• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Toate aceste schimbări pot duce inițial la sentimente de tristețe, stres și anxietate, mai degrabă decât bucuria și entuziamul la care ne-am fi așteptat în mod normal. Multe femei experimentează aceste stări ca o parte normală a recuperării postpartum, dar de obicei ele dispar după 1-2 săptămâni după naștere.

Cu toate acestea, proaspetele mame care încă se luptă cu stări dificile și după cele 2 săptămâni, pot suferi de depresie postnatală, care se caracterizează prin simptome mai severe și care durează mai mult. Depresia postnatală poate persista luni sau chiar ani, dacă nu este tratată. 

Important este să nu gestionezi această perioadă singură și să aștepți să treacă pur și simplu, ci să iei o serie de măsuri. 

Ce este depresia postnatală?

Depresia postnatală este o formă de depresie clinică care începe după nașterea unui copil. Simptomele frecvente includ:

 • pierderea poftei de mâncare
 • plâns excesiv sau oboseală
 • dificultăți de conectare cu bebelușul
 • neliniște și insomnie
 • anxietate și atacuri de panică
 • senzații alternative de copleșire, furie, lipsă de speranță

Nimeni nu știe cu siguranță ce cauzează depresia postnatală, dar, ca orice alt tip de depresie, este influențată de mai mulți factori.

Perioada postnatală reprezintă un moment deosebit de vulnerabil în care multe dintre cauzele comune ale depresiei clinice, cum ar fi modificările biologice, stresul extrem și schimbările majore din viață, se întâmplă simultan.

De exemplu, după naștere pot apărea următoarele simptome care pot conduce la depresie:

 • Lipsa somnului 
 • Fluctuații majore ale hormonilor
 • Trauma fizică a corpului după naștere naturală sau operație de cezariană
 • Responsabilitățile noi și provocatoare
 • Modul în care s-a desfășurat nașterea – poate mama și-ar fi dorit o naștere naturală, dar a trebuit să facă cezariană, poate are dificultăți de alăptare, etc
 • Sentimente de singurătate și izolare

Când începe de obicei depresia postnatală?

Depresia postnatală poate începe imediat după naștere, dar e posibil să nu fie așa ușor de detectat, pentru că este firesc  să se instaleze o stare de epuizare, tristețe și neadecvare în primele câteva zile de la  sosirea bebelușului. Este posibil ca abia după ce trec câteva zile sau săptămâni să pară că ceva nu este în regulă. Perioada postnatală include, în general, primele 4-6 săptămâni după naștere și multe cazuri de depresie încep în acel moment. Dar, în unele situații, depresia postnatală se poate dezvolta și în timpul sarcinii și până la un an după naștere, așa că este bine ca proaspetele mame să nu își ignore sentimentele, dacă acestea persistă câteva săptămâni după naștere. 

În ceea ce privește durata, nu există o perioadă standard. Studiile arată că simptomele depresiei postnatale se ameliorează în timp, multe cazuri de depresie rezolvându-se în 3 până la 6 luni după ce au început. Există însă și cazuri, mai rare ce-i drept, în care depresia poate dura până la un an sau chiar mai mult după naștere. 

Există câțiva factori care pot prelungi durata depresiei postnatale:

 • antecedente de depresie sau alte tulburări mintale
 • dificultăți de alăptare
 • o sarcină sau o naștere complicată
 • lipsa de sprijin din partea partenerului sau a membrilor familiei și a prietenilor
 • alte schimbări majore de viață care apar în perioada de după naștere, cum ar fi o mutare sau pierderea locului de muncă

Nu există nicio formulă care să determine cine va experimenta depresia postnatală și cine nu sau pentru cât timp va dura. Dar cu tratamentul potrivit, mai ales atunci când este administrat la timp, se poate depăși orice formă de depresie postanatală. 

Măsuri de auto-ajutor pentru depresia postnatală

 1. Elaborează un plan de sprijin încă din timpul sarcinii

Înainte de naștere, când lucrurile sunt încă liniștite, identifică pașii care sunt de făcut în eventualitatea unei crize și persoanele la care poți apela pentru sprijin. Cu cât ai mai multe lucruri și situații pe care le poți prevede, cu atât mai bine. Chiar dacă nu totul merge conform planului, câteva linii directoare fac minuni. 

 1. Comunică cu cei dragi

Comunicarea cu partenerul de viață este esențială, mai ales că studiile arată că, în multe dintre cazuri, și partenerii pot fi afectați de depresia postnatală. Chiar dacă nu experimentează schimbări hormonale, și pentru tați venirea unui copil pe lume este o situație complet nouă, iar la responsabilitatea față de bebeluș se adaugă și responsabilitatea față de mamă. 

Comunicarea cu familia și prietenii este și ea importantă. Chiar dacă suspectează că ceva este în neregulă, cei din familie și prietenii nu pot anticipa cum pot ajuta proaspăta mamă sau cum pot să o abordeze, așa că cel mai bine dacă te confrunți cu depresie postnatală este să vorbești despre acest lucru cu familia și prietenii apropiați și să ceri ajutorul.  

 1. Ia-ți timp pentru tine

În măsura în care poți, acordă-ți un timp, oricât de mic, departe de bebeluș și fă o pauză cu o activitate care îți face plăcere. Fă o baie, citește câteva pagini, ascultă o melodie preferată. Poți ruga pe cineva din familie să aibă grijă de cel mic, în timp ce tu îți încarci bateriile. 

 1. Ai grijă de sănătatea ta

Dormi suficient și alimentează-te corect. Deși acest lucru este dificil cu un nou-născut în grijă mereu, un somn bun poate face minuni pentru starea de spirit și nivelul de energie. De asemenea, ceea ce mănânci îți afectează starea de spirit. Păstrează zahărul din sânge stabil și asigură-te că obții suficienți nutrienți și vitamine. 

 1. Ieși în aer liber și fă mișcare

Aerul proaspăt resetează organismul, oxigenează creierul și poate ajuta la instalarea unei perspective mai optimiste. Mișcarea constantă este și ea un lucru extrem de eficient în tratarea depresiei. 

 1. Alătură-te unui grup de sprijin pentru mame

Să auzi experiențele altor femei aflate în aceeași situație cu tine ajută mult să vezi că nu ești singura care se confruntă cu astfel de stări, că nu ești o ciudată și că există soluții pentru tot. De multe ori, terapia de grup este mult mai eficientă decât cea individuală, tocmai pentru că împărtășirea cu ceilalți face minuni.

 1. Contactează ajutor de specialitate

Cea mai bună formă de a trata depresia postnatală este stabilită cu ajutorul unui medic specialist sau al unui psihoterapeut. Așadar, consultă un specialist și găsește cea mai eficientă abordare pentru tine. 

Dincolo de toate aceste sfaturi, o femeie care abia a născut și care se confruntă cu depresia postnatală trebuie să audă permanent că nu este vina ei. Că nu este o mamă rea și niciun om slab și că depresia este o afecțiune care se tratează, nu un moft de moment. 

Foto: 123rf.com


Resurse utile:

https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-natal-depression/overview/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617

https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/postpartum

https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-natal-depression/treatment/

Citeşte şi:

Depresia la locul de muncă. Cum o recunoști și cum ai grijă de tine la serviciu

Cum se manifestă depresia la adolescenți și ce poți face, ca părinte, pentru a oferi sprijin

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie