Descoperiți cele mai mari enigme arheologice din Macedonia!

Macedonia este o țară a Atingerii și o comoară a bogățiilor culturale care au o importanță neprețuită pentru construirea societății noastre moderne.

În numeroasele situri arheologice, aproximativ 4000 la număr, se găsesc artefacte care sunt martor la cultura acestui pământ sfânt. Fiecare obiect este unic, fascinant ca si culori și forme, conține spiritul timpului în care sunt creațe și aduce o poveste care atrage atenția asupra prezentului. Sunt deosebit de semnificative descoperirile făcute în Trebenishte, Ohrid, unde s-au găsit măști de aur, sandale de aur, brățări și alte obiecte decorative din argint, aur și fildeș. Unele dintre cele mai importante artefacte găsite pe teritoriul Macedoniei sunt:

Maica Măreață – chipul zeiței a fertilitatii si protector al casei si a familiei. Datează din neolitic, și a fost descoperită la situl arheologic Tumba-Madzari, Skopje.

Reliefuri de teracotă – plăci ceramice din sec. V-VI, modelate cu o matriță în mai multe replici, găsite pe Vinica Kale. Aceste plăci ne dezvaluie creștinismul timpuriu din Macedonia și sunt una dintre cele mai mari enigme arheologice din această regiune.

Adam din Govrlevo – o figură ceramică a trupului unui mascul care stă într-o poziție așezată. Unul dintre cele mai vechi artefacte din Macedonia, datând din sec. IV-III î.Hr.

Menada din Tetovo – o statuie de bronz datând din sec. al VI-lea î.Hr. Reprezintă un companion al zeului vinului Dionysos.

Venus Pudica – sculptură aproape complet conservată în mărime naturală, realizată din marmură albă fină, provenită din sec. al II-lea. Găsită în obiectul termic al sitului arheologic Skupi.

Evanghelia Asemann – cel mai vechi manuscris verbal din Macedonia de la începutul sec. al XI-lea, care conține 158 foi de pergament și o evanghelie optică – aprakos.

Stobi este, fără îndoială, unul dintre cele mai atractive și mai celebre orașe antice de pe teritoriul Macedoniei. Situat în inima Macedoniei, această regiune este o parte indispensabilă pentru oricine dorește să se angajeze în aventură arheologică, să privească beneficiile culturale ale lumii antice și să se bucure de frumoasa vedere a naturii. Bazilica Episcopală, Teatrul Antic, Palatul Teodosian, Casa Polyharm, baia mare și multe alte relicve ale bogatului trecut istoric al acestui oraș vechi nu vă vor lăsa indiferenți, vă vor arunca în brațele istoriei și vă vor tăia respirația cu frumusețea lor impecabilă.

Iar poziția geostrategică importantă pe care Macedonia a avut-o în trecut este faptul că prin acest teritoriu trece cel mai faimos dintre toate drumurile romane – drumul Via Egnatia.

Toate aceste comori spirituale și materiale vă așteaptă să vă spuna povestea despre Macedonia.

Pentru mai mulțe informații, consultați pagina următore www.macedonia-timeless.com

Mai multe articole