• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

A avea timp pentru tine îți oferă șansa de a te elibera de presiunile sociale și de a-ți cunoaște propriile gânduri și sentimente.

Pandemia COVID-19 a demonstrat atât efectele singurătății, cât și lipsa timpului în singurătate. Unii oameni  s-au luptat cu sentimente de izolare și singurătate, alții s-au confruntat cu provocările de a petrece brusc mult timp cu membrii familiei. Limitele neclare ale vieții profesionale și lipsa timpului cu sine a determinat mulți oameni să se confrunte brusc cu lipsa de timp în intimitate.  

De ce este important să petreci timp singur

Să petreci timp singur poate avea o serie de avantaje cheie, care duc la echilibru personal și, implicit, întărirea relațiilor cu cei din jur.

Autocunoaștere

Să te simți bine în propria companie îți poate oferi timp și libertate pentru a explora propriile pasiuni fără interferența celor din jur. Poate fi o modalitate de a încerca lucruri noi, de a cerceta subiecte care te fascinează, de a dobândi cunoștințe și chiar de a practica noi metode de autoexprimare.

A-ți acorda singur timpul înseamnă că poți explora aceste lucruri fără presiunile și judecățile pe care alții le pot impune. A avea timp pentru tine este esențial pentru creștere și dezvoltare personală. În loc să îți faci griji cu privire la nevoile, interesele și opiniile pe care le pot avea alții, te poți concentra la propria persoană. 

Creativitate

Timpul singur este o oportunitate de a-ți lăsa mintea liberă și de a-ți întări creativitatea. Fără a fi nevoie să ai grijă sau să interacționezi cu alte persoane, poți ignora influențele exterioare și te poți concentra în interior.

Cercetările arată că timpul singur poate duce la schimbări în creier care ajută la alimentarea procesului creativ. Un studiu a constatat că persoanele care tind să se retragă în mod intenționat pentru a-și petrece singure timpul sunt foarte creative.

Energie socială

A trăi singur tinde să fie văzut într-o lumină negativă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că oamenii care trăiesc singuri pot avea de fapt o viață socială mai bogată și mai multă energie socială decât oamenii care conviețuiesc cu ceilalți.

De ce fugim de singurătate

Timpul singur poate fi o provocare pentru unii oameni din mai multe motive. Studiile arată că cei mai mulți dintre oameni preferă să fie supuși la chinuri fizice decât să fie nevoiți să fie singuri și au evidențiat cele mai frecvente explicații oferite de cei chestionați.

Lipsa experienței de a fi singuri

Este posibil ca unii oameni să nu fie obișnuiți să fie singuri, deoarece petrec mare parte a timpului în compania altora. Absența bruscă a stimulării sociale îi poate face să se simtă detașați sau deconectați.

Gânduri și sentimente dureroase

De multe ori singurătate poate conduce la introspecții dureroase sau îngrijorări excesive cu privire la unele situații sau stări dificil de suportat.

Stigmatul social

Eticheta de a fi singur poate juca și ea un rol în percepția modului în care oamenii se simt în legătură cu singurătatea. Cei care au fost expuși unor atitudini negative față de oamenii singuri sau care văd singurătatea ca pe o formă de comportament antisocial sau de respingere socială, pot percepe singurătatea ca pe o formă de pedeapsă. 

Oamenii evită adesea să facă lucruri de care se bucură în mod normal, dacă trebuie să le facă singuri și mai ales dacă sunt văzuți de alții. De exemplu, mersul singur la film sau ieșitul singur la restaurant poate fi perceput ca fiind dificil și provocator. 

Oamenii cu o personalitate extrovertită se bucur mai mult de interacțiunile sociale, de aceea vor fi mai provocați de situațiie în care trebuie să fie singuri. Cu toate acestea, și ei au nevoie de timp de introspecție cu ei înșiși. 

Timp singur vs. singurătate

Chiar și înainte de pandemie, experții au avertizat asupra unei epidemii de singurătate care amenință bunăstarea oamenilor de toate vârstele. Cercetările sugerează că oamenii experimentează acum mai multă singurătatea decât în ​​trecut. 

Există o mulțime de dovezi care arată că singurătatea poate avea consecințe grave asupra sănătății. 

Este important să ne amintim că a fi singur nu egalează singurătatea. Singurătatea este marcată de sentimente negative asociate izolării, în timp ce timpul singur timpul implică găsirea libertății și a inspirației în singurătate.

Semne că ai nevoie de timp singur

Nu este întotdeauna ușor să recunoști semnele care spun că ai putea avea nevoie de ceva timp departe de alte persoane. Unele dina ceste semne includ iritabilitate crescută în situații minore, pierderea interesului de a face lucruri împreună cu alte persoane, senzație de copleșire sau suprastimulare, probleme de concentrare.  În cazul oricăror din aceste simptome, puțin timp singur poate avea un efect de restaurare semnificativ. 

Cum să petreci timp singur

Dacă te gândești să petreci ceva timp singur, este important să faci acest lucru în moduri benefice  și să știi că poți reveni în lumea ta socială oricând dorești.

Alege perioada: planifică timpul pentru tine în program și asigură-te că alte persoane știu că nu ar trebui să te întrerupă în timpul respectiv.

Dezactivează rețelele sociale: ca să te poți bucura de timp singur este important să elimini toate distragerile, în special cele care te pot predispune la comparații, cum ar fi notificările de pe rețelele sociale. Concentrarea ta ar trebui să fie pe propriile gânduri și interese, nu pe ceea ce fac alții. 

Planifică: nu toți oamenii sunt confortabili să petreacă timp singuri, așa că s-ar putea să fie de ajutor să planifici ceea ce vrei să faci. Acest lucru ar putea implica un timp de relaxare, explorarea unui hobby preferat sau citirea unei cărți.

Fă o plimbare: cercetările au descoperit că statul în aer liber poate avea un impact benefic asupra stării de bine. 

Nu există un volum de timp singur care să funcționeze pentru toată lumea. Gândește-te la lucruri pe care ți-ar plăcea să le faci singur, apoi începe să le exersezi.

Fiecare persoană are nevoi diferite de singurătate și timp social, așa că încearcă să găsești un echilibru care funcționează pentru tine. Unii ar putea avea nevoie de doar câteva minute din când în când pentru a-și reseta starea de spirit, în timp ce alții ar putea necesita perioade mai extinse de timp singur.

Crearea spațiului pentru a fi singur

Găsirea timpului pentru a fi singur nu este întotdeauna ușoară. Cei din jurul tău pot avea nevoi sociale diferite și pot să nu înțeleagă nevoia ta de singurătate. Obligațiile familiale și responsabilitățile parentale pot face, de asemenea, dificil să-ți creezi timp pentru tine. Poți urma câțiva pași pentru a te asigura că obții puțin timp pentru tine atunci când ai nevoie. 

Comunică clar

Spune-le  oamenilor din jur, indiferent dacă sunt colegi, membri ai familiei sau partenerul de viață că ai nevoie de timp singur. Fii specific cu privire la ce înseamnă acest lucru. De exemplu, poți spune că ai nevoie de un anume timp neîntrerupt pentru a citi o carte sau a vedea un film. 

Întoarce favoarea

Dacă oamenii sunt dispuși să ia măsuri pentru a te ajuta să ai timp singur, este important să le arăți aceeași considerație. Așadar, asumă-ți anumite responsabilități în timp ce oferi și celor dragi timpul de care au nevoie.

Fii flexibil

Dacă încerci să-ți găsești timp atunci când nu trăiești singur, probabil că va trebui să fii flexibil și să cauți oportunități de a-ți face timp. De exemplu, încearcă să te trezești mai devreme dimineața, pentru a-ți începe ziua în liniște

Dezvoltă mentalitatea corectă

Dacă te temi că vei ajunge să te simți singur, trebuie să regândești modul în care te raportezi la singurătate. Singurătatea te poate ajuta să îți reglezi mai bine emoțiile și să experimentezi mai puține sentimente negative. 

Indiferent dacă ești într-un cuplu sau ai o familie numeroasă, a avea timp pentru tine din când în când este deosebit de important pentru sănătatea mintală și bunăstarea ta emoțională. Dacă gândul de a petrece timpul pe cont propriu te face să te simți plictisit sau inconfortabil, începe cu un timp scurt, care îți permite să te concentrezi pe o anumită sarcină.

Pe măsură ce începi să te bucuri de propria companie, vei constata că acest singur timp te ajută să te simți revigorat atunci când te reîntorci la viața socială. 

Citeşte şi:

Care e diferența între a auzi și a asculta și ce impact are

6 modalități prin care poți deveni o persoană mai agreabilă

Ar avea datorii mari la cămătari și ar fi fugit din țară! Probleme uriașe pentru un fost jucător de la FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Ar avea datorii mari la cămătari și ar fi fugit din țară! Probleme uriașe pentru un fost jucător de la FCSB
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Doi români au provocat un scandal monstru într-un spital din Italia: doi medici bătuţi cu bestialitate, o asistentă are coastele fracturate
Observatornews.ro
Doi români au provocat un scandal monstru într-un spital din Italia: doi medici bătuţi cu bestialitate, o asistentă are coastele fracturate
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Știrileprotv.ro
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”
PUBLICITATE
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”