Intoxicația alimentară este frecvent cauzată de bacterii din alimente care au fost depozitate, preparate, manipulate sau gătite incorect. 

Alimentele contaminate cu bacterii pot avea aspect normal, miros și gust normal. Dacă mâncarea nu este depozitată corect, bacteriile din ea se pot înmulți la niveluri periculoase.

De ce să nu pui niciodată carnea gătită lângă carnea crudă

Bacteriile din alimente cresc și se înmulțesc cel mai repede în zona de pericol de temperatură între 5 ° C și 60 ° C. Este important să menții alimentele cu risc ridicat în afara acestei zone de temperatură.

Ai grijă deosebită în cazul alimentelor cu risc ridicat. Bacteriile pot crește și se pot înmulți pe unele tipuri de alimente mai ușor decât altele.

Alimentele cu risc ridicat

  • Carne crudă și gătită, inclusiv păsări de curte, cum ar fi pui și curcan și alimentale care conțin carne, cum ar fi tocănițele sau pastele cu carne.
  • Produse lactate, cum ar fi creme și deserturi pe bază de lactate, cheesecake și tarte. 
  • Ouă și produse din ouă.
  • Mezeluri, șuncă, costiță afumată, salam. 
  • Fructe de mare, chifteluțe de pește, ciorbă de pește, feluri de mâncare cu creveți și calamar.
  • Orez gătit și paste.
  • Salate pregătite din paste și salate care conține orez sau maioneză ori ouă fierte.
  • Salate de fructe preparate.
  • Alimente gata de consumat, inclusiv sandvișuri, chifle și pizza care conțin oricare dintre alimentele de mai sus.
  • Alimentele care vin în pachete, cutii și borcane pot deveni alimente cu risc ridicat odată deschise și ar trebui manipulate și depozitate corect.

Depozitarea alimentelor în frigider

Temperatura frigiderului trebuie să fie la 5 ° C sau mai mică. 

Temperatura congelatorului trebuie să fie sub -15 ° C. Folosește un termometru pentru a verifica temperatura din frigider.

Congelarea alimentelor în siguranță

Când faci cumpărături, cumpără alimente refrigerate și congelate la final și du-le acasă pentru a le depozita cât mai repede posibil.

 În zilele caniculare sau pentru călătorii mai lungi de 30 de minute, încearcă să iei o pungă de răcire izolată sau un pachet de gheață pentru a menține alimentele congelate reci. Păstrează alimentele calde și reci separate în timp ce le duci acasă.

Când ajungi acasă, pune alimentele refrigerate și congelate imediat în frigider sau congelator.

Depozitarea alimentelor gătite în siguranță

Când ai gătit mâncare și vrei să o răcești, pune mâncare fierbinte în vase puțin adânci sau porții mai mici pentru a ajuta la răcirea mâncării cât mai repede posibil.

Nu pune mâncare foarte fierbinte în frigider. Așteaptă până când aburul nu mai iese din mâncare înainte de a o introduce în frigider.

Evită congelarea alimentelor decongelate

Bacteriile alimentelor pot crește în alimentele congelate în timp ce acestea se dezghețează, deci evită dezghețarea alimentelor congelate în zona de pericol de temperatură. 

Păstrează alimentele dezghețate în frigider până când sunt gata de gătit. Dacă folosești un cuptor cu microunde pentru a dezgheța alimentele, gătește-le imediat după decongelare.

Ca regulă generală, evită înghețarea alimentelor decongelate. 

Alimentele care sunt congelate a doua oară vor avea probabil niveluri mai ridicate de bacterii dăunătoare. Riscul depinde de starea alimentelor atunci când este congelată și de modul în care alimentele sunt manipulate între decongelare și înghețare, dar alimentele crude nu ar trebui să fie niciodată congelate odată dezghețate.

Păstrează alimentele crude separat de alimentele gătite

Mâncarea crudă și cea gătită trebuie păstrată separat la frigider. Bacteriile din alimentele crude pot contamina alimentele fierte reci, iar bacteriile se pot înmulți la niveluri periculoase dacă alimentele nu sunt gătite din nou bine.

Depozitează întotdeauna alimentele crude în recipiente sigilate sau acoperite, la baza frigiderului. Păstrează alimentele crude sub alimentele gătite, pentru a evita scurgerea lichidului, cum ar fi sucurile din carne care pot să contaminează alimentele gătite.

Alege recipiente de depozitare a alimentelor potrivite

Asigură-te că recipientele de depozitare a alimentelor sunt curate și în stare bună și folosește-le numai pentru depozitarea alimentelor. 

Acoperă-le cu capace etanșe, folie de aluminiu sau folie de plastic pentru a reduce la minimum contaminarea potențială. Transferă conținutul recipientelor deschise în recipiente adecvate.

Dacă ceva nu ți se pare în regulă, aruncă

Aruncă alimentele cu risc ridicat rămase în zona de pericol de temperatură mai mult de patru ore – nu le pune în frigider și nu le păstra pentru mai târziu. Verifică datele de expirare a produselor alimentare și aruncă alimentele învechite.

Cât timp rezistă ouăle crude și cele fierte la frigider

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Playtech.ro
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele