• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Importanța încrederii în relații

Încrederea este o componentă vitală în relațiile fericite și de succes, datorită mai multor factori. 

Promovează pozitivitatea

Încrederea este importantă în relații, deoarece îți permite să fii mai deschis și să dăruiești din inimă. Dacă ai încredere în partenerul tău este mai probabil să-i ierți defectele sau comportamentele care te irită pentru că, în majoritatea situațiilor, crezi în el și știi că te sprijină.

Reduce conflictele

Încrederea ne permite să navigăm mai ușor prin conflict. Când ai încredere în partenerul tău, ești mai dispus să treci cu vederea situațiile dificile sau să te angajezi să găsești soluții la probleme, deoarece te simți aliat cu partenerul în sectoare care înseamnă cel mai mult pentru tine. Chiar dacă partenerul tău face ceva care nu îți place, dacă ai încredere în el este mai probabil să îi oferi prezumția de nevinovăție și să vezi ce este bun la el.

Apropie partenerii și încurajează comunicarea

Atunci când relația se bazează pe încredere, partenerii sunt mai deschiși și pot comunica mai bine. Cu o persoană în care ai încredere vei discuta mai ușor despre lucrurile care te frământă, îi vei spune deschis ceea ce nu îți place, ce îți dorești și veți reuși împreună să găsiți soluții. 

Impactul lipsei de încredere

Încrederea se construiește în timp, iar dacă unul din parteneri nu reușește în mod constant să își respecte promisiunile sau angajamentele, celălalt va începe să aibă așteptări mai scăzute.

Când acțiunile unuia din parteneri nu sunt aliniate cu cuvintele sale, celălalt va începe să creadă că nu poate avea încredere în el . Încălcările repetate sau comportamentele care rănesc în mod frecvent erodează încrederea.

Lipsa de încredere poate afecta relația, deoarece conduce la multe probleme și, într-o situație extremă, poate afecta chiar și sănătatea mintală. Până acolo, însă, există câteva efecte majore ale lipsei de încredere în cadrul unei relații 

Lipsa de intimitate

Când există puțină încredere într-o relație, intimitatea tinde să scadă. Când partenerul îți trădează încrederea, probabil că vei dori să te distanțezi de el, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic.

Negativitate

Când te simți nedreptățit de partenerul tău, s-ar putea să te concentrezi pe acest sentiment, care nu numai că te va face să te îndepărtezi, dar îți va da și un sentiment de furie, care poate înăbuși conexiunea și apropierea.

Nesiguranță

Lipsa de încredere duce de obicei la nesiguranță în relație. Odată încrederea trădată, te vei îndoi constant de ceea ce îți spune partenerul tău și poți reacționa printr-un control exagerat. În mod paradoxal, comportamentele menite să dobândească controlul îi împing de obicei pe parteneri  și mai departe. De exemplu, să-i suni sau să-i trimiți mesaj neîncetat partenerului îl poate face să se ascundă de tine.

Depresie și anxietate

Dacă există un nivel scăzut de încredere în relația ta, s-ar putea să experimentezi niveluri mai ridicate de depresie sau anxietate, deoarece te vei întreba în mod constant dacă partenerul tău minte sau se ascunde de tine.

Cum poți construi încrederea în cadrul unei relații

Spune doar ceea ce simți și fă ceea ce spui

În copilărie, învățăm rapid să ne dăm seama dacă cineva ne minte. Este posibil ca o persoană să nu își respecte promisiunile față de noi sau un părinte să facă amenințări pe care nu le pune în practică. De aceea, pe măsură ce creștem, ne perfecționăm așteptările și comportamentul învățând să nu avem încredere într-o persoană care nu este onestă, ceea ce ne ajută să ne protejăm de a fi dezamăgiți din nou. Așa că, atunci când încerci să dezvolți încrederea într-o relație, nu spune lucruri pe care nu le vei îndeplini.

De asemenea, este important să nu spui lucruri care nu reflectă cu exactitate cum te simți. Să spui minciuni în mod consecvent, chiar dacă par mici sau lipsite de importanță, va determina cealaltă persoană să nu mai aibă încredere în ceea ce spui. 

Repară greșelile și îmbunătățește permanent

Un pas important pentru a construi încrederea este să fii sincer și deschis atunci când încalci așteptările sau îl rănești pe celălalt.

Toata lumea face greseli. Important este că puteți învăța din ele și vă puteți apropia unul de celălalt după ce reparați ceea ce s-a deteriorat ca urmare a greșelii. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să îți recunoști greșelile și să îi expui partenerului modalitățile prin care intenționezi să le îndrepți pe viitor. 

Exprimă-ți sentimentele în mod constructiv

O componentă importantă a intimității emoționale este capacitatea de a vorbi despre sentimente fără a țipa, a jigni sau a părăsi conversația.

Discută într-un mod colaborativ și respectuos  despre sentimente dificile. Pentru a construi încredere, trebuie să-i oferi șansa partenerului de a se conecta cu „adevăratul” tu , în complexitatea ta emoțională.

Fii vulnerabil

Oamenii simt încredere atunci când se bazează unii pe alții. În relațiile pe care le avem, construim încredere prin vulnerabilitate. O parte din acest lucru se va întâmpla automat în timp, prin interacțiunile noastre zilnice. 

Este important să fii vulnerabil emotional. Construirea încrederii necesită să te deschizi față de riscul potențial de a fi rănit. Acest lucru ar putea să dezvăluie lucruri care te sperie sau să expună aspecte din tine pe care nu le consideri atractive. Cu alte cuvinte, încrederea se dezvoltă atunci când partenerul are posibilitatea de a te dezamăgi sau răni, pentru că știe lucruri despre tine , dar nu o face.  

Comunică cu partenerul tău

Comunicarea deschisă este modalitatea cea mai bună de a construi sau a repara încrederea în relație. Secretele erodează relațiile, așa că atunci când partenerul tău este transparent și permite spațiul pentru a explora subiecte care ți-ar putea declanșa neîncrederea, poți începe să te simți mai în largul tău și să începi să lași garda jos.

Cu cât poți ajunge mai mult pe aceeași lungime de undă cu el, cu atât te vei simți mai aproape de partenerul tău. Comunicarea deschisă vă ajută să discutați despre preocupările legate de relație și vă apropie.

În cele din urmă, pentru a construi încredere cu partenerul tău într-o căsătorie sau o relație, este important să iei în considerare reciprocitatea. Cu alte cuvinte, să fii dispus să dai și să primești. 

Încrederea este un pilon important în relații, iar lipsa acesteia poate duce la negativitate, conflict, nesiguranță, depresie și anxietate. Dacă relația ta nu beneficiază de încredere, este important să lucrezi cu partenerul pentru a o construi, astfel încât să vă puteți lăsa garda jos și să fiți vulnerabili unul cu celălalt.

Dacă întâmpinați dificultăți în rezolvarea problemelor de încredere, puteți solicita ajutor de la un terapeut sau un consilier de cuplu.

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Playtech.ro
Ce BOMBĂ a aflat Anamaria Prodan despre Corina Caciuc acum: „De ce Reghe e disperat să ascundă trecutul ei?
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă