• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cineva dependent de iubire va găsi dificil să creeze și să mențină relații sănătoase. Deși este mai frecventă în relațiile romantice, dependența de dragoste poate apărea și în alte forme de relații, precum relațiile de prietenie, cele cu părinții sau copiii. 

Persoanele cu acest tip de dependență au adesea standarde și așteptări nerealiste de iubire, care atunci când nu sunt îndeplinite,  afectează toate palierele vieții. 

Cei care manifestă dependență de dragoste fac fixații față de partenerii lor și caută să îi controleze. Ca și în cazul altor tipuri de dependență, persoana în cauză prezintă comportamente și impulsuri care nu sunt în controlul ei. Cu toate acestea, cu tratament și îngrijire adecvate, comportamentele și atitudinile nesănătoase față de iubire pot fi ameliorate și înlocuite de conexiuni sănătoase.

Simptomele dependenței de dragoste

Dependența de dragoste arată puțin diferit de la o persoană la alta. Cel mai frecvent simptom identificabil al dependenței de dragoste este fixația nesănătoasă față de partener, care îl determină pe cel afectat să aibă atitudini compulsive și sufocante.  

Dependența de dragoste se manifestă adesea în următoarele moduri:

 • Te simți pierdut sau dezrădăcinat atunci când nu ai un partener
 • Te simți prea dependent de partenerul tău
 • Prioritizezi relația de iubire față de orice altă relație personală din viața ta, uneori până la punctul de a neglija complet relațiile cu familia și prietenii
 • Devii deprimat atunci când sentimentele tale nu sunt reciproce
 • Cauți constant să fii în relații romantice, chiar și cu parteneri care știi că nu sunt buni pentru tine
 • Îți este greu să părăsești relațiile nesănătoase sau toxice
 • Iei decizii proaste din cauza emoțiilor pe care le ai față de partenerul tău (renunți la locul de muncă sau rupi legăturile cu familia)
 • Te gândești obsesiv la partenerul tău 

Pot exista și alte simptome ale dependenței de dragoste, pentru că oamenii își exprimă emoțiile în moduri unice, care se reflectă în comportamentele lor.  

Simptomele dependenței de dragoste variază și ca severitate. În timp ce unele semne, cum este dorința de a vorbi foarte des la telefon, pot părea inofensive, altele, cum ar fi restricționarea persoanelor cu care interacționează partenerul, sunt mai dăunătoare.

Dependența de dragoste nu este recunoscută ca afecțiune de sănătate mintală și nu poate fi diagnosticată.  Au existat mai multe dezbateri în cercurile și comunitățile medicale despre clasificarea dependenței de dragoste ca o afecțiune reală de sănătate mintală. 

În 2019, unii cercetători au dezvoltat un cadru pentru a ajuta la identificarea dependenței de dragoste, numit „Inventarul dependenței de dragoste”, care cuprinde o serie de întrebări ce pot fi folosite pentru a evalua o posibilă astfel de stare. 

Cauzele dependenței de dragoste

Trebuie făcute mult mai multe cercetări pentru a înțelege dependența de dragoste și pentru a identifica ușor ce cauzează sau declanșează afecțiunea. Unele cercetări existente indică diverși factori, cum ar fi trauma și genetica și ca fiind declanșatori pentru dezvoltarea dependenței de dragoste.

Cercetările arată, de asemenea, o legătură între sentimentul de euforie pe care îl simți atunci când ești îndrăgostit și sentimentele de plăcere pe care le dau alcoolul sau drogurile. Cercetătorii au făcut paralele între modul în care acționează o persoană îndrăgostită și o persoană dependentă de diferite substanțe. Persoanele din ambele grupuri pot experimenta dependență emoțională, pofte, schimbări de dispoziție, compulsii, obsesii și pierderea stăpânirii de sine. 

Câțiva factori declanșatori comuni ai dependenței de dragoste includ:

 • Probleme de abandon în copilărie
 • Stimă de sine scăzută
 • Abuz emoțional sau sexual în relațiile anterioare
 • Relații dificile, toxice
 • Traume

Tratamentul pentru dependența de dragoste poate fi dificil. Acest lucru se datorează faptului că nu este o afecțiune de sănătate mintală recunoscută științific, iar diagnosticarea și tratarea acesteia se fac, de obicei, în funcție de medic sau terapeut. Dependența de dragoste poate fi abordată în mod similar cu alte forme de dependență. 

O formă comună de terapie utilizată în tratarea dependențelor este terapia cognitiv-comportamentală, care ajută la identificarea modelelor de gândire ce pot contribui la declanșarea comportamentelor de dependență.

De asemenea, medicii ar putea prescrie antidepresive și stabilizatori de dispoziție pentru a ajuta o persoană care trăiește cu o astfel de tulburare să facă față simptomelor de obsesie și impulsivitate. 

Cum faci față dependenței de dragoste

În primul rând, ca și în cazul altor dependențe, este esențial să recunoști că ai o problemă. Mulți oameni care sunt dependenți de dragoste nu pot identifica și înțelege de ce exprimarea emoțiilor obsesive față de partener este ceva dăunător. De aceea, un specialist este cel mai în măsură să ofere o părere avizată și un eventual tratament. 

Totuși, există câteva lucruri care se pot face, odată ce ai identificat că ai tendința de a fi mult prea dependent de partener sau de a-i impune anumite comportamente nesănătoase, cum ar fi să rupă legăturile cu prietenii și familia și să își petreacă tot timpul în cuplu. 

Învață să fii singur – Descoperă cum te simți atunci când ești singur, ce îți declanșează disconfortul și caută să găsești modalități de a te simți confortabil tu cu tine, înainte de a intra în orice relație amoroasă. 

Fii atent la tipare recurente – Un dependent de dragoste va prezenta, de obicei, același model de comportament cu orice potențial partener. Aruncă o privire la relațiile romantice în care ai fost implicat și identifică orice tipare recurente.

Investește în tine – Ia-ți timp pentru tine, îngrijește-te, mergi la cursuri, citește, caută să îți găsești preocupări care să te ajute să te simți bine în pielea ta, pentru a putea fi pregătit și echilibrat emoțional pentru o relație.

Bazează-te pe prieteni și familie – Să poți vorbi cu cineva de încredere ajută să îți clarifici anumite comportamente și tipare nesănătoase. Înconjoară-te de prieteni și petrece timp de calitate alături de familie. Toate acestea te vor ajuta să realizezi că viața poate fi frumoasă și fără o relație de dragoste. 

Alătură-te unui grup de suport – Cu orice provocare te confrunți, este reconfortant să afli că nu ești singur și mai există și alte persoane care experimentează stări și trăiri similare, așa că apartenența la un grup de persoane care au aceleași întrebări cu tine poate fi un ajutor important. 

Dacă crezi că ai putea avea de-a face cu o dependență de iubire, este important să știi că nu ești singur. Sunt mulți oameni care se confruntă sau s-au confruntat cu acest tip de provocări emoționale. Vestea bună este că, adoptând o schimbare de comportament și cu ajutor din partea celor dragi, dar și a specialiștilor, poți învăța să formezi relații mai sănătoase cu tine și cu ceilalți.

Resurse utile:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-new-home/201902/what-is-love-addiction

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5378292/

https://www.insider.com/signs-that-you-have-love-addiction-2020-1

Citeşte şi:

Cum îți dai seama că ești folosit într-o relație

Ce este chimia sexuală, cum se manifestă și cum influențează relațiile de scurtă și de lungă durată

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Playtech.ro
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă