Minciuna este instinctivă, deoarece chiar și copiii mici mint fără să-și dea seama. Indiferent cât de obișnuit este să minți, este totuși considerat un comportament nepoliticos și rău. A fi mințit poate fi frustrant și de multe ori rupe legătura de încredere dintre două persoane, provocând probleme în relație.

Totuși, dacă cunoaștem motivele pentru care oamenii mint putem privi lucrurile în altă lumină și astfel avem un alt grad de înțelegere față de persoanele care mint. 

De ce mint oamenii? Cele mai frecvente motive

Autoapărare

Mulți oameni mint pentru că vor să se protejeze de o situație stânjenitoare sau un conflict. Copiii mici mint pentru a se asigura că nu intră în necazuri sau pentru a evita consecințele neplăcute sau pedepsele. 

Unii adulți fac la fel și mint pentru că știu că au făcut ceva care îl va mânia pe celălalt.

De exemplu, o femeie ar putea minți cu privire la costul pantofilor pe care și i-a cumpărat, iar un bărbat ar putea minți cu privirile la prea multele ieșiri la bere cu băieții.

Aceste minciuni sunt strict pentru a scăpa de discuții. Este posibil ca persoana respectivă să nu fi făcut nimic rău, dar ar prefera să nu trebuiască să justifice, să explice sau să înfrunte un partener supărat.

Pentru a proteja sentimentele celorlalți

Unii oameni care mint o fac adesea cu intenții bune. Le numim „minciuni albe”, sau minciuni care apar atunci când cineva dorește să evite să provoace supărare sau durere altcuiva.

Un soț poate minți pentru a cruța sentimentele soției sau un tată o poate face pentru a evita lacrimile copilului său. Un exemplu de minciună albă obișnuită este „Da, dragă, rochia aceea îți stă grozav”.

Pentru unii, o minciună albă nu este altceva decât un motiv sau o scuză, mai degrabă decât un neadevăr.

Filosofia etică din spatele unei minciuni albe este dezbătută în întreaga lume de teologi și filosofi. Fiecare individ trebuie să decidă dacă este justificat să spui o minciună albă.

Pentru a se proteja pe sine

În timp ce unii oameni mint pentru a proteja sentimentele celorlalți, mulți oameni mint pentru a-și proteja propriile sentimente, stima de sine, încrederea în sine sau alte emoții personale.

Un copil care țipă: „Te urăsc!” poate încerca să se protejeze de sentimentul de furie sau să-i respingă pe ceilalți înainte de a fi el respins. Acest lucru se poate întâmpla și cu adulții.

Pentru a păstra un secret

Când ne gândim la minciuni care sunt inventate pentru a păstra un secret, trebuie să ne gândim doar la zile de naștere și la Crăciun, când încercăm să ascundem surprize față de cei dragi, cu cele mai bune intenții.

Pentru a crea o imagine bună

Mulți oameni doresc să prezinte o imagine bună, adesea din motive profesionale.

Gândiți-vă la un interviu de angajare în care cineva încearcă să impresioneze intervievatorul pentru a obține locul de muncă. Oamenii care mint din motive de imagine fac adesea acest lucru pentru că doresc să ascundă o pată din istoria lor de muncă sau să evite să ofere adevăratul motiv pentru încetarea contractului într-un loc de muncă anterior.

Mai există și alte contexte în care oamenii aleg să mintă pentru a-și păstra imaginea, de exemplu atunci când au avut o tinerețe mai tumultuoasă și poate au ceva amenzi la activ sau incidente ce le-ar putea strica reputația.

Pentru a fi plăcut

Să facă parte dintr-un grup și să fie plăcuți, să se simtă integrați este important pentru cei mai mulți dintre oameni, este parte a naturii umane. Mulți oameni mint pur și simplu pentru a fi acceptați de alții.

Pentru a câștiga simpatia celorlalți, o persoană se poate preface interesată de un subiect sau poate fi de acord cu o afirmație pe care nu o crede.

O problemă care ar putea apărea cu acest tip de minciună este lipsa individualității, precum și neputința de a-ți exprima opiniile reale, din teama de a nu fi respins.

Pentru a manipula 

Învățăm foarte repede că putem manipula alte persoane, iar unii oameni aleg să mintă pentru a-i determina pe ceilalți să facă ceea ce vor ei. Oamenii care mint pentru a manipula o situație sau alte persoane sunt deseori interesați doar de câștigul personal și nu iau în considerare sentimentele semenilor lor.

Mințind sau omițând detalii, persoana poate atinge un obiectiv personal.

Cu toate acestea, este important să știm că o minciună, chiar și una așa-zis inofensivă, manipulează o situație și gândurile unei persoane. Ceea ce spunem și facem are un efect asupra altora și chiar minciunile bine intenționate sunt o formă de manipulare.

Minciuna creează o situație incomodă, deoarece ne așteptăm ca alții să ne trateze onorabil și să spună adevărul. Ne așteptăm să nu fim mințiți și atunci când apare situația, ne pierdem credința și încrederea în cealaltă persoană.

Există unii oameni, de obicei cei cu anumite tulburări de personalitate, care mint frecvent, nu le pasă de efectele minciunilor lor și nici dacă sunt mințiți la rândul lor. 

Cu toate acestea, majorității oamenilor le pasă cum îi tratează ceilalți și știind că au fost mințiți poate fi perceput ca o trădare a încrederii, în funcție de gravitatea minciunii.

Percepția noastră poate afecta acceptarea minciunii și consecințele minciunii în sine. De exemplu, mulți oameni cred că politicienii mint. Din moment ce este de așteptat, minciunile sunt adesea acceptate. Același lucru este valabil și pentru vânzătorii de mașini second-hand. Oamenii acceptă astfel de minciuni de la anumite categorii sociale și, în afară că mai bombăne din când în când, nu iau alte măsuri.

Minciuna compulsivă și patologică

O problemă mai gravă apare atunci când minciuna devine compulsivă sau patologică. Diferențele dintre cele două pot fi subtile, dar este important să le înțelegem pe fiecare.

Un mincinos compulsiv folosește minciunile ca mod de viață și nu se simte bine atunci când spune adevărul, nu își împlinește anumite nevoi. Minciuna compulsivă este adesea însoțită de alte tulburări de personalitate, cum ar fi narcisismul și este o dependență care devine dificil de oprit odată ce a devenit un mod de viață.

Un mincinos patologic minte în mod constant pentru a obține ceea ce își dorește, fără să se îngrijoreze de cine este rănit în proces. Alții își dau seama de minciună, dar mincinosul nu o face și nu are remușcări. Deseori, el va inventa lucrurile pe loc, nu va planifica minciunile înainte.

Minciuna compulsivă este un obicei, iar minciuna patologică este o tulburare de identitate.

Cum îți dai seama când cineva minte

Știați că doar 54 la sută din minciuni pot fi identificate cu precizie? De asemenea, extrovertiții tind să spună mai multe minciuni decât introvertiții, iar potrivit cercetărilor, cel puțin 82% dintre minciuni sunt nedetectate. 

Totuși, când cineva spune o minciună, oferă adesea indicii asupra acestui fapt. Indiciile pot fi limbajul corpului, expresiile faciale sau chiar ceea ce se ascunde în spatele cuvintelor. 

Lipsa contactului vizual se află în fruntea listei cu semne ale minciunii. Un om care își rotește ochii și evită privirea interlocutorului este posibil să ascundă ceva. De asemenea, tonul vocii persoanelor care mint va fi mai ridicat. Prin limbajul corpului, mincinosul va pune o barieră între el și cealaltă persoană, încercând adesea să așeze fizic un obiect între ei, cum ar fi o carte, o revistă etc.  

Gesturile care trădează minciuna sunt și cu frecarea frunții, lingerea buzelor, înghițirea frecventă și frământarea mâinilor.

În loc să zâmbească în mod natural, un mincinos va forța un zâmbet care nu se regăsește și în ochi, ci doar în grimasa feței. 

Indiciile verbale despre minciună includ oferirea de prea multe detalii și vorbirea pe un ton monoton, dar și repetarea întrebării adresate de interlocutor.

Cu cât mincinosul vorbește mai mult, cu atât sunt mai mari șansele ca minciuna să iasă la iveală, așa că atunci când suspectați că sunteți mințit, provocați împricinatul să vorbească, punându-i întrebări detaliate.

A ști cu certitudine că cineva spune o minciună este adesea imposibil, iar cel mai bun mod de a obține adevărul este printr-o mărturisire. Data viitoare când bănuiești că cineva spune o minciună, urmărește expresiile feței și limbajul corpului pentru a vedea dacă sunt vizibile vreunul dintre semnele care trădează un mincinos. Poate că nu știi niciodată cu siguranță, dar merită să încerci.

Citeşte şi:

Cum să îți stabilești o rutină de dimineață? 10 obiceiuri pentru o zi mai productivă

10 semne care îți spun că partenerul te înșală

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți