- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
Ce este autoîngrijirea?
Termentul de „îngrijire de sine” descrie un act conștient pe care îl face o persoană pentru a-și susține sănătatea fizică, mentală și emoțională. Există multe forme pe care le poate lua îngrijirea de sine. Ar putea fi să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte sau să ieși afară pentru câteva minute pentru a lua aer într-o zi aglomerată la birou.
Îngrijirea de sine este vitală pentru construirea rezistenței față de factorii de stres pe care nu îi putem elimina din viața de zi cu zi. Când ai luat măsuri pentru a-ți îngriji mintea și corpul, vei fi mai bine echipat pentru a trăi o viață mai bună.
Este important să evaluezi modul în care ai grijă de tine în mai multe domenii ale vieții, astfel încât să te poți asigura că ai grijă de mintea, corpul și spiritul tău.
Tipuri de autoîngrijire
Îngrijirea de sine nu înseamnă doar găsirea unor modalități de relaxare. Este vorba despre a avea grijă de tine mental, fizic, emoțional, social și spiritual. Pentru a avea grijă de sănătatea și bunăstarea ta, este important să găsești un echilibru care să-ți permită să abordezi fiecare dintre aceste domenii. Uneori s-ar putea să ai nevoie de mai multă îngrijire de sine într-un anumit domeniu pentru a restabili echilibrul sau pentru a găsi alinare de la un factor de stres din viața ta.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ed57cef1521391de80953df424898d50.jpg)
Îngrijire de sine fizică
Trebuie să ai grijă de corpul tău dacă vrei să funcționeze eficient, pentru că există o legătură puternică între corpul și mintea ta. Când ai grijă de corp, vei gândi și te vei simți mai bine.
Îngrijirea fizică de sine include modul în care îți alimentezi corpul, cât de mult dormi, cât de multă activitate fizică faci și cât de bine îți îngrijești nevoile fizice.
Autoîngrijire socială
Socializarea este cheia îngrijirii de sine. Dar, de multe ori, este greu să-ți faci timp pentru prieteni și este ușor să-ți neglijezi relațiile atunci când viața este aglomerată. Cel mai bun mod de a cultiva și de a menține relații apropiate este de a pune timp și energie în construirea lor.
Nu există un anumit număr de ore pe care ar trebui să le dedici prietenilor tăi sau să lucrezi la relațiile tale. Fiecare are nevoi sociale diferite. Cheia este să îți dai seama care sunt nevoile tale și să acorzi suficient timp în program pentru a crea o viață socială optimă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6cdc5f837c30ff406b78e7587fd959a4.jpg)
Îngrijire de sine mentală
Felul în care gândești și lucrurile cu care îți ocupi mintea influențează foarte mult bunăstarea ta psihologică.
Îngrijirea mentală de sine include să faci lucruri care îți mențin mintea ascuțită, cum ar fi puzzle-uri sau să înveți despre subiecte care te pasionează.
Îngrijirea mentală de sine implică, de asemenea, să faci lucruri care te ajută să fii sănătos din punct de vedere mental. Practicarea autocompasiunii și a acceptării, de exemplu, te ajută să menții un dialog interior mai sănătos.
Îngrijirea de sine spirituală
Cercetările arată că un stil de viață care include preocupări față de religie sau spiritualitatea este un stil de viață mai sănătos. Hrănirea spiritului nu trebuie să implice obligatoriu religia, ci poate implica orice te ajută să te dezvolți mai profund din punct de vedere spiritual.
Indiferent dacă îți place să meditezi, să participi la slujbă sau să te rogi, îngrijirea spirituală de sine este importantă.
Îngrijire de sine emoțională
Este important să ai abilități sănătoase de adaptare pentru a face față emoțiilor incomode, cum ar fi furia, anxietatea și tristețea. Îngrijirea emoțională de sine poate include activități care te ajută să îți recunoști și să îți exprimi sentimentele în mod regulat și în siguranță.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d16e3daabbb913c7c36994c70cb90ee5.jpg)
Indiferent dacă vorbești cu un partener sau cu un prieten apropiat despre cum te simți, fie că îți aloci timp pentru activități care te ajută să-ți procesezi emoțiile, este important să încorporezi îngrijirea emoțională de sine în viața ta.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, autoîngrijirea este importantă deoarece poate ajuta la prevenirea bolilor și oferă oamenilor pârghii de a face față mai bine eventualelor îmbolnăviri.
Cum dezvolți un plan de îngrijire de sine?
Un plan eficient de autoîngrijire ar trebui să fie adaptat vieții și nevoilor tale. Trebuie să fie ceva creat de tine, pentru tine.
Evaluează care domenii din viața ta au nevoie de mai multă atenție și îngrijire de sine și reevaluează-ți viața des. Pe măsură ce situația ta se schimbă, este posibil ca și nevoile tale de îngrijire personală să se schimbe.
Poți urma o serie de pași în elaborarea planului:
Evaluează-ți nevoile: fă o listă cu diferitele arii ale vieții tale și cu activitățile majore în care te implici în fiecare zi.
Ia în considerare factorii de stres: gândește-te la aspectele care provoacă stres pe fiecare arie și ia în considerare câteva moduri în care poți aborda stresul.
Elaborează strategii de autoîngrijire: gândește-te la unele activități pe care le poți face și care te vor ajuta să te simți mai bine în fiecare dintre aceste domenii ale vieții tale. Petrecerea timpului cu prietenii sau lărgirea limitelor, de exemplu, poate fi o modalitate de a construi conexiuni sociale sănătoase.
Fă pași mici: nu trebuie să abordezi totul dintr-odată. Identifică un mic pas pe care îl poți face și restul vor veni de la sine.
Programează-ți timp pentru a te concentra pe nevoile tale: chiar și atunci când simți că nu mai ai timp de nimic, fă din îngrijirea de sine o prioritate. Când ai grijă de toate aspectele vieții tale, vei descoperi că poți opera mai eficient.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_8f01cf0c0b0bb077ec0b38c60ca0d2aa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_e6eb3e4dc700e8ec1a65a90492f7d182.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d32e53448034cfe7a3229b2addf6a9cc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_a31dea39d0417a3a3c28e1a93927353f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_121224fc498709280288d18a98203bcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_037de6a02850433c0f4002856751a899.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_60edbaa8b3945cd10e49f9efb477982f.jpg)