• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Extroversia joacă un rol în modul prin care o persoană tinde să-și direcționeze energia, adică extern sau intern, iar nivelul de extroversiune ne poate ajuta să înțelegem cum este posibil ca un individ să răspundă și să interpreteze stimulii externi.

Cât de extrovertiți suntem poate avea o influență uriașă asupra vieții noastre de zi cu zi într-o multitudine de contexte și este important de reținut că nu există un nivel „mai bun” de extroversiune / introversiune – ambele capete ale spectrului au avantajele și dezavantajele lor, dar înțelegând unde suntem pe această scară putem să ne cunoaștem mai bine și să știm cum vom reacționa în anumite situații.

Ce înseamnă introvertit și extrovertit?

La începutul anilor 1900, domeniul psihologiei s-a dezvoltat ca disciplină independentă. Atunci, Carl Jung a introdus concepte esențiale în explorarea personalității, inclusiv noțiunile de introvertit și extrovertit.  Jung a sugerat că principala distincție între personalități sunt sursa și direcția modului de consumare a energiei unui individ, definind extroversia ca o transformare externă a energiei și introversia ca pe o transformare interioară a energiei.

Interesul introvertitului este îndreptat spre interior, el gândește, simte și acționează în funcție de propria persoană.  Pe de altă parte, extrovertitul își îndreaptă interesul către mediul înconjurător. El gândește, simte și acționează mai degrabă în raport cu factorii externi.  

De exemplu, la un eveniment social aglomerat, un extrovertit se va bucura probabil de interacțiunile sociale și va fi revigorat de acesta, în timp ce un introvertit va fi epuizat și va avea nevoie de timp singur pentru a compensa.

Cum identifici dacă cineva este extrovertit sau introvertit?

Majoritatea oamenilor prezintă calități ale ambelor categorii și se încadrează undeva între cele două. 

Introversiunea și extroversiunea sunt constructe complexe, cu mai multe fațete ale personalității. Indivizii pot cădea la extremele fiecărei dimensiuni sau, mai frecvent, pot sta undeva între cele două și pot prezenta trăsături ale ambelor.

Deși este ușor să spunem că un individ este fie extrovertit, introvertit, fie ambivert, bazat pe evaluări ale personalității, în realitate, evaluarea este generală și se bazează pe diferiți factori care pot influența la un moment dat comportamentul.  

În general, introvertiții sunt considerați indivizi gânditori, cu capacitate mare de reflexie, cu o tendință accentuată spre protejarea intimității, în timp ce extrovertiții sunt priviți ca indivizi asertivi, adaptivi, fericiți, cu tendința de a-și asuma riscuri.

Introvertit vs Extrovertit în diferite situații de viață

Relații sociale

În situațiile sociale, personalitățile extrovertite și introvertite prezintă comportamente foarte diferite. Extrovertiții preferă interacțiunile sociale, le caută și se bucură de ele, în timp ce introvertiții sunt mai retrași și rezervați, preferând adesea să evite cu totul situațiile sociale. 

În timp ce introvertiții tind să fie mai liniștiți, câștigând plăcere din timpul petrecut singuri, extrovertiții sunt mai prezenți social, hrănindu-se cu energia celor din jur și găsindu-se deseori în centrul atenției în grupurile sociale mari.

Introvertiții sunt mai predispuși să-și localizeze „sinele real” (esența a ceea ce sunt cu adevărat) în mediul virtual, în timp ce extrovertiții își localizează „sinele” prin interacțiuni sociale tradiționale. S-a dovedit de-a lungul timpului că rețelele sociale reprezintă o cale pentru personalitățile introvertite de a forma legături sociale. Cu toate acestea, extrovertiții vor fi cei care se vor expune mai mult în mediul virtual, în timp ce introvertiții vor prefera observarea din umbră și interacțiunea în conversații private.

Comunicare

Extrovertiții au tendința de a vorbi mult, cu voce puternică, fac gesturi largi atunci când vorbesc și sunt de multe ori cei care inițiază și acaparează o conversație. Extrovertiții au mai mult contact vizual cu interlocutorul și sunt mai siguri și mai preciși când vine vorba de comunicare non-verbală. 

Introvertiții au tendința de a vorbi mai puțin și mai încet, nu gesticulează atunci când vorbesc, de cele mai multe ori doar răspund dacă sunt întrebați, nu inițiază conversații și sunt destul de laconici, atât în exprimare cât și în gestică. 

Luarea deciziilor

Cercetările privind impactul extroversiunii / introversiunii asupra luării deciziilor sugerează că extrovertiții iau decizii mai rapide în funcție de ceea ce se simt că este cel mai natural pentru ei în acel moment. De multe ori, ei simt nevoia ca cineva să-i conducă în direcția corectă atunci când se confruntă cu decizii importante. În schimb, introvertiții evită deciziile impulsive și se bazează în primul rând pe ei înșiși.

Stil de învățare

În ceea ce privește stilurile de învățare, extrovertiții sunt orientați pe activități care presupun interacțiuni de grup. Ei învață mult mai ușor prin comunicare verbală și împărtășire cu ceilalți.  Introvertiții preferă să reflecteze mai întâi și să acționeze mai târziu, să lucreze în privat și să-și prezinte munca într-un mod care să le permită să își păstreze intimitatea, preferând comunicarea intermitentă mai degrabă decât un flux constant.

Extrovertiții dovedesc performanțe superioare în sarcinile de învățare atunci când sunt recompensați, în timp ce introvertiții prezintă o sensibilitate mai mare la pedeapsă.

În carieră 

Extrovertiții dețin în general evaluări pozitive ale vieții, iar cariera lor nu face excepție. Cercetările au arătat asocieri pozitive între extraversie și satisfacția în carieră. În plus, extrovertiții sunt mai predispuși să acționeze pentru a remedia situațiile nesatisfăcătoare la locul de muncă decât introvertiții. Pentru extrovertiți, agitația unui mediu aglomerat oferă energie, în timp ce singurătatea îi epuizează. Pentru introvertiți este valabil opusul, ei nu se pot concentra atât de bine într-un birou plin de oameni cum o fac singuri în fața calculatorului.  

Introvertiții și extrovertiții răspund diferit la stimuli la locul de muncă. Este mult mai probabil ca extrovertiții să prefere recompense imediate – prime, bonusuri, măriri de salariu, în timp ce introvertiții răspund mai bine la o strategie de creștere pe termen lung. De aceea, se crede că joburile din zona vânzărilor și marketingului sunt mai potrivite personalităților extroverte, în timp ce posturile mai statice, care implică puțină interacțiune și mai multă muncă de birou, sunt adecvate introvertiților. De asemenea, trainingurile și team buildingurile sunt activități apreciate de extrovertiți, dar care dau bătăi de cap persoanelor introvertite, pentru că le scot din zona de confort. 

Relațiile dintre extrovertiți și introvertiți

Relațiile dintre introvertiți și extrovertiți pot fi pline de obstacole și neînțelegeri. Cei doi au preferințe foarte diferite atunci când vine vorba de interacțiunea cu ceilalți. Un extrovertit dă cu ușurință un telefon și pornește o conversație, dar dacă la capătul celălalt este un introvertit, acesta nu se va simți atât de confortabil. 

Un extrovertit iubitor de conversație poate copleși un introvertit cu prea multe informații. Introvertitul suprastimulat poate părea dezinteresat, dar de fapt se simte pur și simplu supraîncărcat.

În relațiile în care unul este extrovertit și celălalt introvertit, problemele de comunicare pot fi primordiale, fiecare partener neînțelegându-l pe celălalt.

Știm că extrovertitii își obțin energia din stimuli externi și adoră să vorbească, iar pentru un introvertit poate fi dificil să înțeleagă acest lucru. Mai degrabă decât să vorbească, introvertiții apreciază timpul singuri pentru a-și procesa și formula gândurile. Acest îl poate face pe extrovertit să își catalogheze partenerul ca fiind distanțat și rece, în timp ce extrovertitul este considerat puternic și copleșitor.

Atunci când intră în conflict, extrovertitul și introvertitul au abordări foarte diferite. Deseori, introvertiții sunt mai puțin asertivi, mai puțin dispuși să coopereze și dornici să evite conflictul. 

Deși poate părea că relațiile dintre extrovertiți și introvertiți sunt sortite eșecului, cu multă răbdare și muncă de a înțelege și accepta diferențele, aceste relații pot ajunge să funcționeze. 

Indiferent că suntem introvertiți sau extrovertiți, trebuie să ne adaptăm lumii în care trăim, așadar este bine să știm cărei categorii aparținem ca să ne putem evalua și gestiona reacțiile și ca să arătăm compasiune și toleranță în interacțiunile cu cei diferiți de noi.

Citeşte şi:

Vorbitul în public. 15 tehnici pentru un discurs sau o prezentare de succes

Cum să recunoști și să gestionezi comportamentul evitant

Momente ULUITOARE cu Ionuț Chirilă la Clinceni: „Condu tu antrenamentul, că am niște treabă!” + „Țăranilor, eu am băut vin cu Ahmetov!"
PARTENERI - GSP.RO
Momente ULUITOARE cu Ionuț Chirilă la Clinceni: „Condu tu antrenamentul, că am niște treabă!” + „Țăranilor, eu am băut vin cu Ahmetov!"
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor