Erbicide folosite și în România, declarate cancerigene în SUA. Ce a pățit un grădinar bolnav care a dat în judecată compania producătoare

Dewayne Johnson, un fost grădinar de 49 de ani care a lucrat mai mulți ani la îngrijirea spaţiului verde al unei şcoli din zona golfului San Francisco, a dat judecată – în 2016 – compania Monsanto, o corporație internațională care lucrează în domeniul agrochimic și al ingineriei genetice.

Bărbatul, care mai are doar câteva luni de trăit, a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza erbicidului Roundup, el obținând în instanță daune în valoare de 289 de milioane de dolari.

Procesul lui Johnson, înregistrat în 2016, a fost judecat în procedură de urgenţă din cauza gravităţii bolii sale, limfon non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, despre care acesta acuză că a fost provocat de expunerea timp de ani de zile la glifosat, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îl clasifica – în 2015 – ca „probabil cancerigen pentru oameni'.

Grupul german Bayer, care a cumpărat Monsanto, în acest an, pentru 63 de miliarde de dolari, a explicat că studii ştiinţifice  şi utilizarea desfăşurate pe parcursul a zeci de ani au arătat că glifosatul este sigur pentru utilizarea de către oameni.

Anul acesta, pe 10 august, un juriu a decis că erbicidele bazate pe glifosat ale Monsanto, între care RoundUp şi Ranger Pro, l-au îmbolnăvit de cancer pe bărbat, iar compania nu a avertizat consumatorii în privinţa riscurilor.

Dewayne Johnson (FOTO – EPA)

Compania producătoare, care neagă acuzaţiile, a solicitat ulterior anularea în totalitate penalizarea de 289 de milioane de dolari impusă companiei în primă instanţă, sau să ordone un nou proces referitor la componenta daunelor punitive.

Luni, 22 octombrie, o judecătoare de la un tribunal din San Francisco a spus că ar reduce despăgubirile la 39 de milioane de dolari, dacă avocaţii reclamantului sunt de acord. Aceștia au anunţat, tot luni, că vor analiza dacă să accepte despăgubirile reduse sau să solicite un nou proces referitor la daune. Ea a precizat că mărimea despăgubirilor este limitată prin lege, iar Constituţia din California nu permite plata unor daune mai mari.

Dacă Johnson acceptă reducerea despăgubirilor, verdictul final va impune Monsanto plata unei sume totale de 78 de milioane de dolari, împărţită în mod egal între daune compensatorii (39 de milioane de dolari) şi daune punitive (alte 39 de milioane de dolari).

Verdictul dat a dus la scăderea cu 10% a capitalizării bursiere a companiei şi a marcat prima astfel de decizie împotriva Monsanto, divizie a grupului german Bayer, care se confruntă cu peste 8.000 de procese similare în Statele Unite.

„Decizia curţii de a reduce daunele punitive cu peste 200 de milioane de dolari este un pas în direcţia bună, dar continuăm să credem că verdictul referitor la răspunderea companiei şi despăgubirile nu sunt susţinute de dovezile din proces sau de lege şi intenţionăm să le contestăm la Curtea de Apel din California', a anunţat Bayer într-un comunicat, citat de Digi 24.

În toamna anului trecut, la nivelul Uniunii Europene s-a aprobat prelungirea cu cinci ani a utilizării erbicidelor cu glifosfat, precum cele ale Monsanto, in pofida unor avertismente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Produsele acestei comanii sunt folosite, pe scară largă, și în țara noastră.


Citește și… EXCLUSIV/ Operat la un picior, comicul Mihai Ioan a fost externat infectat cu bacterii nosocomiale, mortale la vârsta sa «Sunt în așteptare, din asta nu se mai poate scăpa»


Mai multe articole