• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Odată ce emoțiile grele se atenuează și simți că vindecarea s-a realizat în mare parte, este posibil să vrei să ieși din nou la întâlniri. Probabil nu ai mai făcut asta de multă vreme și nu prea știi de unde să începi. Înainte de a ieși la întâlniri, este recomandat să clarifici dacă ești gata pentru acest pas și cum poți face să întâlnești oameni noi.

Cum știi dacă ești gata să ieși din nou la întâlniri după divorț?

Înainte de a începe să te întâlnești după divorț, cel mai important lucru este că ai încredere în disponibilitatea ta pentru a face acest lucru. Iată câteva întrebări importante pe care să ți le pui pentru a te asigura că este momentul potrivit.

Ți-ai procesat durerea?

Nu există o modalitate corectă de a trece printr-un divorț, dar pentru oricine este necesar să își aloce timp să încheie cu adevărat fosta relație. Poate că ai mers la terapie, ai participat la grupuri de suport după divorț sau ai lucrat singur.

Întâlnirile ar trebui să înceapă după ce ai investit în recuperare, nu înainte. Să aștepți până ai procesat complet divorțul este singura modalitate de a fi deschis și disponibil pentru noi întâlniri.

Cât de împăcat ești cu divorțul tău?

Chiar dacă consideri că ai procesat durerea divorțului, este important să clarifici dacă ești total împăcat cu ideea sau încă speri în reluarea relației cu fostul partener. Întâlnirile vor funcționa cel mai bine dacă ești confortabil cu încheierea căsătoriei tale. Dacă nu ești încă acolo, e în regulă, dar trebuie să mai aștepți până să ieși la întâlniri.

Știi clar ce cauți?

Ai stat destul de mult timp într-o singură relație, deci probabil nu mai știi exact ce îți dorești de la un partener. Înainte de a începe să cauți întâlniri noi, este bine să ai o idee clară despre ceea ce vrei, adică să știi care sunt lucrurile pe care nu le poți accepta de la un partener, ce calități cauți pentru o relație pe termen lung, cu ce stiluri de comunicare nu rezonezi, dacă ai putea accepta pe cineva care are copii, care sunt valorile tale într-o relație. Cu cât lămurești cât mai multe din aceste aspecte, cu atât vor fi șanse mai mari să ai întâlniri de succes. 

Cum întâlnești oameni noi?

Odată ce ți-ai procesat încheierea relației și ai clarificat ce îți dorești de la un nou partener, probabil te întrebi cum ai putea să cunoști oameni noi, mai ales că a trecut ceva timp de când nu ai mai ieșit la întâlniri. Există destule variante, unele clasice, altele mai noi, prin care poți cunoaște potențiali parteneri.

Aplicații de întâlniri

Deși poate părea înfricoșător într-o primă fază, pentru că există preconcepția că astfel de metode sunt doar pentru cei care își doresc aventuri de o noapte, pe aplicațiile de întâlniri sunt și foarte mulți oameni de calitate, care caută relații serioase. Este important să fii cât se poate de sincer în descrierea ta, să spui exact ce cauți – prietenie, relație pasageră sau o relație pe termen lung – și ce poți oferi. Setarea unui filtru pentru persoanele cu dorințe similare este de mare ajutor. Alege fotografii de calitate, dar reale și recente și nu da informații false, dacă vrei să pornești cu dreptul. Nu îți da datele personale, dar tratează cu deschidere persoanele cu care interacționezi, pentru că nu se știe niciodată ce poate să iasă. 

Evenimente comunitare

O altă opțiune ușoară pentru a găsi oameni este în domeniile și zonele în care ești deja implicat. Poate participi în mod regulat la evenimentele sportive ale copilului sau la petreceri ale comunității din care faci parte. Acestea pot fi locuri excelente pentru a întâlni oameni noi.

Dacă ești timid și nu ai curaj să abordezi potențialii parteneri în mod direct, anunță-ți prietenii că ești disponibil pentru întâlniri. Mai toți oamenii cunosc persoane singure și destul de mulți nu se dau în lături de la a juca rolul lui Cupidon. 

Hobby-uri și activități

Despărțirile inspiră adesea noi hobby-uri și interese. Odată ce devin liberi, oamenii constată că preferințele lor s-au schimbat. Dacă nu ți-ai găsit încă un hobby, poți începe să cauți ce ți-ar plăcea și să te înscrii la cursuri, cum ar fi cele de fotografie, dans, gătit, pictură. Astfel de locuri sunt ocazii excelente să întâlnești oameni noi, mai ales dacă păstrezi o minte deschisă. 

Cum să ai parte de întâlniri reușite

Odată ce ai găsit pe cineva de care ești interesat, următorul pas este să vă întâlniți personal. Iată câteva sugestii despre cum să ai parte de o întâlnire reușită.

Crede în instinctele tale

Deși tindem de multe ori să le ignorăm, instinctele nu ne mint niciodată. Dacă simți că ceva este în neregulă cu o persoană, poate ar trebui să nu mergi mai departe. Nu continua nimic din ce te-ar putea face să te simți în nesiguranță. 

Ia lucrurile încet

Indiferent cum au decurs lucrurile în căsnicia ta, dacă a fost precedată de o relație lungă sau a fost o decizie luată rapid, este o idee bună să iei lucrurile încet atunci când te întâlnești din nou după divorț.

S-ar putea să experimentezi emoții la care nu te așteptai și să ai nevoie de timp pentru a le procesa. Să iei lucrurile încet îți oferă spațiul necesar pentru a lucra cu tine, ca să îți dai seama ce simți cu adevărat cu privire la potențialul partener. Întâlnește oameni și fă pași în ritmul tău, oricum nu ai unde să te grăbești. 

Gestionează copiii cu grijă

Dacă ai copii, este bine să îi anunți că ieși din nou la întâlniri, dar nu este recomandat să le prezinți fiecare partener cu care ieși, pentru că nu ai face decât să îi confuzezi. Asigură-te întâi că persoana cu care te vezi este un partener cu care vrei să fii pe termen lung și apoi prezintă-l copiilor. Experții tind să recomande cel puțin șase luni de întâlnire cu cineva înainte de a-l prezenta copiilor. 

Este clar că relațiile după divorț nu sunt ușor de legat, pentru că fiecare dintre parteneri vine cu propria experiență, cu dezamăgiri și așteptări. Cu răbdare și ținând cont de câteva aspecte esențiale, este însă posibil să te bucuri de întâlniri și chiar relații frumoase și după divorț. 

       
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!