• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Iată câteva dintre beneficiile de a avea un hobby pe care îl iubești și cum îți poate crește un hobby starea de fericire și implicit sănătatea.

Beneficiile de a avea un hobby

Încurajează pauzele

Fără hobby-uri, timpul nostru poate fi acaparat de muncă, treburi casnice sau exces de rețele sociale. Când avem o activitate cu care să ne umplem timpul, ne simțim mai productivi și ne oferim un scop. Hobby-urile sunt, de asemenea, modalități grozave să ne distrăm și să ne concentrăm pe ceva plăcut.

Oferă noi provocări

Activitățile prin care învățăm o nouă abilitate sau ne îmbunătățim cunoștințele despre ceea ce știm deja sunt ideale pentru a rupe rutina vieții de zi cu zi și ne provoacă mental și fizic. Ele pot chiar lărgi modul nostru de a vedea lumea și ne pot împinge dincolo de zonele noastre de confort.

În 2020, anul pandemiei, mai mulți oameni din întreaga lume au căutat modalități de a încerca ceva nou. De exemplu, interesul de căutare pe Google pentru ciclism a crescut cu 325% în Estonia și cu 806% în Ungaria, în timp ce localnicii din Turcia sunt dornici să învețe o nouă limbă, căutările fiind în creștere cu 550%.

Un impuls în sănătatea fizică

Nu trebuie să petreci timp cu un hobby de natură fizică pentru ca acesta să aibă beneficii asupra sănătății corpului tău. Cercetările au arătat că hobby-urile pe care le considerăm plăcute pot scădea tensiunea arterială și nivelul de cortizol, care sunt responsabile de stres. În plus, ele pot avea chiar un efect pozitiv asupra indicelui nostru de masă corporală și circumferinței taliei.

O modalitate grozavă de a întâlni alți oameni

Uneori, poate fi dificil să ne facem noi prieteni și să întâlnim oameni în afara grupurilor noastre. Hobby-urile sunt o modalitate excelentă de a uni oameni cu interese similare și o posibilitate de a întâlni oameni cărora le plac aceleași lucruri pe care le faci tu. Acest lucru poate fi valabil chiar și în cazul activităților solo, cum ar fi ilustrarea, deoarece poți comunica cu oamenii online sau prin intermediul rețelelor sociale.

Eliberarea stresului

Viața poate deveni stresantă, de la gestionarea sarcinilor de serviciu până la dusul și adusul copiilor de la școală sau gestionarea termenelor limită de la birou. Deși ar putea părea contraproductiv să adaugi încă un lucru la lista de activități, studiile au arătat că hobby-urile ameliorează de fapt stresul, mai degrabă decât să îl sporească. Când te detașezi de responsabilitățile de acasă sau de la serviciu, experimentezi o stare de bine și de fericire, pentru că faci ceva care îți face plăcere.

O modalitate perfectă de a practica Mindfulness

Mindfulness a câștigat multă popularitate în ultimii ani pentru beneficiile sale asupra sănătății mintale. Hobby-urile sunt o modalitate excelentă de a rămâne prezent și de a practica mindfulness, deoarece ne încurajează să ne concentrăm cu adevărat pe ceea ce facem în acel moment. Petrecând timp făcând ce ne place, e mai puțin probabil să ne facem griji cu privire la viitor sau să ne gândim prea mult la trecut – suntem complet concentrați, iar acest lucru poate fi cu adevărat benefic pentru nivelul nostru de stres și fericire.

Alegerea unui hobby

Dacă ești interesat să dedici timp și energie unui hobby, dar nu ai încă unul, ia în considerare lucrurile care îți plac, lucrurile care te interesează și, poate, lucrurile pe care ai dori să le îmbunătățești. Dacă nu ai avut niciodată un hobby, poate fi dificil să alegi unul. Ia în considerare următoarele întrebări atunci când te gândești să îți alegi un hobby:

Îți place competiția?

Preferi să faci lucruri singur sau cu alții?

Există o anumită abilitate pe care ai vrea să o dezvolți?

Faci suficientă activitate fizică?

Există lucruri pe care ți-a plăcut să le faci în copilărie și la care ai dori să revii?

În ce fel vrei ca hobby-ul tău să te provoace sau să te schimbe?

Cât timp poți dedica noului tău hobby?

Câți bani poți investi în noul tău hobby?

Cu ce ​​tipuri de oameni ai vrea să interacționezi?

Ce fel de beneficii ai vrea să ofere hobby-ul tău?

Unele hobby-uri pot oferi o modalitate de a economisi sau de a face bani. De exemplu, pentru a economisi bani, poți recondiționa articolele pe care le găsești la second hand sau poți cultiva propriile legume. Pentru a face bani, poți vinde fotografiile sau prăjiturile pe care le faci. Fii precaut, totuși, dacă intenționezi să economisești sau să câștigi bani dintr-un hobby, deoarece în momentul în care există acest obiectiv poate dispărea bucuria de a face ceva doar de plăcere și rezultatul final să fie mai mult stres. 

Hobby-urile sunt esențiale pentru a avea o viață completă. A economisi ceva timp pentru a te bucura de un hobby poate oferi beneficiile fizice, mentale, emoționale și creative care dau mai mult sens vieții și o fac mai relaxantă și distractivă.

Cum să începi un hobby nou

Găsește ceva de care ești cu adevărat interesat

Descoperă ceea ce te interesează cu adevărat. Poate îți place arta sau vrei să înveți să cânți la un instrument sau poate să înveți o nouă limbă străină sau să gătești. Ce îți stârnește cel mai mult interesul? Poate că revine ceva ce ți-a plăcut în copilărie sau ceva pe care ți-ai dorit întotdeauna să-l încerci.

Poți lua lecții sau urma cursuri pentru a-ți dezvolta un hobby sau poți considera activitățile de zi cu zi ca potențiale hobby-uri, cum ar fi gătitul, dresajul animalelor de companie, decorarea casei, lectura sau organizarea. Aceste idei au un buget redus și sunt ușor de încorporat în viața de zi cu zi.

Gândește-te cum îți structurezi timpul

Unul din principalele motive pentru care oamenii nu se ocupă de hobby-uri este că simt că nu au timp pentru ele. Deși s-ar putea să fim foarte ocupați cu munca, este probabil să găsim încă câteva ore libere în fiecare săptămână pentru a ne ocupa de hobby-uri. Fii atent la ceea ce faci deja în timpul liber. S-ar putea să fii surprins cât de mult timp ți-ai putea aloca unui hobby, în loc să stai pe social media, de exemplu. Odată ce putem desemna timp pentru a ne urma hobby-urile, este mult mai probabil să ne apucăm de ele.

Concentrează-te pe scop și pe productivitate

Este important să ne separăm hobby-urile de nevoia de a fi productivi. Trăim într-o cultură orientată spre realizări, ceea ce poate face dificil să ne detașăm când vine vorba de locul de muncă, bani și termene-limită. Gândește-te la hobby-uri separat de ceva care trebuie să implice productivitate. Hobby-urile ar trebui să însemne presiune scăzută, relaxare și, mai presus de toate, să ne aducă împliniri autentice.

Citeşte şi:

Cum poți să te menții în formă fără să mergi la sală

De ce e important să ai prieteni ca să ai o viață echilibrată

Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Un asteroid mai puternic decât o armă nucleară se apropie de Pământ la sfârșitul lunii decembrie 2021
Observatornews.ro
Un asteroid mai puternic decât o armă nucleară se apropie de Pământ la sfârșitul lunii decembrie 2021
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie