Cuprins:
Câte soiuri sunt de dovleci?
În funcție de întrebuințări, pe piață există o gamă variată de soiuri de dovleac. Este important de știut că există trei soiuri principale și anume: dovleci comestibili, dovleci de sămânță și dovleci decorativi.
Dovlecii comestibili
Dovleacul plăcintar
Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de dovleac cultivate la noi în țară. Îl poți recunoaște după forma lunguiață. Așa cum este și cunoscut, dovleacul plăcintar are un gust foarte dulce și este ideal pentru plăcinte.
Dovleacul american
Este soiul cunoscut adesea peste Ocean, mai ales atunci când se apropie sărbătoarea de Halloween. Dovleacul american este și el comestibil, ideal pentru supe, plăcinte sau alte preparate, dar este și des sculptat pentru decorațiuni. Îl poți recunoaște după forma rotundă și turtită la capete.
Dovlecii pentru semințe
Dovleac Atlantic Giant
Este dovleacul care crește cel mai repede și are o formă impresionantă. Există exemplare de dovleac Atlantic Giant care au depășit chiar câteva sute de kilograme. La acest soi, doar semințele se pot mânca.
Dovleac Styrian
Acesta este crescut exclusiv pentru semințele fără coajă, semințe din care se extrage ulei de foarte bună calitate. Acest soi de dovleac poartă denumirea regiunii austrice Styria.
Dovlecii ornamentali
Dovleac Turk Turban
Este soiul de dovleac care seamănă foarte bine cu un turban turcesc, după cum poartă și denumirea. Dovleacul are mai multe nuanțe atunci când ajunge la maturitate și poate cântări până la șase kilograme. Acesta este cel mai des folosit pentru aranjamente decorative.
Dovleac Crown of Thorns
Sau Coroana de țepi, unul dintre soiurile de dovleci cu un aspect diferit, asemenea unei coroane cu zece țepi sau vârfuri. Rolul dovleacului este strict decorativ.
Dovleac Lagenaria Dipper
Este un soi care se usucă repede, coaja devine lemnoasă și are un miros neplăcut. Este recomandat doar pentru decorarea locuințelor și îl poți recunoaște după forma rotundă la bază și ușor rotunjită spre vrej, cu un tub lung și subțire care poate ajunge până la un metru.
- Citește și: Conopida – beneficii și rețete cu conopidă;
Beneficiile consumului de dovleac
Dovleacul ajută vederea
Dovlecii conțin carotenoizi, compușii care dau culoarea portocalie. Unul dintre acești pigmenți este betacarotenul, care este transformat parțial în vitamina A și oferă un avantaj pentru sănătatea ochilor. Consumul de dovleac protejează împotriva apariției degenerării maculare, afecțiune ce apare odată cu înaintarea în vârstă.
Consumul de dovleac protejează pielea
Carotenoizii din compoziția dovleacului ajută la neutralizarea radicalilor liberi și nu lasă celulele canceroase să se dezvolte, iar asta ajută la menținerea pielii sănătoase și previne îmbătrânirea prematură.
Ajută în curele de slăbire
Dovleacul este o sursă bogată de fibre, dar cel mai important, are un conținut foarte scăzut de calorii. Consumul de dovleac îți oferă sațietate și nu kilograme în plus. Datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul ajută și la diminuarea poftei de mâncare, iar asta ajută la o siluetă de invidiat.
Dovleacul previne febra musculară
Consumul de dovleac te ajută să îți revii mai ușor după un efort fizic, dar și să îți păstrezi mușchii funcționali la un nivel maxim, chiar și după ce antrenamentul fizic s-a încheiat. Dovleacul consumat înainte de efort te ajută să previi instalarea durerilor musculare de a doua zi.
Beneficiile consumului de semințe de dovleac
Semințele de dovleac susțin sănătatea inimii
Semințele de dovleac, împreună cu nucile sunt foarte bogate în produși chimic pe bază de plante, denumiți și fitosteroli. Aceștia sunt recunoscuți pentru beneficiile în reducerea colesterolului rău.
Semințele de dovleac pot alunga depresia
Semințele de dovleac conțin l-triptofan, substanță ce este un adjuvant natural pentru un somn liniștit, dar și pentru alungarea depresiei. Consumul de semințe de dovleac te ajută să ai o stare de bine.
Semințele previn osteoporoza
Pentru că au un conținut bogat de zinc în compoziție, semințele de dovleac ajută la prevenirea apariției osteoporozei. Ele ajută și la reducerea inflamației în cazul artritei și pot ameliora simptomele menopauzei prevenind bufeurile și durerile de cap.
Mențin sănătatea prostatei
Semințele de dovleac ajută la menținerea sănătății optime a prostatei, datorită conținutului ridicat de zinc. De asemenea, semințele de dovleac sunt și o sursă bogată de Omega 3.
Consumul regulat de semințe de dovleac ajută la o funcționare normală a ficatului
Este recomandat un amestec de semințe de dovleac și semințe de in deoarece acest amestec conține antioxidanți, grăsimi sănătoase, dar și un conținut ridicat de fibre
Atenție, însă, cum se consumă semințele de dovleac!
- Pentru a-și păstra beneficiile, semințele de dovleac trebuie consumate crude. Sunt indicate semințele organice, care nu au fost contaminate cu substanțe chimice
- În cazul în care preferi semințele de dovleac prăjite, cel mai indicat ar fi să le prăjești chiar tu acasă, deoarece în felul acesta poți controla temperatura la care le prăjești.
Cele mai bune rețete cu dovleac
Pentru că este sezonul dovleacului, mai jos îți spunem și câteva dintre cele mai bune rețete cu dovleac pe care le poți încerca toamna asta. Un aliment delicios și extrem de sănătos din care poți prepara o diversitate de feluri de mâncare.
- Supă cremă de dovleac;
- Plăcintă cu dovleac;
- Ruladă de dovleac cu brânză dulce;
- Tartă cu dovleac;
- Dovleac copt;
- Pui în dovleac;
- Ștrudel cu dovleac;
- Brioșe cu dovleac;
- Tocăniță de vițel cu dovleac;
- Paste cu dovleac.
Rețete cu dovleac de încercat toamna aceasta
Rețetă supă cremă de dovleac
Ingrediente pentru supă cremă de dovleac:
- sare;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 1 ardei gras;
- 1 ardei iute;
- 2-3 căţei usturoi;
- 1 ţelină;
- 2 cepe albe;
- 800 g dovleac turcesc;
- piper.
Mod de preparare supă cremă de dovleac
Se curăţă dovleacul, se taie cubuleţe şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se pun şi câteva picături de ulei de măsline şi se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Între timp, se curăţă ceapa, ţelina, usturoiul, ardeiul gras şi se pun la fiert împreună cu dovleacul. Se lasă să fiarbă în continuare, la foc mic.
Se încearcă dacă au fiert legumele şi se scot în sită. Ceapa, usturoiul şi ardeiul se dau de o parte, iar dovleacul şi ţelina se pasează cu mixerul.
Piureul de dovleac se amestecă cu zeama în care a fiert, se adaugă ulei de măsline, sare şi piper, după preferinţă, şi se mai lasă să dea într-un clocot, apoi se ornează cu frunze de pătrunjel verde şi rondele de ardei iute. Supa cremă de dovleac se serveşte cu crutoane.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețetă dovleac copt
Ingrediente pentru dovleac copt:
- 1 dovleac mediu;
- sare grunjoasă după gust;
- ulei vegetal.
Mod de preparare dovleac copt:
Taie dovleacul felii sau cubulețe și dă semințele deoparte.
Pune dovleacul în tavă, presară cu ulei, un vârf de nucșoară și sare grunjoasă. (Dacă-ți place mai dulce decât e el natural, presară și 1 linguriță de zahăr deasupra).
Dă dovleacul la cuptorul încins, lasă-l la copt vreo 20 de minute și bucură-te de aromă. Rețeta de dovleac copt este gata!
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețetă plăcintă cu dovleac și nucă
Ingrediente pentru plăcintă cu dovleac și nucă:
Pentru aluat:
- 250 g făină;
- 125 g unt;
- 1 ou;
- 125 g zahăr;
- sare;
Pentru umplutură:
- 800 g dovleac;
- 2 ouă;
- 200 ml frişcă lichidă;
- 150 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilinat;
- 1 praf nucşoară;
- 1 praf sare;
Pentru garnisit:
- 300 g miez de nucă.
Mod de preparare plăcintă cu dovleac și nucă
Pentru aluat, untul şi zahărul se freacă cu lingura, se adaugă oul şi se amestecă. Se adaugă făina, sarea şi se amestecă din nou cu rapiditate. Aluatul se strânge într-o bilă care se dă la rece pentru 20 de minute.
Pulpa de dovleac, fără coajă şi seminţe, se pune la fiert în apă pentru 20 de minute. Apoi, se mixează pentru a obţine un piure în care se adaugă frişca, ouăle, zahărul tos şi cel vanilat, nucșoara şi sarea.
Aluatul se întinde într-o foaie care se transferă în forma de copt, se găureşte cu furculiţa şi se toarnă amestecul de dovleac. Pe toată suprafaţa se presară apoi nuci mărunţite care să constituie un fel de capac. Se dă la copt 40 de minute. Când nuca este frumos rumenită, plăcinta cu dovleac și nucă este gata.
Rețetă de ștrudel cu dovleac
Ingrediente pentru ștrudel cu dovleac:
Pentru aluat
- 250 g făină
- 40 ml apă minerală
- 50 g iaurt
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 20 g unt
- 1 ou
- 1 praf sare
Pentru umplutură
- 500 g dovleac fără coajă
- 1 cubuleţ de unt
- 10 linguri zahăr
- 1 praf sare
- 1-2 lingurite scorţişoară
- 2-3 pliculete zahăr vanilat
Mod de preparare
Se curăţă dovleacul de coajă şi se pune la fiert în apă cu sare. După ce s-a fiert, se scurge de apă şi se zdrobeşte cu blenderul, se pune untul şi se amestecă până capătă consistenţa unui piure. Se lasă apoi să se răcească.
Se pune într-un bol făina, se face o adâncitură şi se adaugă următoarele ingrediente: oul, sarea, uleiul, untul, iaurtul şi apa. Se amestecă până se obţine o cocă pufoasă, uşor de modelat. Se lasă câteva minute la frigider, împachetată în folie de plastic.
După ce s-a răcit, piureul de dovleac se amestecă cu zahărul, scorţişoara şi zahărul vanilat. Între timp, se dă drumul la cuptor la o temperatură de 180 ºC şi se tapetează tava cu unt şi cu făină.
Se scoate coca de la rece, se întinde cu sucitorul şi se porţionează. Fâşiile de cocă se umplu cu amestecul de dovleac, se rulează şi se lipesc la capete să nu se desfacă. Pentru un aspect plăcut, se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptor. După ce s-au scos din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr. Se pot servi cu cremă de iaurt şi mirodenii.
Rețetă paste cu dovleac
Ingrediente pentru paste cu dovleac
- 3 lingurite ulei de măsline
- 4 dovlecei
- 4 căței de usturoi
- 1 pungă paste (de care doriți)
- sare și piper după gust
- parmezan din belșug
Mod de preparare
Tăiați dovleceii în rondele, apoi în jumătăți. Pisați sau tăiați mărunt cățeii de usturoi. Turnați uleiul de măsline într-o tigaie mare și, după ce s-a încins puțin, puneți dovleceii și usturoiul la sotat pentru aproximativ 5-7 minute.
Amestecați ocazional până când dovleceii se înmoaie și usturoiul capătă o culoare aurie. Cam pe la jumătatatea timpului de preparare, potriviți gustul de sare.
Între timp, fierbeți pastele conform indicațiilor de pe pachet. Scurgeți-le și treceți-le prin apă rece. Puneți pastele în tigaie peste dovlecei, la foc mic. Adăugați parmezanul proaspăt ras și amestecați ușor pastele pentru a-l încorpora. Adăugați sare și piper după gust, dacă mai este nevoie.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: 123rf.com