• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Beneficiile jocului pentru dezvoltarea copiilor

Jocul îi ajută pe copii să se dezvolte cognitiv, fizic, social și emotional. Joaca este importantă deoarece oferă  bază principală pentru învățare, explorare, rezolvare de probleme și construirea imaginii lumii și a rolului fiecăruia în ea. 

Cum învață copiii prin joacă? 

Jocul oferă copiilor șansa de a imita ceea ce văd și de a-și exersa abilitățile, de a fi creativi și a experimenta. Prin joc se pun bazele pentru comunicarea sănătoasă cu ceilalți. 

Beneficii cognitive

Jocul facilitează dezvoltarea sănătoasă și abilitățile de gândire critică. Întărește memoria, îi ajută pe copii să înțeleagă cauza și efectul și, potrivit specialiștilor, îi ajută să exploreze lumea și rolul lor în ea. Joaca le permite copiilor mici să-și folosească simțurile și încurajează explorarea și curiozitatea, iar aceste abilități sunt fundamentul dezvoltării intelectuale și al procesării cognitive.

Jocul creativ, deschis îi ajută pe copii să conceptualizeze, să facă brainstorming și să-și exercite abilitățile de gândire critică.

Beneficii fizice

Din punct de vedere fizic, jocul aduce beneficii în special în dezvoltarea motricității fine și grosiere. Jocul facilitează dezvoltarea motorie prin încurajarea mișcării și a înțelegerii relațiilor spațiale. De asemenea, jocul dezvoltă abilități de planificare motrică și susține echilibrul și dexteritatea, precum și abilitățile motorii brute, cum ar fi rezistența, flexibilitatea și conștientizarea corpului. 

Jocurile fizice benefice dezvoltării includ alergarea, săriturile, înotul, construcția din cuburi sau piese lego, dansul, mersul cu bicicleta și cățăratul în copaci.

Beneficii sociale

Jocul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea socială, deoarece îi ajută pe copii să învețe cum să interacționeze cu ceilalți. Prin joc, ei dezvoltă o înțelegere a așteptărilor și regulilor sociale, își pot împărtăși gândurile și ideile și învață să asculte și să facă compromisuri.

Beneficii emoționale

Jocul îi ajută pe copii să-și înțeleagă și să-și proceseze emoțiile. Când un copil pierde un joc, de exemplu, el învață să față față tristeții, furiei și durerii. De asemenea, jocul ajută la construirea încrederii și încurajează dezvoltarea identității și a stimei de sine.

Idei de jocuri care susțin dezvoltarea armonioasă a copiilor

Modul în care copiii se joacă variază în funcție de vârstă și interese. 

Jocuri pentru bebeluși

Jocul cu copiii mici poate părea greu, pentru că bebelușii nu stau  în șezut, nu se pot târî, nu merg, nu vorbesc și nu stau în picioare. Conform specialiștilor pediatri, învățarea prin joacă poate începe cu primul  zâmbet al bebelușului.

În această etapă, copiii sunt cel mai interesați de chipuri și cum să obțină zâmbetul și chiar râsul din partea adulților. Bebelușilor le plac jocurile de-a v-ați ascunselea cu păturici, jucării de plus, etc. Acest tip de joc îi ajută să învețe permanența obiectelor. De asemenea, bebelușilor le plac culorile și texturile contrastante. În joaca cu bebelușii folosiți jucării care zornăie, bucăți de hârtie care poate fi mototolită, petice de țesături colorate. Lăsați-i pe copii să experimenteze diferite sunete și mișcări lovind mai multe tipuri de oale și tigăi, pentru a vedea ce sunete scot.

De asemenea, la această vârstă, este foarte important să vorbim cu copiii noștri pentru a-Iiajuta să își dezvolte abilitățile lingvistice.

Jocuri pentru copii mici

Pe măsură ce copilul tău crește, opțiunile lui de joacă se diversifică. Copiii mici iubesc obiectele viu colorate, cum ar fi mingile, mașinile și piesele de construcție potrivite vârstei. Puzzle-urile sunt o alegere excelentă, la fel ca și jocurile de rol. Ar trebui să-i încurajați pe copiii mici să se implice în jocuri de simulare folosind păpuși, cuburi sau obiecte uzuale de uz casnic. 

Pentru copilul mic, un moment de conectare din care învață foarte mult este atunci când părintele îi citește povești, care îl ajută la dezvoltarea înțelegerii, a cunoașterii și a abilităților motorii fine. 

La această vârstă, benefice pentru copii sunt și desenatul și coloratul. 

Jocuri pentru preșcolari

Copiii de vârstă preșcolară sunt absolut independenți. Ei au o înțelegere a lumii și a locului lor în ea și, din acest motiv, o mare parte din jocul lor la această vârstă este auto-condus și structurat.

Copiii de grădiniță se străduiesc să obțină independență în tot ceea ce fac. Părinții vor observa adesea că insistă nu doar să-și aleagă îmbrăcămintea, ci și să se îmbrace singuri. Din acest motiv, sunt potrivite activitățile pe care le pot face singuri, cum ar fi puzzle-uri, plăci magnetice, LEGO-uri și construirea de turnuri din cuburi. 

Este important de reținut că preșcolarii au nevoie de socializare pentru o dezvoltare armonioasă, așa că este important să meargă la locuri de joacă unde pot interacționa cu alți copii și să fie încurajați să participe la jocuri de echipă.  

Jocuri pentru școlari

La fel ca preșcolarii, copiii de vârstă școlară sunt foarte independenți și încep să fie concentrați mai mult pe activitățile de la școală. Cu toate acestea, jocul este încă parte integrantă a dezvoltării lor.

Copiii de vârstă școlară au nevoie și de joacă, așa că este important ca părinții să încurajeze jocul în aer liber și să planifice seri de joc în families sau cu prietenii. Jocurile video sunt și ele benefice, dar ar trebui permise cu moderație.

Efectele lipsei jocului din viața copiilor

Jocul îi ajută pe copii să devină persoane puternice, sănătoase și independente. De asemenea, îi ajută să se dezvolte emoțional și reduce stresul. De aceea, lipsa jocului poate avea efecte negative și de lungă durată.

Studiile arată că, atunci când copiii nu au ocazia să se joace afară în natură, devin expuși unui risc mai mare de probleme de atenție și de comportament. Fără jocurile adecvate, copiii nu au șansa de a-și exersa imaginația și de a-și dezvolta abilitățile de care au nevoie pentru a reuși la locul de muncă și în viață în general. Lipsa jocului poate, de asemenea, să împiedice dezvoltarea socială și emoțională a unui individ. Studiile arată și că absența jocului poate crește stresul. 

Jocul este extrem de valoros pentru copii, așa că este foarte important să facem loc în programul nostru pentru a găsi activitățile adecvate vârstei lor și a le crea mediul portivit jocului, atât individual cât și în familie și cu alți copii. 

Citeşte şi:

12 beneficii ale jocului în aer liber pentru copii

Cum îți ajuți copilul să își facă prieteni mai ușor

Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Tată român condamnat în Anglia, pentru uciderea bebelușului său de doar 6 luni. Mama a încercat să acopere rănile cu pastă de dinți
Observatornews.ro
Tată român condamnat în Anglia, pentru uciderea bebelușului său de doar 6 luni. Mama a încercat să acopere rănile cu pastă de dinți
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie