• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Ce este empatia? 

Empatia se definește ca abilitatea de a te pune în pielea altei persoane, cu scopul de a-i  înțelege sentimentele și unghiurile din care privește lucrurile și de a folosi această înțelegere pentru a-ți ghida propriile acțiuni. Asta face diferită empatia de  bunătate sau milă. Termenul „empatie” este folosit pentru a descrie o gamă largă de experiențe. Cercetătorii definesc în general empatia ca abilitatea de a simți emoțiile altor persoane, împreună cu capacitatea de a-ți imagina ceea ce ar putea gândi sau simți altcineva.

Empatia pare să aibă rădăcini adânci în creierele și corpurile noastre și în istoria evolutivă a omenirii. Formele elementare de empatie au fost observate la rudele noastre primate, la câini și chiar la șobolani.

Empatia a fost asociată cu două căi diferite din creier, iar oamenii de știință au speculat că unele aspecte ale empatiei pot fi urmărite până la neuroni oglindă, celule din creier care se declanșează atunci când observăm că altcineva efectuează o acțiune în același mod în care am face-o noi înșine. Cercetările au descoperit, de asemenea, dovezi ale unei baze genetice a empatiei, deși studiile sugerează că oamenii își pot spori sau restricționa abilitățile empatice naturale.

REPORTAJ. Bătălia între fermierii disperați de secetă și specialiștii care trimit rachete în nori: „Oamenii spun că nu plouă din cauza noastră”
Recomandări
REPORTAJ. Bătălia între fermierii disperați de secetă și specialiștii care trimit rachete în nori: „Oamenii spun că nu plouă din cauza noastră”

A avea empatie nu înseamnă neapărat că vom dori să ajutăm pe cineva care are nevoie, deși este adesea un prim pas vital către acțiunea compasivă. Este abilitatea de a înțelege gândurile și sentimentele altei persoane într-o situație, privind din punctul ei de vedere, mai degrabă decât din al nostru. 

Empatia se deosebește de simpatie, care presupune că cineva este mișcat de gândurile și sentimentele altuia, dar menține o distanță emoțională. Dr. Brene Brown spune că simpatia este atunci când vezi pe cineva că se află într-o prăpastie adâncă, dar tu rămâi pe margine și vorbești cu persoana respectivă de sus. În schimb, empatia se simte când cobori lângă persoana respectivă în groapă și stai lângă ea și o asculți. Persoana empatică va recunoște suferința celuilalt, fără a o minimiza. 

Tipuri de empatie

Empatia este un concept cercetat foarte des. Renumiții psihologi Daniel Goleman și Paul Ekman au identificat trei componente ale empatiei: cognitivă, emoțională și compasivă. Folosind aceste trei tipuri de empatie învățăm să relaționăm cu cei din jur și să construim relații mai puternice.

Empatia cognitivă presupune că înțelegem , știm cum se simte cealaltă persoană și la ce s-ar putea gândi. Dacă te imaginezi în locul prietenului tău într-o anumită situație, știi că e posbil să se simtă trist sau anxios. Totuși, dacă ai doar empatia cognitivă dezvoltată, aceasta te va ține la distanță de cealaltă persoană. Pentru a te conecta cu adevărat la ea trebuie să îi împărtășești sentimentele. Aici intervine empatia emoțională.  

EXCLUSIV. Un an de regim taliban: „Dacă suntem prea aranjate sau ieșim neînsoțite de un bărbat suntem biciuite pe stradă”
Recomandări
EXCLUSIV. Un an de regim taliban: „Dacă suntem prea aranjate sau ieșim neînsoțite de un bărbat suntem biciuite pe stradă”

Empatia emoțională presupune să te simți fizic alături de acea peroană și se poate extinde și la senzații în corp, cum ar fi să fii capabil chiar să simți durerea pe care o simte altcineva. 

Când înțelegem ce simte celălalt și ne putem pune într-un spațiu emoțional similar cu el, poate apărea și empatia compasivă. 

Cu ajutorul empatiei bazată pe compasiune, nu numai că înțelegem situația dificilă a unei persoane și ne simțim alături de ea, ci suntem dispuși spontan să ajutăm, dacă este necesar.

Empatia compasivă este echilibrul dintre empatia cognitivă și cea emoțională care ne permite să acționăm fără a fi depășiți de sentimente sau de a trece direct într-un proces de rezolvare a problemelor.

Pentru mulți oameni, empatia nu se întâmplă doar în mod natural. Societatea actulă și ritmul accelerat al vieții nu ne încurajează adesea să avem timp și disponibilitate pentru a ne conecta cu ceilalți. Prin urmare, trebuie să facem o alegere conștientă. Vestea bună este că, cu cât practicăm mai mult empatia, cu atât ea devine mai intuitivă și mai ușor de aplicat.

Beneficiile empatiei sunt clare, mai ales în profesii precum asistența medicală și educația, unde vorbim de starea de bine a multor persoane, de vârste diferite. În domeniul sănătății, un studiu din 2016 realizat de Spitalul General din Massachusetts a constatat că empatia este factorul distinctiv în satisfacția medicală. Empatia le permite clinicienilor să se conecteze la un nivel mai profund cu pacienții și, prin urmare, să acționeze în interesul acestora. Studiile arată că empatia poate reduce durata șederilor în spital și chiar poate face ca anumite boli să se vindece mai repede.

Cum s-au regrupat managerii de spital din mandatul lui Firea în jurul lui Secureanu, mutându-se din București în provincie
Recomandări
Cum s-au regrupat managerii de spital din mandatul lui Firea în jurul lui Secureanu, mutându-se din București în provincie

Cum dezvoltăm empatia

Este posibil să  nu ne fie mereu ușor să empatizăm cu ceilalți, dar, prin cultivarea de abilități, putem lucra spre a obține sentimente mai empatice.

Dezvoltarea empatiei este crucială pentru stabilirea de relații armonioase. Abilitatea de a fi sprijin pentru un partener, rudă sau prieten ne permite să stabilim relații cu o altă persoană, să o facem să simtă că este auzită, prin cuvinte și limbajul corpului. În relațiile sănătoase, oamenii se așteaptă ca partenerii lor să empatizeze cu ei atunci când se confruntă cu dificultăți sau provocări personale, dar capacitatea de a empatiza cu un partener în vremuri bune, când este fericit și lucrurile merg bine, poate fi cel puțin la fel de importantă. 

Etapele dezvoltării empatiei

Empatia la nou-născuți și sugari

Atunci când nou-născuții aud alți sugari plângând, aceștia prezintă frecvent semne de suferință, cunoscute sub numele de plâns reflexiv sau contagiune emoțională. Comportamentul lor sugerează un precursor al empatiei și o predispoziție la emoțiile negative ale altora, mai degrabă decât o reacție la zgomot.

Sugarii prezintă îngrijorare pentru ceilalți, dar au dificultăți în reglarea emoțiilor și deseori sunt copleșiți de sentimentele resimțite din exterior.

Empatia la copiii mici

Copiii cu vârsta cuprinsă între  14 și 36 de luni încep să dea semne clare ale componentelor emoționale ale empatiei, inclusiv scuze, arătând îngrijorare față de ceilalți și oferind ajutor. Într-un mod foarte real, încep să „încerce” experiențele altora, indiferent dacă sunt văzute la televizor, cu prietenii sau într-o situație de familie.

Empatia la copii

Empatia în copilăria timpurie

Pe măsură ce copiii își încep primii ani de școală, ei nu numai că experimentează stările emoționale ale celorlalți, dar încep și să-și imagineze experiențele lor. Ei încep să se vadă cu adevărat pe ei înșiși și pe ceilalți în ceea ce privește emoțiile, sentimentele și dorințele 

Empatia în copilăria mijlocie până la maturitate

Evoluția semnificativă a empatiei apare de la copilăria mijlocie până la maturitate. Dezvoltarea unui comportament prosocial timpuriu motivează comportamentul de ajutorare și duce la devoltarea empatiei. 

Factorii care sprijină dezvoltarea empatiei

Există mulți factori implicați în dezvoltarea timpurie și rapidă a empatiei. Cercetările arată în mod constant importanța eredității în dezvoltarea empatiei, reprezentând între o treime și jumătate din variația găsită la copii . Printre factorii care favorizează dezvoltare empatiei se numără neuronii oglindă din creierul animal și uman, care reflectă emoțiile altor oameni și care pot oferi o bază neurologică pentru conectarea experienței altora cu experiența noastră proprie. 

Personalitatea reprezintă și ea un factor esențial în modul în care dezvoltăm empatia. De exemplu, copiii temători și timizi par a fi mai puțin susceptibili să se angajeze într-un comportament empatic în situații necunoscute. 

Mimica facială începe la începutul copilăriei și pare a fi legată de interiorizarea experiențelor emoționale ale altora.

Influența părinților și a îngrijitorilor asupra copiilor mici este considerabilă și are un impact mai mare asupra empatiei. Comportamentele de empatie manifestate în timpul jocului în copilărie au dus la manifestări de empatie în viața ulterioară.

Alte cercetări au confirmat importanța relațiilor părinte-copil în promovarea dezvoltării empatiei, cel mai probabil bazate pe sentimente de încredere și iubire.

8 strategii pentru dezvoltarea empatiei

Efectuarea unor schimbări, adesea mici, în viața noastră de zi cu zi poate avea un impact semnificativ asupra capacității de a empatiza cu indivizi și grupuri. Dacă vrei să îți sporești empatia, există o serie de acțiuni pe care le poți face în acest sens

1. Cultivă-ți curiozitatea

• Petrece timp cu oameni pe care îi cunoști mai puțin și întreabă-i despre ei înșiși și despre viața lor

• Urmărește oameni din medii diferite – religioase, etnice, politice – pe social media și ascultă ce au de spus

• Fii prezent în conversațiile cu ceilalți. Recunoaște subiectele care îi pasionează sau îi fac fericiți sau triști

• Vizitează locuri noi

2. Ieși din zona de confort

• Experimentează locuri noi

• Cere ajutorul atunci când nu știi ceva 

• Acceptă că uneori ești neputincios

3. Primește feedback

Solicită feedback de la prieteni, familie și colegi cu privire la abilitățile tale de ascultare activă și află cum se pot îmbunătăți și ce oportunități ai pierdut. 

4. Explorează prejudecățile tale

Cu toții avem prejudecăți și ele ne afectează capacitatea de empatie. Adesea, fără să știm, îi judecăm pe alții după modul în care arată și modul în care trăiesc 

• Găsește oportunități de a te amesteca cu oameni din alte medii

• Discută cu oamenii despre lucrurile importante din viața lor

• Descoperă, fără judecată, diferențele dintre tine și ceilalți

5. Pune-te în pielea celorlalți

• Încearcă să înțelegi cum este pentru oamenii aflați în alte situații

• Petrece timp cu ceilalți și înțelege ce îi face fericiți, ce îi îngrijorează, ce vise au

• Construiește relații cu oameni pe care îi cunoști puțin și caută să te apropii de ei

6. Poartă conversații respectuoase, chiar dacă subiectul este dificil

• Ascultă și nu întrerupe

• Fii deschis la idei noi și diferite

• Cere-ți iertare dacă rănești sentimentele celuilalt

• Cercetează problema. Înțelege de unde a venit un punct de vedere și cum afectează oamenii implicați

7.Alătură-te unor cauze nobile

Cercetările au arătat că lucrul împreună la proiecte comunitare poate ajuta la vindecarea diferențelor și diviziunilor dntre oameni și la eliminarea prejudecăților 

• Găsește un proiect comunitar, local sau în altă țară

• Alătură-te celor care au trecut prin experiențe de viață similare cu a ta

• Alătură-te unui grup din medii diferite și ajută la implementarea unor evenimente în școli, biserici, cantine sociale

8. Citește

Cititul de de ficțiune, non-ficțiune, ziare, jurnale și conținut online care surprinde viețile oamenilor din medii diferite, mărește inteligența  emoțională și capacitatea noastră de a empatiza 

• Găsește scriitori cu povești unice de spus

• Aprofundează viețile personajelor lor, sentimentele și gândurile lor

Copiii pot învăța empatia în viața lor de zi cu zi prin joc, interacțiune cu ceilalți, citit și comportamentul celor în grija cărora sunt.

Actele de bunătate aleatorii contribuie, atât în cazul copiilor cât și al adulților, la stimularea și dezvoltarea empatiei.  Observă de fiecare dată când alții efectuează un gest frumos pentru tine și nu așteaptă nimic la schimb și analizează și când faci tu asta pentru ceilalți.

În timpul zilei, oprește-te puțin din agitație și vezi ce acte poți face pentru cei din jur, fără a le spune neapărat și fără a aștepta ceva în schimb. La sfârșitul fiecărei zile, ia în considerare actele de bunătate pe care le-ai primit, cele pe care le-ai făcut  și modul în care ai îmbunătățit ziua celorlalți.

Ca o concluzie, putem spune că dacă secolul al XX-lea a fost Epoca Introspecției, când cultura auto-ajutorului și a terapiei ne-a încurajat să credem că cel mai bun mod de a înțelege cine suntem și cum să trăim a fost să privim în interiorul nostru, secolul 21 ar trebui să devină Epoca Empatiei, atunci când ne descoperim pe noi înșine nu doar prin auto-reflectare, ci prin înțelegerea arătată celorlalți. Avem nevoie de empatie pentru a crea un nou tip de evoluție, evoluția relațiilor umane.

Urmărește-ne pe Google News
Dezvăluiri despre Dan Șucu, nimeni nu se aștepta. Ce a spus o persoană importantă din fotbal despre afacerist
GSP.RO
Dezvăluiri despre Dan Șucu, nimeni nu se aștepta. Ce a spus o persoană importantă din fotbal despre afacerist
Veste ȘOC la autopsia baschetbalistei de 18 ani! ULUITOR de ce a murit, de fapt
Playtech.ro
Veste ȘOC la autopsia baschetbalistei de 18 ani! ULUITOR de ce a murit, de fapt
Afacerea cu care un profesor universitar din Bihor a dat lovitura. Cererea este atât de mare, încât bărbatul se gândeşte să extindă producţia
Observatornews.ro
Afacerea cu care un profesor universitar din Bihor a dat lovitura. Cererea este atât de mare, încât bărbatul se gândeşte să extindă producţia
Horoscop 16 august 2022. Vărsătorii pot face un exercițiu util încercând să înțeleagă și părerile celor din anturajul apropiat, care îi contrazic
HOROSCOP
Horoscop 16 august 2022. Vărsătorii pot face un exercițiu util încercând să înțeleagă și părerile celor din anturajul apropiat, care îi contrazic
Ultimele imagini cu cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, în timpul unei furtuni puternice | VIDEO
Știrileprotv.ro
Ultimele imagini cu cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, în timpul unei furtuni puternice | VIDEO
3 universităţi uriaşe din SUA, oferte pentru David Popovici. Cum a reacţionat sportivul român
Orangesport.ro
3 universităţi uriaşe din SUA, oferte pentru David Popovici. Cum a reacţionat sportivul român
Criteriile pentru a primi un credit țin cont de vârstă, venit, vechime în muncă, rate curente și multe altele. Află toți factorii luați în calcul!
PUBLICITATE
Criteriile pentru a primi un credit țin cont de vârstă, venit, vechime în muncă, rate curente și multe altele. Află toți factorii luați în calcul!
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.