• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cum îți poți da seama dacă copilul tău se confruntă cu depresia la adolescenți?

Când adolescenții sunt deprimați, părinții pot observa o stare de tristețe sau proastă dispoziție de lungă durată. Este posibil ca această stare să fie însoțită și de alte simptome și este important ca părinții să observe și să țină sub control modificările pe care le observă la copiii lor adolescenți.

Perspectivă negativă

Adolescenții care se simt deprimați pot fi duri cu ei înșiși sau cu ceilalți. S-ar putea să se concentreze pe lucrurile negative și să fie preocupați mai mult să contracareze tot ceea ce vine de la adulți. Le este greu să vadă părțile bune ale situațiilor sau calitățile lor, astfel că sunt predispuși spre dramatizare și autocritică.

Energie redusă, lipsă de interes pentru orice

Adolescenții își pot pierde interesul pentru lucrurile de care se bucurau înainte. Este posibil să nu pară că le pasă de nimic. Adolescenții aflați în depresie vor depune mai puțin efort în activitatea școlară sau în sarcinile de acasă. Nimic nu pare distractiv sau plăcut și e posibil să considere că totul necesită un efort prea mare.

Schimbări în rutina de somn

Adolescenții susceptibili de depresie pot dormi mai mult sau pot avea dificultăți în a se ridica din pat atunci când trebuie să o facă. Este posibil să aibă probleme cu somnul.

Modificări în alimentație

Unii adolescenți cu depresie prezintă un interes mai mic pentru alimente și pot pierde în greutate. Alții mănâncă mai mult decât înainte și pot crește în greutate.

Se descurcă greu la școală 

Când un adolescent se simte deprimat, efortul necesar la școală poate părea mai dificil de realizat. Este posibil să nu-și finalizeze munca, să manifeste oboseală sau să nu studieze nici măcar pentru teste. Notele lui pot scădea și poate primi avertizări pentru lipsă de interes sau atenție.

Nevoia de a se izola de prieteni și familie

Adolescenții pot petrece mai mult timp singuri, mai puțin timp cu prietenii sau pot părea îndepărtați de toată lumea. Primii de care se vor izola vor fi părinții, dar este foarte important să încercăm să menținem o legătură cu ei, să îi asigurăm de dragostea și suportul nostru. 

Comportamente riscante sau dăunătoare

Depresia îi poate determina pe unii adolescenți să se comporte greșit, să aibă probleme sau să se certe mai mult. Aceștia pot prezenta comportamente riscante. Unii apelează la alcool, droguri sau la autovătămare.

Gânduri sau vorbe de sinucidere

Unii adolescenți deprimați pot avea gânduri de sinucidere. Dacă crezi că adolescentul tău se gândește la sinucidere, întreabă-l despre asta cu calm și cu dragoste. Știind că au pe cineva la care pot apela poate ajuta la protejarea adolescenților de a acționa în conformitate cu aceste gânduri. 

De ce unii adolescenți se simt deprimați?

Adolescenții pot deveni deprimați din diferite motive. Genele, hormonii și evenimentele din viață pot juca un rol important, dar nu există o singură cauză.

Unii adolescenți pot fi mai sensibili la depresie din cauza genelor moștenite. Genele influențează zonele creierului care afectează starea de spirit și energia. Adolescenții care se simt deprimați pot avea și membri ai familiei care au fost deprimați.

Schimbările hormonale care apar odată cu pubertatea pot afecta starea de spirit. Unii adolescenți pot suferi de depresie sezonieră, adică starea care apare mereu în același anotimp, de regulă, toamna sau iarna. 

Evenimentele din viață și evenimentele personale pot juca un rol important. Mulți adolescenți au trecut prin pierderi, dificultăți familiale, conflicte  sau provocări dificile de sănătate. Unii au trăit cu violență sau s-au confruntat cu traume. Aceste lucruri nu duc întotdeauna la depresie, dar îi pot afecta, chiar și atunci când adolescenții primesc un sprijin bun de la familie și dispun de forță interioară.

Indiferent de motivul pentru care adolescenții devin deprimați, atitudinea potrivită, dar și tratamentul adecvat îi pot ajuta să se îmbunătățească.

Există mai multe tratamente care funcționează pentru depresie la adolescenți. Acestea includ tipuri de terapie prin vorbire: terapia comportamentală cognitivă, terapia comportamentului dialectic, terapie interpersonală, terapia familială bazată pe atașament.

Fiecare dintre aceste terapii vizează diferite aspecte ale depresiei. Terapeuții ar putea folosi câteva dintre acestea în tratamentul unui adolescent. Detaliile tratamentului depind de ce are nevoie adolescentul și de cât de severe sunt simptomele lui. Terapeuții planifică tratamentul fiecărui adolescent după ce au făcut mai întâi un examen atent. Vor discuta cu tine și cu adolescentul tău pentru a explica tratamentul pe care îl recomandă. Uneori, medicii prescriu și medicamente pentru a ajuta adolescenții care sunt deprimați.

Terapia îi ajută pe adolescenți să-și exploreze și să-și rezolve depresia. În terapie, ei pot învăța să se simtă înțeleși și mai aproape de ceilalți, să vorbească despre sentimentele, gândurile și lucrurile care contează pentru ei, să își îmblânzească emoțiile și stările de spirit puternice, să reducă comportamentele dăunătoare sau riscante, să își recâștige energia și motivația, să își îmbunătățească gândurile și perspectivele, să se bazeze pe forța lor interioară și într-un final să se vindece. 

Cum îi poți oferi sprijin unui adolescent care se luptă cu depresia?

În primul rând, vorbește cu el, arată-i dragoste, spune-i că îți pasă și vrei să știi prin ce trece, că ești acolo doar să asculți, fără să judeci.  Când sunt deprimați, mulți adolescenți se simt singuri, îndepărtați sau neadecvați. Micile gesturi de atenție îi pot ajuta să se simtă mai puțin singuri.

Reapropie-te de el și restabilește relația de încredere. Reparația unei relații dintre părinte și copil se poate face la orice vârstă, cu răbdare și grijă. 

Dar, cel mai important, nu bagateliza și nu minimiza tendințele depresive și caută ajutor specializat atunci când sesizezi un comportament ieșit din normal pe o durată lungă de timp. 


Resurse utile:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/teen-depression/symptoms-causes/syc-20350985

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/teen-depression

https://www.aacap.org/aacap/families_and_youth/facts_for_families/fff-guide/the-depressed-child-004.aspx

https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/children-depressed-signs/

Citeşte şi:

7 moduri de a gestiona furia copilului tău

Cum să înveți să nu mai țipi la copiii tăi și ce poți să faci în schimb

Ce este reziliența emoțională și cum se poate dezvolta?

Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
PARTENERI - GSP.RO
Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'
Playtech.ro
BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Observatornews.ro
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Știrileprotv.ro
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”
PUBLICITATE
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”