceea ce își doresc agresorii.

Nu căuta răzbunarea împotriva unui agresor cibernetic devenind la rândul tău un agresor cibernetic. Va înrăutăți problema și poate avea și consecințe juridice.

Învață să gestionezi stresul

Găsirea unor modalități sănătoase de ameliorare a stresului generat de agresiune te poate face mai rezistent, astfel încât să nu te simți copleșit de experiențe negative. Exercițiile fizice, meditația, cuvintele pozitive la adresa ta,  exercițiile de respirație sunt toate modalități bune de a face față stresului cauzat de agresiune.

Petrece timp făcând lucruri care îți plac

Cu cât petreci mai mult timp cu activități care îți aduc plăcere – sporturi, hobby-uri, petrecerea timpului cu prietenii, cu atât mai puțină semnificație va avea în viața ta bullying-ul

Găsește sprijin de la cei care nu hărțuiesc

Când ești agresat sau copilul tău este agresat, apelează la oameni de încredere pentru încurajare și sprijin și sfătuiește-l și pe el să apeleze la profesori, consilieri sau alți adulți de încredere. Păstarea și consolidarea legăturilor cu cei care nu participă la agresiune este esențială.

Deconectează-te de la tehnologie

O pauză de la rețelele sociale, indiferent de tipul agresiunii, te poate ajuta să cunoști oameni noi, să îți faci prieteni care te pot susține să faci față mai ușor provocărilor.

Vorbește despre sentimentele tale

În cazul copiilor și adolescenților, este esential să vorbească cu părinții, un profesor de încredere sau chiar un terapeut, iar în cazul adulților cu prietenii sau cu o persoană de specialitate. Exprimarea sentimentelor poate face o mare diferență în gestionarea agresiunii.

Salvează dovezile cyberbullying-ului și raportează-le

Păstrează mesajele text abuzive sau o captură de ecran a unei pagini web. Blochează persoanele agresive și raportează-le, acolo unde este posibil.

Ce pot face părinții și profesorii pentru a opri cyberbullying-ul

Oricât de mult suferă, copiii sunt deseori reticenți în a le spune părinților sau profesorilor despre agresiune, deoarece se simt rușinați și chiar vinovați. În cazul cyberbullying-ului, ei se pot teme să nu își piardă accesul la telefon sau tabletă.

Prin urmare, este important să recunoaștem semnele care ne pot avertiza că un copil este victima hărțuirii cibernetice:

 • Tendință de a se retrage de la activități care anterior îl bucurau
 • Scădere inexplicabilă a notelor
 • Refuzul de a merge la școală sau la anumite activități
 • Modificări de comportament, de dispoziție, de somn sau de apetit
 • Ascunderea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice
 • Stare de anxietate atunci când este online

Una dintre cele mai bune modalități de a opri agresiunea cibernetică este de a preveni problema înainte de a începe. Pentru a-ți menține copiii în siguranță cu tehnologia, învață-I să se apere singuri. Într-o primă fază, sfătuiește-I să nu citească mesajele și să blocheze expeditorii acestora, să refuze să răspundă sau să intre în polemici, să nu posteze sau să nu împărtășească informații confidențiale, cum ar fi adresa de acasă sau numele școlii unde învață, să nu divulge parolele conturilor lor, să nu expună detalii despre viața lor privată sau fotografii compromițătoare, să nu trimită mesaje atunci când sunt supărați.

Deși este important să nu fie amenințați că li se retrage accesul la dispozitivele electronice, părinții ar trebui să monitorizeze utilizarea tehnologiei, mai ales dacă există indicii de o potențială agresiune cibernetică.  

Utilizează aplicații de control parental pe smartphone-ul sau tableta copilului și configurează filtre pentru a bloca conținutul web neadecvat .

Insistă să cunoști parolele copilului, precum și persoanele cu care comunică. Este util din când în când să îi revizuiești mesajele de Whatsapp sau de pe rețelele sociale, pentru a te asigura că nu comunică cu persoane suspecte.

Cel mai important pentru prevenirea și gestionarea bullying-ului cybernetic este să păstrezi o comunicare bună cu copilul tău. Aisgură-l de tot sprijinul și spune-i să îți semnaleze dacă primește mesaje de amenințare, dacă este tachinat în grupuri sau dacă este martorul unor astfel de acțiuni asupra altor copii.  


Resurse utile:

https://www.unicef.org/romania/stories/cyberbullying-what-it-and-how-stop-it

https://theconversation.com/cyberbullying-among-teens-our-research-shows-online-abuse-and-school-bullying-are-often-linked-119442

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2941365/

Citeşte şi:

Ce faci când copilul tău nu se mai dezlipește de tabletă sau telefon? 10 modalități prin care să eviți dependența copiilor de ecrane

9 efecte nocive ale excesului de tehnologie asupra dezvoltării copiilor

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
Playtech.ro
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Telekomsport
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie