• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cum să crești un copil inteligent emoțional

În primul rând, amintește-ți că nu poți transmite ceea ce nu arăți. Copiii tăi învață de la tine – prin acțiunile tale, mult mai mult decât cuvintele tale. Dacă nu îți poți comunica emoțiile prin comportamentul tău, ei nu își vor respecta propriile emoții.

Încearcă să înveți de la copiii tăi. Ei își fac prieteni ușor și își păstrează capacitatea de a se bucura, deoarece sunt în mod natural empatici și instinctiv pregătiți să-și simtă emoțiile pe deplin și apoi să le dea drumul. Deci, ascultă și învață de la copiii tăi și astfel îți vei ridica propriul EQ și vei stabili flexibilitate și respect reciproc în familie.

Scapă de tiparele dobândite de la proprii părinți. Scrie o listă cu lucrurile pe care ți le-a spus părintele în copilărie și vezi ce sentimente îți trezesc acele amintiri. Acest memento ar trebui să te ajute să nu repeți aceleași greșeli cu copiii tăi. Este mult mai ușor și la îndemână să îi oprim pe copii în a-și exprima emoțiile și sentimentele pentru că este ceea ce am văzut la propii părinți, dar păstrând permanent vie amintirea modului în care te-ai simțit când nu aveai voie să plângi sau să îți fie frică, îți va fi mai ușor să nu repeți istoria. 

Amintește-ți că părinții nefericiți cresc copii nefericiți. Dacă ești eupizat și deprimat, copiii tăi se vor simți la fel.  Nu te poți sacrifica pe tine însuți și nu poți face bine nimănui, așa că păstrează-te sănătos dacă vrei să crești copii sănătoși.

Cere-ți scuze copiilor tăi. Nimeni nu poate ține garda sus permanent, este normal să mai ai derapaje, dar este indicat să îți ceri mereu iertare atunci când se întâmplă asta. Astfel vei da și un exemplu copiilor tăi. 

Nimeni nu poate simplifica procesul de creștere a copiilor, este unul de durată, plin de provocări. Prin conștientizare emoțională și empatie, vei găsi lucrurile corecte de spus și de făcut în relație cu copilul tău  în orice moment. Există situații care apar în fiecare familie, de la copilărie până la pubertate, care provoacă capacitatea părinților de a recunoaște sentimentele copiilor, fără a fi manipulați de aceștia și există modalități de a încorpora inteligența emoțională în răspunsurile tale la aceste situații.

Cum folosim inteligența emoțională pentru a gestiona provocările firești care apar în creșterea copiilor? 

Frica de întuneric

Frica de întuneric a copiilor este deseori interpretată de părinți ca pe o încercare de manipulare. Chiar dacă nu o consider așa, dar totuși nu vor să ajungă să doarmă cu copilul în pat, părinții se simt deseori vinovați și ajung să cedeze. Alternativele unui părinte cu o inteligență emoțională ridicată sunt să empatizeze cu frica copilului și să vină cu o soluție care să se potrivească amândurora, cum ar fi o lumina de veghe, schimbarea camerei sau plasarea patului copilului într-o zonă din camera unde să se simtă mai în siguranță. Când dorința părintelui de a proteja este copleșitoare, soluția este să aibă încredere în capacitatea copilului de a se descurca cu propriile sentimente.  

Când copilul vrea să facă doar ce vrea el

Când copilul încearcă să își impună voința cu orice preț, instinctul părintelui cu coeficient de inteligență emoțională scăzut este să îi spună că greșește și să îl pedepsească. Varianta care corespunde unui coeficient ridicat de inteligență emoțională este să îi lăsăm să facă propriile greșeli și să învețe din ele. Poți să îi spui copilului, cu calm și blândețe, lucruri precum „Nu-mi place când cineva îmi vorbește așa ” sau „Nu îmi place când strigi”. Când copilul încearcă să se impună în fața altor copii, nu vrea să le dea jucăriile sau îi lovește întreabă-l cum s-ar simți el dacă i s-ar face asta și cum crede că se simt ceilalți. 

Tantrumuri

În timpul crizelor de furie, răspunsul corespunzător unui EQ ridicat este să nu răspunzi. Orice spui sau faci în acel moment nu va avea un efect pozitiv, așa că singura soluție este să te asiguri că copilul nu se poate răni, să nu pleci de lângă el și să aștepți să se calmeze. Copiii furioși la care se țipă devin și mai furioși, iar cei cărora li se distrage atenția sau li se promit diverse recompense învață obiceiuri emoționale nesănătoase și pot învăța să manipuleze prin comportamente agresive. 

Când copilul își dorește tot ce vede

În loc de a-l rușina și a-I spune că este lacom sau egoist, încearcă să vezi ce goluri emoționale încearcă copilul să ascundă prin dorința nestăvilită de a primi jucării. Întrebă-te dacă copilul primește suficientă iubire și atenție și dacă le resimte ca atare.  

Dezvoltarea emoțională a adolescenților

Adolescența creează dificultăți pentru multe familii, deoarece nimeni nu știe exact cum să abordeze schimbările radicale prin care trec adolescenții. Copiii se îndepărtează în mod natural de părinți când trec spre maturitate. Părinții au nevoie de toată empatia pentru a-și păstra calmul și echilibrul în fața schimbărilor hormonale care îi transformă pe copilașii adorabili de ieri în niște rebeli imprevizibili și ușor de iritat. Este nevoie de o conștiință emoțională puternică pentru a rămâne sursa de securitate și înțelepciune de care adolescenții au nevoie mai mult ca niciodată.

Părinții pot menține echilibrul chiar și atunci când adolescența pare să le transforme copiii, atâta timp cât au consolidat legătura emoțională cu ei de-a lungul copilăriei mici. Respectul reciproc, acceptarea schimbărilor inevitabile și un simț constant al umorului vor contribui mult la prevenirea conflictelor dăunătoare. Există câteva lucruri pe care le pot face părinții pentru a trece cu bine de perioada adolescenței și a-și ajuta copiii să își dezvolte inteligența emoțională chiar și la această vârstă dificilă. 

Dă-le sarcini pe care le pot face bine

De fapt, acesta este un obicei pe care ar trebui să-l începi mai devreme în copilărie, dar pentru preadolescenți este esential. Ca să devină independenți și încrezători în ei înșiși, copiii trebuie să aibă un puternic sentiment al valorii de sine. Descoperă ce le face plăcere copiilor, la ce ar fi buni, cu ce s-ar descurca foarte bine și dă-le sarcini care să le stimuleze stima de sine.  

Nu încerca să fii un părinte simpatic sau să te faci plăcut 

Dacă este important pentru tine ca copiii tăi să creadă că ești un părinte drăguț, îți răspunzi nevoilor tale, nu ale lor. Ei au nevoie să se afirme, chiar dacă acest lucru înseamnă să te respingă. Dacă te simți rănit în mod repetat, întreabă-te dacă acele sentimente blochează conștientizarea sentimentelor adolescentului tău. Examinează ce simți și ce ai avea nevoie și apoi acționează ca un părinte, nu tot ca un adolescent. 

Cere-ți iertare atunci când greșești

Pentru a-și dezvolta inteligența emoțională, adolescenții au nevoie să se simtă respectați. Acest lucru le va ușura teama că nu sunt adecvați, vor învăța să accepte și slăbiciunile și să își ceară la rândul lor scuze atunci când greșesc.   

Este de asemenea foarte important să îi arăți permanent dragoste copilului tău adolescent. Indiferent de câte butoane îți apasă, chiar dacă nu ești mereu de acord cu el și nu îl lași să facă tot ceea ce vrea, îl poți asigura în permanență de dragostea și suportul tău necondiționat. 

Când adolescenții se comportă urât, este important să fii acolo pentru a-i iubi, a-i îndruma și a le permite să își modeleze corect inteligența emoțională. Este important să rămâi implicat emoțional și să demonstrezi că îți pasă, dar este la fel de important să eviți reacțiile exagerate, care doar îți vor împinge copilul și vor opri comunicarea. 

Citeşte şi:

Cum să îți educi copilul fără să îi distrugi stima de sine

Cum să înveți să nu mai țipi la copiii tăi și ce poți să faci în schimb

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
Playtech.ro
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie