Un studiu realizat în 2017 în Statele Unite ale Americii și-a propus să exploreze acest subiect și să afle de ce însală oamenii căsătoriți sau aflați în relații de lungă durată. 

Studiul a identificat opt ​​factori cheie care contribuie la infidelitate. Desigur, acești factori nu sunt singulari și nu pot explica particularitățile fiecărei relații, dar oferă un cadru util pentru a înțelege mai bine de ce înșală oamenii.

Principalii factori care determină infidelitatea

1. Furia sau răzbunarea

Oamenii înșală uneori din furie sau din dorința de a se răzbuna. Poate tocmai ai descoperit că partenerul te-a înșelat. Ești uimit și rănit și s-ar putea să vrei să-ți faci partenerul să treacă prin aceleași emoții, astfel încât să înțeleagă cu adevărat durerea pe care ți-a provocat-o. Cu alte cuvinte, „Sunt rănit,așa că voi răni la rândul meu” este adesea gândul conducător din spatele infidelității drept consecință.

Infidelitatea motivată de furie se poate întâmpla și din alte motive decât răzbunarea: frustrare, atunci când partenerul nu pare să te înțeleagă pe tine sau nevoile tale, furie față de un partener care nu oferă suficient din punct de vedere emoțional sau material, frustrare după o ceartă, lipsă de implicare din partea unuia din parteneri. 

Indiferent de cauza de bază, furia poate acționa ca un puternic factor motivator pentru a deveni intim cu altcineva în afara partenerului stabil.

2. Pierderea sentimentelor de iubire pasională

Sentimentul de a te îndrăgosti de cineva nu durează pentru totdeauna. Când te îndrăgostești pentru prima dată, s-ar putea să experimentezi pasiune, entuziasm și valuri de dopamină printr-o simplă privire sau un mesaj pe Whatsapp. Intensitatea acestor sentimente se estompează de obicei în timp, iar fluturii din stomac de la primele întâlniri nu pot fi egalați prea ușor.  Odată ce sclipirea se estompează, s-ar putea să te întrebi dacă ai cu adevărat sentimente față de persoana respectivă, ba chiar este posibil să simți fiori pentru altcineva. Pierderea iubirii pasionale nu înseamnă că nu mai există sentimente, iar acest lucru poate face mai dificilă părăsirea unei relații care oferă încă un sentiment de familie, prietenie, stabilitate și siguranță. Dar a rămâne într-o relație fără dragoste romantică, pasională poate duce la dorința de a experimenta din nou iubirea și poate motiva, într-un fel, infidelitatea.

3. Conjuncturi favorabile și oportunități

Infidelitatea este mai probabil să apară atunci când apar oportunități sau conjuncturi care să o favorizeze. De exemplu, un bărbat este frustrat de distanța dintre el și parteneră, de certurile frecvente și, într-o dimineață, o colegă îi deschide zâmbitoare ușa și îi face un compliment, îi aduce cafeaua, se oferă să îl ajute sau pur și simplu stă de vorbă cu el. Aceasta este o conjunctură oportună pentru infidelitate, dar nu trebuie să însemne neapărat că persoana respectivă îi va da curs. Nu toți oamenii care sunt tentați să înșele o și fac, dar dacă situația de acasă nu este tocmai roz, oportunitățile pot deveni mai tentante. Anumiți factori situaționali pot face, de asemenea, mai probabilă infidelitatea, chiar și într-o relație puternică, satisfăcătoare, inclusiv: un pahar în plus, care se poate lăsa cu o noapte petrecută cu altcineva, nevoia de confort după un eveniment dureros, un mediu în care există posibilitatea de a avea parte de atingeri fizice sau conexiuni emoționale.

4. Probleme de angajament și asumare

Oamenii cărora le este greu să se angajeze serios într-o relație, pot fi mai predispuși să trișeze în unele cazuri. În plus, angajamentul și implicarea nu înseamnă același lucru pentru toată lumea.

Este posibil ca într-o relație, partenerii să aibă idei foarte diferite despre statutul acesteia, dacă este o relație exclusivă sau fiecare se mai poate întâlni și cu alți parteneri.

De asemenea, este posibil să îți placă cu adevărat de cineva și să te temi totuși să-ți iei un angajament. În acest caz, un partener ar putea ajunge să înșele ca o modalitate de a evita angajamentul, chiar dacă ar prefera să rămână în relație.

Alte motive pentru infidelitatea legată de frica angajament ar putea include: lipsa de interes pentru o relație pe termen lung, dorința de a pune capăt relației, dorința de a avea o relație deschisă, cu mai mulți parteneri simultan. 

Pentru a evita infidelitatea cauzată de frica de angajament pe termen lung, este foarte important ca partenerii să discute deschis modul în care vede fiecare o relație, ce așteptări și dorințe are de la celălalt, astfel încât să poată seta niște limite clare. 

5. Nevoi nesatisfăcute

Uneori, într-o relație, nevoile de intimitate ale unuia sau ale ambilor parteneri pot rămâne nesatisfăcute. Mulți oameni aleg să rămână în relație, sperând adesea că lucrurile se vor îmbunătăți, mai ales dacă relația este împlinită din alte puncte de vedere.

Dar nevoile nesatisfăcute pot duce la frustrare, care s-ar putea agrava dacă situația nu se îmbunătățește. Acest lucru poate oferi motivație pentru a satisface aceste nevoi în altă parte.

Nevoile sexuale nesatisfăcute pot apărea atunci când: partenerii au preferințe sexuale diferite, unul din parteneri are o dorință sexuală mai ridicată decât celălalt, unul sau ambii parteneri petrec mult timp departe de casă, cu serviciul sau alte obligații. 

Și nevoile emoționale nesatisfăcute pot motiva infidelitatea. Infidelitatea emoțională poate fi dificil de definit, dar se referă, în general, la o situație în care cineva investește multă energie emoțională în cineva în afară de partenerul său.

Dacă partenerul nu pare interesat de ceea ce crede, simte sau vrea celălalt, este posibil să apară o altă persoană mai receptivă, iar acest lucru poate duce la o conexiune intimă care se poate finaliza într-o relație extra-conjugală.

6. Dorința sexuală

O simplă dorință de a face sex poate motiva unii oameni să înșele. Alți factori, inclusiv oportunități sau nevoi sexuale nesatisfăcute, pot juca, de asemenea, un rol în infidelitatea motivată de dorință sexuală, dar cineva care dorește să facă sex ar putea căuta oportunități de a face acest lucru și fără să aibă alți factori motivatori. 

Chiar și persoanele care au împlinite nevoile din punct de vedere sexual, ar putea să dorească să aibă o aventură, dintr-un nivel ridicat al dorinței sexuale, nu neapărat din probleme sexuale sau intime în relație.

7. Dorința de varietate

În contextul unei relații, dorința de varietate se referă adesea la sex. De exemplu, cineva ar putea fi interesat să încerce poziții noi sau fantezii de care partenerul nu este încântat, chiar dacă altfel se simt bine împreună.

Varietatea ar putea însemna, de asemenea: conversații diverse,  diferite activități non-sexuale, atracție față de alte persoane, relații cu alte persoane, pe lângă partenerul actual. 

Atracția este o altă parte importantă a varietății, iar unele persoane aflate  în relații monogame este posibil să aibă dificultăți în a-și ține în frâu atracția și impulsurile.

8. Stimă de sine scăzută

Dorința de a-ți crește stima de sine poate fi o motivație pentru infidelitate. A face sex cu cineva nou provoacă admirație, satisfacție, oferă un sentiment de putere, de succes, sentimente ce contribuie la consolidarea stimei de sine.

Oamenii pasibili să înșele din pricina stimei de sine scăzute  au nevoie de parteneri iubitori și de susținere, compasiune și încurajare. Pe de altă parte, atunci când primești admirație și aprobare de la cineva nou este ceva diferit și interesant și un combustibil bun pentru stima de sine. Susținerea oferită de cineva străin poate părea mai autentică pentru cineva cu o stimă de sine scăzută, care ar putea presupune că noua persoană nu are „obligația relației” de a minți sau a exagera.

Dacă există o singură concluzie majoră a studiului care a identificat factorii ce îi determină pe oameni să înșele, aceea este că, de cele mai multe ori, infidelitatea nu are nicio legătură cu persoana trădată. Mulți oameni care înșală își iubesc partenerii și nu doresc să le facă rău. Acesta este parțial motivul pentru care vor depune eforturi mari să își ascundă infidelitatea. 

Infidelitatea poate provoca daune semnificative unei relații, dar nu trebuie să însemne sfârșitul ei. Pentru acest lucru, însă, este nevoie de munca susținută a ambilor parteneri și, în cele mai multe cazuri, de ajutor de specialitate din partea unui psihoterapeut specializat în probleme de cuplu. 

Pentru a preveni infidelitatea, un factor esențial în cuplu este comunicarea. Cu cât cei doi parteneri discută mai des despre nevoile fiecăruia, despre ce îi deranjează sau ce îi face fericiți, despre așteptări, planuri pe termen lung, valori și principii de viață, cu atât mai mult scad șanseșe de a fi tentați să caute împlinire și înțelegere la o terță persoană. 

Citeşte şi:

Ce este empatia și cum o poți dezvolta?

Ce este procrastinarea și cum o poți combate?

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți