• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Unele cercetări spun chiar că prieteniile sunt la fel de importante pentru bunăstarea noastră ca și mâncatul sau mișcarea. Există câteva beneficii extrem de clare ale prietenilor pentru o viață echilibrată și sănătoasă. 

Prieteniile ne ajută la menținerea sănătății fizice

Se pare că relațiile sănătoase contribuie la o sănătate fizică bună. A avea un cerc apropiat de prieteni poate reduce riscul de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Legăturile sociale puternice pot, de asemenea, să atenueze sentimentele de singurătate, ceea ce duce la creșterea speranței de viață. 

Izolarea socială și singurătatea sunt direct legate de o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, abuzul de substanțe, bolile de inimă și chiar cancerul.

Prietenii încurajează comportamentele sănătoase

Prietenii ne pot ajuta să facem schimbări în stilul de viață care pot avea un impact direct asupra bunăstării. De exemplu, prietenii ne pot influența să implementăm obiceiuri alimentare mai bune sau ne pot impulsiona să facem mai multă mișcare. De asemenea, prietenii ne pot avertiza și când adoptăm comportamente nesănătoase, de exemplu, ne trag de mânecă atunci când am băut prea multe pahare la o petrecere.  

S-a dovedit că oamenii sunt mai motivați să respecte un program de slăbire sau de exerciții fizice atunci când o fac împreună cu un prieten. Este mult mai ușor să ieși la alergat, de exemplu, și să rămâi activ când ai un prieten lângă tine. Prietenii îți pot sugera și activități pe care nu le-ai fi luat în considerare de unul singur. 

Prietenii oferă sprijin emoțional

Dacă treci printr-o perioadă dificilă, prietenii pot face tranziția mai ușoară. Să vorbești cu un prieten care știe să te asculte empatic, fără să intervină, poate să rezolve jumătate din problemă și să te ajute să îți revii mult mai repede.

Cercetările arată, de asemenea, că fericirea este contagioasă între prieteni. Un studiu asupra elevilor de liceu a constatat că aceia care erau depresivi aveau de două ori mai multe șanse de a-și reveni dacă erau înconjurați de prieteni fericiți. De asemenea, copiii aveau o probabilitate la jumătate mai mică de a dezvolta depresie dacă prietenii lor aveau o dispoziție bună. 

Prietenii ne ajută să avem mai multă încredere în noi și în viața noastră

Toată lumea are îndoieli și nesiguranțe din când în când. Să ai prieteni care te susțin joacă un rol important în construirea stimei de sine, a cât de mult te apreciezi și te iubești.

Prietenii care te susțin te pot ajuta să te simți mai încrezător, oferindu-ți laude și reasigurări atunci când nu te simți sigur pe tine. De multe ori, prietenii buni proiectează ceea ce noi nu putem vedea și ne ajută să ne creștem stima de sine. 

Prietenii te ajută să învingi stresul

Toată lumea trece prin evenimente stresante, dar dacă știi că ai oameni pe care te poți baza, este mai puțin probabil să percepi chiar și o perioadă grea ca fiind stresantă.

Petrecerea timpului cu prietenii poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului. Conexiunile sociale ajută la ameliorarea nivelului de stres și la reglarea insulinei și sistemului imunitar.

Prietenii te pot ajuta să faci față situațiilor stresante. Potrivit unui studiu, atunci când copiii trec prin situații stresante, sunt șanse mai mici să producă cantități mari de cortizol, hormonul stresului, dacă au prieteni aproape cu care pot să vorbească și să se joace. 

Prietenii te ajută să fii cea mai bună variantă a ta

Dacă te împrietenești cu oameni care au anumite valori, este mai probabil să dezvolți și tu acele valori. Prietenii au puterea de a ne ajuta să ne modelăm în cea mai bună variantă a noastră. Prietenii ne văd și ne iubesc pentru ceea ce suntem cu adevărat. Ei ne încurajează și ne împing să ajungem să fim cine ne dorim noi cu adevărat. 

Atunci când îți faci prieteni noi, este important să împărtășești cu ei un nivel profund de înțelegere și o bună comunicare. Unele lucruri pe care le face un prieten bun includ: 

  • Arată un interes real pentru viața ta, ceea ce ai de spus, cum gândești și simți
  • Te acceptă așa cum ești
  • Ascultă fără a judeca
  • Nu încearcă să-ți spună cum să gândești și să simți 
  • Împărtășește lucruri despre el însuși, astfel încât să aveți un schimb deschis de vulnerabilități

O prietenie este o stradă cu două sensuri. Ambii indivizi trebuie să se simtă confortabil, sprijinindu-se și acceptându-se reciproc. Acest lucru creează o legătură de încredere și loialitate.

Cum să îți faci prieteni noi?

Când ești în căutarea unor potențiali prieteni, ia în considerare persoanele cu care este posibil să fi interacționat înainte. Gândește-te la oamenii cu care ai lucrat sau alături de care ai participat la cursuri, la prietenii vechi cu care ai rupt legăturile, la oameni întâlniți la un eveniment cu care ți-a plăcut să discuți, la oameni cu care împărtășești legături de familie. 

Încearcă să contactezi diferiți oameni, pentru a vedea cu cine rezonezi cu adevărat. Pentru a întâlni oameni noi și potențiali prieteni, poți face o serie de acțiuni care să te aducă în diverse cercuri sociale. 

Participă la evenimentele comunității – Caută  grupuri sau cluburi bazate pe interese sau hobby-uri comune. Aici poți cunoaște oameni care au aceleași pasiuni ca și tine și poți lega prietenii noi. 

Oferă-te voluntar – Voluntariatul poate fi o modalitate excelentă de a face ceva semnificativ în comunitate și de a crea potențiale prietenii. Este ușor să formezi conexiuni puternice atunci când lucrezi cu oameni care au interese comune.

Încearcă lucruri noi – Poți merge la cursuri de dans sau la sală ori te poți înscrie la un curs de artă, fotografie, gătit. În astfel de locuri este foarte probabil să cunoști oameni noi, cu care poți lega conversații agreabile care să ducă chiar la prietenii. 

Este important de reținut că, deși prietenia poate fi o modalitate bună de a primi sprijin, nu este un substitut pentru alte lucruri și activități de care avem nevoie. Pentru a avea o viață echilibrată, avem nevoie atât de relații sociale bune, cât și de o raportare sănătoasă la sine și o legătură strânsă cu familia.

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
"Eşti puiul lui mama?" O adolescentă de 14 ani din Bihor, mamă după ce a fost violată de un bărbat de 31 de ani
Observatornews.ro
"Eşti puiul lui mama?" O adolescentă de 14 ani din Bihor, mamă după ce a fost violată de un bărbat de 31 de ani
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie