Mergi direct la conținut »
Inventatori români - avionul cu reacție
Lifestyle Libertatea > Lifestyle

Inventatori români celebri și mai puțin celebri. Invenții românești care au depășit granițele

De Camelia Diaconu, . Ultimul update Joi, 21 noiembrie 2019, 09:59

România este țara cu o mulțime de oameni de știință iluștri în tehnologie, medicină inginerie și nu numai. Dacă de Henri Coandă cu toții am auzit, unul dintre cei mai cunoscuți inventatori români care s-a remarcat prin realizarea primului avion cu reacție din lume, este timpul să îi aducem aminte și pe ceilalți inventatori români celebri, dar și pe cei mai puțin celebri. Astfel, raspundem la intrebari frecvente precum: cine a inventat stiloul, cine a inventat primul avion, cine a inventat avionul cu reactie, cine a inventat leacul pentru holera si tuberculoza sau cine a inventat insulina.

Ad placeholder

Inventatori români celebri

România s-a remarcat, de-a lungul timpului, printr-o mulțime de oameni de știință ce au reușit să contribuie la dezvoltarea lumii datorită produselor, tehnologiilor ori medicamentelor inventate. Nu de puține ori, România, s-a evidențiat prin personalități celebre precum Henri Coandă, Anghel Saligny sau Nicolae Păulescu. Astăzi îți propunem o listă cu câțiva dintre cei mai mari inventatori români, unii dintre el celebri, alții mai puțin. Invențiile lor din diferite domenii de specialitate sunt folosite și în prezent și ne ușurează și acum traiul.

Inventatori români celebri și invențiile lor

Petrache Poenaru – inventatorul stiloului

Instrumentul pe care îl cunoaștem încă din primii ani de viață, stiloul este invenția unui român pe nume Petrache Poenaru. Acesta a fost inginer și matematician și întotdeauna s-a preocupat de organizarea învățământului național. El a fost inventatorul care s-a făcut cunoscut în toată lumea pentru tocul cu rezervor. Inițial numele dispozitivului a fost “plume portable sans fin, qui salimente elle-même avec de lencre”, care se traducea în limba română “stilou portabil fără sfârșit alimentat cu cerneală”. Ulterior, invenția a rămas la denumirea de stilou, denumire pe care o cunoaștem și astăzi. Datorită funcțiilor pe care le-a deținut, Petrache Poenaru a fost și unul dintre oamenii de încredere ai lui Tudor Vladimirescu, conducătorul revoluției din 1821, dar și primul român care a călătorit cu trenul, în Anglia, între localitățile Liverpool și Manchester.

Ad placeholder
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
Recomandări
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
 
Petrache Poenaru

Sursă foto: wikipedia.org

Traian Vuia – inventatorul primului avion

Traian Vuia a fost primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, aparat care nu a fost ajutat de catapulte, șine ori alte mijloace. În anul 1906, pe 18 martie Traian Vuia a prezentat în apropierea Parisului un aparat de zbor ce a accelerat pe o distanță de 50 de metri, înainte de a se ridica la o înălțime de aproape un metru pe o distanță de 12 metri. Palele elicei s-au rupt odată ajunse în acel punct, iar avionul a aterizat fără probleme deoarece distanța era foarte mică față de sol. Primul aparat de zbor s-a numit Vuia I, însă aceasta nu a rămas singura invenția a românului. El a inventat și două elicoptere (în anul 1918 și 1922), dar și un generator de abur (1925).

Traian Vuia

Sursă foto: wikipedia.org

Henri Coandă – inventatorul avionului cu reacție

Unul dintre cei mai cunoscuți inventatori, Henri Coandă s-a remarcat odată cu realizarea primului avion cu reacție din lume, în anul 1910. Invenția era un motor cu patru cilindri care dezvoltă 50 de cai putere și era conectat printr-o tijă la un compresor ce genera o forță de propulsie de aproximativ 220 kgf. Avionul pe care Henri Coandă l-a inventat avea o lungime de 12,5 metri și o avengură a celor două aripi de 10.3 metri.
Inventatorul Coandă a locuit în Franța, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a lucrat pentru Germania la construirea unui sistem de propulsie pentru sănii, bazat pe motorul cu reacție din 1910.

Ad placeholder
Experimentul unui bucureștean: a mers cu bicicleta pe pista inaugurată noaptea de primarul Băluță și a dat peste vânzători ambulanți și mașini parcate
Recomandări
Experimentul unui bucureștean: a mers cu bicicleta pe pista inaugurată noaptea de primarul Băluță și a dat peste vânzători ambulanți și mașini parcate
 
Henri Coanda

Sursă foto: identitatea.ro

Ion Cantacuzino – inventatorul leacului pentru holeră și tuberculoză

România s-a remarcat de multe ori și în medicină, domeniul care a oferit cei mai mari inventatori ai lumii. Milioane de vieți au fost salvate datorită tratamentelor descoperite de către cercetători. Ion Cantacuzino este omul care a inventat vaccinul antiholeric, cunoscut și ca Metodă Cantacuzino, vaccin care în timpul Primului Război Mondial a contribuit la combaterea unei epidemii mari de tifos. România a devenit, datorită lui Cantacuzino, a doua țară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei.

Ad placeholder
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
Recomandări
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
 
Ion Cantacuzino - inventatori români
Ion Cantacuzino – inventatori români

Sursă foto: identitatea.ro

Nicolae Paulescu – inventatorul insulinei

Tratamentul pentru diabet, una dintre cele mai răspândite boli cronice, există datorită invenției unui român. Nicolae Paulescu a fost profesor la Facultatea de Medicină și Farmacie din București în 1921, aici unde a descoperit că nivelul glucidelor din organism este determinat de insulină, hormon secretat de pancreas. În momentul în care nivelul insulinei din organism scade ori dispare, atunci crește nivelul glucidelor și determină apariția diabetului.
Nicolae Paulescu a administrat insulină bolnavilor de diabet, prin injecție, iar de atunci acesta a devenit unul dintre tratamentele uzuale pentru această boală.

Ad placeholder
Nicolae Paulescu
Nicolae Paulescu

Sursă foto: wikipedia.ro

Anghel Saligny – Podul Anghel Saligny

Ultima stație de metrou din București poartă numele Anghel Saligny. Stația este amplasată în apropierea Autostrăzii A2 București – Constanța și nu este o alegerea întâmplătoare. În drumul spre Constanța, șoferii traversează podul de la Cernavodă, pod ce a fost inaugurat în 1987, în apropierea podului Saligny. Anghel a proiectat podul care avea să îi poarte numele în perioada 1890-1895, pod ce traversează Dunărea dintre localitățile Fetești și Cernavodă. Are o lungime de 4087.95 metri, dintre care 1662 de metri din pod sunt pe deasupra Dunării. Podul a fost realizat la o distanță de 30 de metri deasupra nivelului apei și a devenit cel mai lung pod din Europa, dar și al treilea ca lungime din întreaga lume.
Anghel Saligny nu s-a oprit aici și a construit căi ferate și rutiere din silozuri din beton armat în localitățile Brăila și Galați.

Ad placeholder
Anghel Saligny - inventatori români
Anghel Saligny – inventatori români

Sursă foto: identitatea.ro

Inventatori români mai puțin celebri

Chiar dacă sunt mai puțin celebri, invențiilor lor au fost create cu scopul de a ne face existența mai ușoară. Mai jos am făcut o listă a inventatorilor români mai puțin cunoscuți.

Ștefan Odobleja – întemeietorul psihociberneticii și al ciberneticii generalizate

Mai puțin cunoscut în România, Ștefan Odobleja este cel care a publicat “Metoda de transonanță toracică”, în care a enunțat legea reversibilității. Cercetarea lui este fundamentul pentru tot ce înseamnă cibernetică și calculatoare. În anul 1937, Odobleja a publicat și opera principală “Psihologia consonatistă”.

Nicolae Vasilescu-Karpen – Pila Karpen

Om de știință, inginer, fizician și inventator, Nicolae Vasilescu Karpen a inventat pila electrică, “pila Karpen” o producție românească pe care a pornit-o în urmă cu 60 de ani și încă funcționează. Invenția este un dispozitiv care generează energie la nesfârșit, fără să fie nevoie de alte intervenții din exterior. Nicolae Vasilescu a început să lucreze la teoria unei pile electrice care urma să genereze energie la nesfârșit înainte de Primul Război Mondial. Ulterior, “Pila” a fost brevetată în anul 1992.

Ad placeholder

Anastase Dragomir – inventatorul scaunului ejectabil

Anastase Dragomir a lucrat în Franța la mai multe uzine de avioane, acolo unde și-a perfecționat propriul sistem pentru salvarea piloților și pasagerilor în caz de accidente. Acesta și-a concentrat atenția pe siguranța aparatelor de zbor și implicit a pasagerilor de la bord. Pe 3 noiembrie 1928, Dragomir a înregistrat în Franța, cererea de brevet “Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne” si a obtinut Brevetul nr. 678566 din 2 aprilie 1930 pentru “cabina catapultabilă”. Invenția era un sistem nou de parașutare din aparatele de locomoție aeriană. Fiecare pasager avea o parașută proprie care le permitea, în momentul critic, eliberarea printr-o deschizătură a podelei.

Ad placeholder

Ana Aslan – gama Gerovital

Ana Aslan a fost medic specialist în gerontologie, academician din 1974 și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie. Aslan a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Ana Aslan a aplicat pe o scară variată în clinica de geriatrie sub numele de Gerovital sau vitamina H3. Efectele terapiei sunt vizibile asupra îmbătrânirii.

Alți inventatori români cu invenții importante

  • Alexandru Ciurcu – prima ambarcațiune cu reacție;
  • Aurel Babeș – a descoperit testul Papanicolau – metodă de screening pentru cancerul de col uterin;
  • George Bothezat – inventatorul elicopterului cu patru elice, denumit și “Caracatița zburătoare”:
  • Dumitru Brumărescu – inventatorul aeroplanului cu decolare verticală, a salvatorului de pe submarine, a cuplajului automat la vagoanele de cale ferată și a mașinii de tăiat stuful;
  • Carol Davila – inventatorul tincturei Davila folosită în tratamentul holerei, o soluție orală;
  • Radu Deac – inventatorul mai multor valve cardiace artificiale;
  • Horia Hulubei – primul fizician din lume care a obținut spectrul razelor X în gaze. Are contribuții importante în fizica neutronilor și studiul reacțiilor nucleare;
  • Rodica Mariana Ion – inventatoarea unei metode de tratament a cancerelor dermatologice pre-maligne;
  • Mihai Nadin – a scris primul program din lume în proiectare asistată de calculator
Citeşte şi:

Postul Crăciunului 2019 începe astăzi. Ce se mănâncă în post și când e dezlegare la pește

Zile libere 2020 – calendar sărbători legale, calendar vacanțe în anul 2020

FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close