• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Dacă te confrunți cu gânduri negre noaptea, nu ești singurul. Mulți dintre noi le experimentăm la un moment dat, mai ales dacă ne confruntăm cu stres crescut în viața noastră. Unii experimentează acest lucru în mod cronic.  Din fericire, există modalități utile și eficiente de a face față și de a trata gândurile care apar noaptea.

De ce apar multe gânduri noaptea?

Unii oameni care experimentează gânduri la lăsarea serii, le trăiesc și în timpul zilei, în vreme ce alții se simt relativ calmi în timpul zilei, în timp ce gândurile se năpustesc în mintea lor imediat ce încearcă să adoarmă.

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că cei mai mulți dintre noi suntem mai ușor distrași de la grijile și temerile noastre în timpul zilei. Lucrăm, avem grijă de ceilalți și trecem rapid de la o activitate la alta, abia conștienți de experiența noastră emoțională interioară. Dar când totul se întunecă și se liniștește, ne trezim singuri cu gândurile noastre, iar emoțiile și grijile mai întunecate și mai dificile tind să apară.

Gândurile accelerate apar brusc și par să-ți populeze mintea fără ca tu să le poți controla. Este posibil să ai și alte semne de anxietate care însoțesc aceste gânduri accelerate, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, transpirația excesivă sau respirația precipitată. 

Factorii de stres – cum ar fi stresul la locul de muncă, stresul familial, stresul financiar sau trecerea la o tranziție majoră în viață – reprezintă cea mai frecventă cauză a gândurilor de noapte. 

Gândurile  accelerate pe timp de noapte pot fi, de asemenea, atribuite tulburărilor de sănătate mintală, în special tulburărilor de anxietate. Experimentarea gândurilor de noapte poate fi ceva frecvent sau intermitent și poate fi exacerbată de circumstanțe dificile de viață.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai comune cauze ale gândurilor accelerate pe timp de noapte.

Evenimente stresante și tranziții din viață

Pierderea locului de muncă, îngrijorarea cu privire la viitorul tău financiar, mutarea, nașterea unui copil – orice schimbare majoră în viață te poate face să experimentezi gânduri multe noaptea.

Anxietate și tulburare de panică

Persoanele care suferă de anxietate au tendința de a avea mai multe probleme cu somnul și pot avea gânduri multe și neplăcute noaptea. Tulburarea de panică face mai probabilă această experiență. Uneori, gândurile accelerate care apar noaptea seamănă cu simptomele unui atac de panică.

Tulburare bipolară

Gândurile accelerate sunt una dintre caracteristicile tulburării bipolare, în special în timpul unui episod maniacal. Cu toate acestea, dacă ai gânduri noaptea, nu înseamnă neapărat că suferi de tulburare bipolară. Tulburarea bipolară are și alte atribute, inclusiv fluctuații intense ale dispoziției, implicarea în comportamente riscante și experimentarea iluziilor sau halucinațiilor. Tulburarea bipolară necesită un diagnostic adecvat de la un medic sau psihiatru.

Tulburare obsesiv-compulsivă

Persoanele care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă pot avea gânduri accelerate noaptea.  Gândurile obsesive, compulsiile și fixările pe lucruri precum ordinea și curățenia sunt alte caracteristici comune ale acestei tulburări. 

Tulburare de stres posttraumatic 

Experimentarea unei traume, fie recent, fie cu ani în urmă, poate provoca tulburare de stres posttraumatic. Simptomele tulburării includ gânduri accelerate, mai ales noaptea. În acest caz, persoana ar putea să se fixeze pe evenimentul traumatizant care a avut loc și să experimenteze flashback-uri la el.

Consumul de cofeină

Consumul de cofeină, în special prea aproape de ora de culcare, poate îngreuna adormirea și poate determina gânduri în exces. Unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei decât alții.

Sfaturi pentru a face față gândurilor care apar noaptea

Pentru mulți oameni, a face câteva schimbări în viață și a adopta niște obiceiuri sănătoase pentru a face față stresului pot ajuta la reducerea sau eliminarea ruminațiilor nocturne și a insomniei. Iată câteva sfaturi care pot ajuta.

Păstrează un jurnal

Să scrii unele din gândurile și temerile tale înainte de a merge la culcare poate fi terapeutic și poate ajuta la reducerea stresului nocturn. Adesea, gândurile noastre stresante ies la suprafață noaptea, dar rămân în capul nostru și în restul zilei. 

Ia un caiet și etichetează-l „jurnal de îngrijorare”. Ia-ți 5-10 minute pe zi pentru a-ți enumera grijile  sau scriind despre ce îți vine în minte. 

Meditează

Meditația, fie chiar înainte de culcare, fie cândva în timpul zilei, poate avea un impact puternic asupra capacității tale de a adormi fără gânduri copleșitoare.

Dacă este prima dată când adopți o practică de meditație, fă lucrurile treptat. Poți începe cu doar câteva minute pe zi, urmând să crești treptat timpul. Dacă ai nevoie de ajutor, există mai multe aplicații care să te ghideze în acest proces. Până la urmă, nu există o modalitate „corectă” de a medita, este suficient doar să închizi ochii în tăcere câteva minute pe zi.

S-ar putea să descoperi că gândurile apar în timp ce meditezi, dar meditația este o oportunitate de a învăța să-ți vezi gândurile trecând și de a învăța să le eliberezi.

Încearcă să reduci timpul petrecut pe ecrane înainte de culcare

Mulți oameni sunt dependenți de ecrane și petrec mult timp pe telefon, până la culcare. Din păcate, aceste obiceiuri au tendința de a face ravagii asupra capacității noastre de a adormi ușor și ne pot face să avem o minte plină la sfârșitul zilei. În plus, prea mult timp petrecut pe telefon înainte de culcare, împreună cu „lumina albastră” emisă de ecrane, pot provoca o scădere a nivelului de melatonină, ceea ce face mai dificilă adormirea.

Redu factorii de stres 

Unele aspecte ale vieții sunt în afara controlului nostru, iar aceste situații pot contribui la creșterea stresului și anxietății. Dar, uneori, gândurile accelerate înainte de culcare pot fi un apel de trezire pentru a face unele schimbări care să ducă la reducerea stresului din viața de zi cu zi.

Poate că este timpul să părăsești un loc de muncă toxic, să vezi care sunt relațiile dificile din viața ta și să adopți obiceiuri care să îți permită să trăiești o viață mai sănătoasă și mai puțin stresantă. 

Citeşte şi:

Ce să faci ca să dormi mai bine? 10 obiceiuri sănătoase pentru un somn odihnitor

20 de strategii pentru igiena somnului la copii și adolescenți

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
BOMBĂ! Motivul pentru care a murit fetița călcată de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Datele preliminare ale medicilor legiști VIDEO
Playtech.ro
BOMBĂ! Motivul pentru care a murit fetița călcată de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Datele preliminare ale medicilor legiști VIDEO
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă