• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

O legătură sigură de atașament provine din schimbul emoțional care îi transmite bebelușului că este în siguranță, că nevoile lui sunt ascultate și îi conferă cea mai bună bază pentru viață: dorința de a învăța, o conștientizare de sine sănătoasă, încredere și considerație pentru ceilalți.

O legătură de atașament nesigură, care nu reușește să răspundă nevoii copilului de siguranță și înțelegere, poate duce la confuzie cu privire la propria identitate și dificultăți de învățare și relaționare cu ceilalți pe parcursul vieții. 

Mit și realitate despre atașamentul sigur

Mitul: „Copilul meu este atașat de mine pentru că eu l-am născut”.

Fapt: sugarii au sisteme nervoase independente, diferite de ale adulților. Mama se poate simți automat atașată de copilul ei nou-născut, dar acest lucru nu este valabil și pentru copil. Pentru a putea crea o legătură de atașament sigur, este nevoie să ții seamă de indicii emoționali și să înțelegi nevoile individuale ale copilului. 

Mitul: „Atașamentul sigur și dragostea sunt același lucru”

Fapt: Legătura și atașamentul se întâmplă instinctiv între mamă și bebeluș, dar iubirea nu duce automat la un atașament sigur. Atașamentul sigur se dezvoltă din capacitatea mamei de a-și gestiona stresul, de a răspunde la nevoile copilului și de a-l calma.  

Mitul: „Îmi este greu să citesc semnalele pe care mi le dă bebelușul și nu-mi pot da seama întotdeauna ce vrea el. Probabil asta înseamnă că nu voi construi un atașament sigur”

Fapt: Nu poți înțelege toate nevoile copilului și este perfect în regulă să fie așa. Atâta timp cât detectezi deconectarea și încerci să repair, relația va rămâne puternică și poate chiar să devină mai puternică. 

Mitul: „Răspunsul prompt la nevoile lor îi face pe bebeluși răsfățați”

Fapt: Dimpotrivă, cu cât părintele este mai receptiv la nevoile unui copil, cu atât copilul va deveni mai puțin „răsfățat” pe măsură ce crește. Legătura creează încredere, iar copiii cu atașamente sigure tind să fie mai independenți.

Mitul: „Bebelușii pot avea o legătură sigură de atașament cu mai multe persoane”

Fapt: Bebelușii formează un atașament sigur cu o singură persoană – cea care petrece cel mai mult timp îngrijindu-i. Cu toate acestea, se pot lega sau conecta prin iubire cu toți acei oameni care au grijă de ei.

Mitul: „Atașamentul securizat este un proces într-o singură direcție, care se concentrează pe citirea corectă a indicațiilor bebelușului”

Fapt: Atașamentul este un proces interactiv cu două căi, în care bebelușul citește indicii părintelui, în timp ce părintele citește indicii transmiși de bebeluș.

Care este procesul de creare a unui atașament sigur? 

Procesul de atașament este interactiv și dinamic. Atât părintele cât și bebelușul participă la un schimb emotional nonverbal care îl face pe bebeluș să se simtă înțeles și în siguranță. Chiar și în primele zile de viață, bebelușul preia indicii emoționali – tonul vocii, gesturile și emoțiile – și trimite semnale părintelui plângând, gângurind, mimând expresiile faciale și, în cele din urmă, zâmbind, râzând, arătând. Părintele urmărește mișcările și sunetele bebelușului și răspunde la indicațiile lui, acoperind concomitant și nevoia lui de hrană, căldură și afecțiune. Atașamentul sigur crește din succesul acestui proces de comunicare nonverbală între părinte și bebeluș.

De ce este atât de important atașamentul sigur?

O legătură sigură de atașament îl învață pe bebeluș să aibă încredere în părinte, să-i comunice sentimentele și să aibă încredere și în alți oameni. Pe măsură ce părintele și bebelușul se conectează, copilul învață să își construiască o identitate sănătoasă și să se angajeze într-o relație iubitoare și empatică.  

Atașamentul sigur face ca părțile din creierul bebelușului responsabile pentru dezvoltarea socială și emoțională, comunicarea și relațiile să crească și să se dezvolte în cel mai bun mod posibil. Această relație devine fundamentul capacității copilului de a se conecta cu ceilalți într-un mod sănătos. Calitățile esențiale în relațiile cu adulții, cum ar fi empatia, înțelegerea, dragostea și capacitatea de a răspunde celorlalți sunt învățate mai întâi în copilărie.

Când bebelușii dezvoltă o legătură sigură de atașament, ei sunt mai capabili mai departe să:

  • Dezvolte relații personale solide
  • Își mențină echilibrul emotional
  • Se simtă încrezători în sine
  • Se bucure alături de ceilalți
  • Își revină mai ușor după un eșec sau pierdere

O legătură de atașament sigur este bună și pentru părinte. Natura a programat mamele dar și copiii lor, să aibă o experiență pozitivă printr-un atașament sigur. Bucuria pe care o experimentează mama când se conectează cu bebelușul ajută la ameliorarea oboselii din lipsa somnului și a stresului. Procesul de creare a atașamentului eliberează endorfine în corp care motivează, dau energie și contribuie la fericire. Crearea unui atașament sigur cu bebelușul este un proces care presupune o doză de efort, dar recompensele sunt foarte mari de ambele părți. 

Cum creezi un atașament sigur cu bebelușul tău

Atașamentul sigur nu se întâmplă peste noapte. Este un parteneriat continuu între părinte și copil. Odată cu trecerea timpului, va deveni mai ușor pentru părinte să înțeleagă țipetele copilului, să interpreteze semnalele și să răspundă la nevoile sale de hrană, odihnă, dragoste și confort. 

Atașamentul sigur începe cu grija de sine 

Bebelușii comunică cel mai eficient atunci când sunt într-o stare liniștită, dar activă, la fel și părintele. Oricât de greu ar fi, este important să ai grijă de tine pentru a construi o legătură sigură de atașament cu bebelușul tău.

Încearcă să dormi suficient. Privarea de somn sporește iritabilitatea, așa că odihna suficientă este esențială. 

Cere sprijin de la familie sau prieteni pentru treburile casnice, pentru ca tu să te poți ocupa de bebeluș. 

Găsește modalități de a te calma în perioade stresante

Întrucât bebelușii nu pot comunica verbal, au o atenție și o sensiblitate sporite la anxietate sau stres. Bebelușii au nevoie de ajutor din exterior pentru a se liniști, dar un îngrijitor preocupat poate spori stresul bebelușului, făcându-l mai greu de calmat. De aceea, este foarte important ca mama să găsească acele metode prin care să se liniștească, ca să poată transmite mai departe o stare de calm.

Respiră adânc. Acest lucru poate însemna să-l lași pe bebeluș să plângă încă un minut, astfel încât să te poți liniști înainte de a-l ridica și a încerca să-l alini.

Formează o echipă de ajutor. Nimeni nu poate face totul singur. Încearcă să soliciți ajutorul partenerului, prietenilor, membrilor familiei sau unei bone, în special în momentele mai grele, când copilul este agitat sau bolnav.

Fă o plimbare. Aerul proaspăt și schimbarea peisajului pot face minuni. În perioadele deosebit de stresante, încearcă să faci o schimbare în mediul înconjurător. 

Învață să înțelegi indiciile unice ale bebelușului

După cum știu părinții cu mai mulți copii, nu există o formulă simplă pentru satisfacerea nevoilor unui copil. De la naștere, fiecare copil are o personalitate și preferințe unice. Sistemul nervos al fiecărui copil este, de asemenea, unic. Unii bebeluși se liniștesc când în jurul lor este zgomot și activitate, în timp ce alții ar putea prefera calmul și liniștea. Cheia este să înveți indicii despre bebeluș și să le răspunzi în consecință.

Chiar dacă toate sunetele și strigătele pot suna la fel la început, bebelușul comunică în moduri diferite, folosind sunetul și mișcarea. Un spate arcuit, ochii bine închiși, pumnii încleștați, frecarea ochilor, mișcări hiperactive sau frenetice – toate aceste semne comunică ceva specific despre starea emoțională și fizică a bebelușului. Sarcina părintelui este să devină „detectiv senzorial” și să afle ce comunică bebelușul și cum să răspundă cel mai bine.

Ai grijă de nevoile primare ale bebelușului tău

Multe dintre semnalele timpurii ale bebelușului sunt legate de nevoia de hrană și odihnă adecvată. Creșterea frecvenței hrănirii sau adăugarea unui timp suplimentar pentru odihnă, acolo unde este cazul, poate face o mare diferență în capacitatea bebelușului de a interacționa când este treaz.

Fără odihnă adecvată, un bebeluș nu poate fi calm și capabil să dezvolte o relație de atașament. Bebelușii dorm mult, adesea 16-18 ore pe zi în primele câteva luni. Adesea, cînd devin suprasolicitați, ei sunt hiperalerți și se mișcă frenetic. Poți confunda această energie cu o invitație de apropiere, dar în realitate este modul bebelușului de a spune că este obosit.

Vorbește, râzi și joacă-te cu bebelușul tău

Zâmbetele, râsul, atingerea și interacțiunea sunt la fel de importante pentru dezvoltarea copilului ca mâncarea sau somnul. Limbajul corpului, tonul vocii și atingerea plină de iubire sunt toate modalități importante de comunicare cu bebelușul.

Când vezi semne că bebelușul vrea să se joace, încearcă să te relaxezi și apoi să te bucuri de schimbul de zâmbete, fețe amuzante și chicoteli fericite. Jucăriile, cărțile și muzica pot oferi un punct de plecare pentru joacă, dar de multe ori este nevoie doar de un joc de-a v-ați ascunselea după o păturică sau de o voce prostească pentru a interacționa. 

Atașamentul sigur nu necesită să fii părintele „perfect”

Nu trebuie să fii un părinte perfect tot timpul pentru a te atașa în mod sănătos de copilul tău. Fă tot ce poți mai bine, dar nu-ți face griji dacă nu știi întotdeauna ce vrea bebelușul. Ceea ce face atașamentul sigur, mai degrabă decât nesigur, este calitatea și capacitatea de reacție a interacțiunii și dorința de a observa și repara un semnal ratat.

Este general acceptat că să crești un copil este cea mai grea treabă pe care o face un om într-o viață. Deși un nou născut este extrem de solicitant, nimeni nu poate fi prezent și atent 24 de ore pe zi la nevoile lui. Fiecare părinte are nevoie de ajutor și sprijin pentru a rămâne calm și a putea să construiască o legătură de atașament sigur cu copilul său așa că, dacă întâmpini dificultăți în a crea un atașament sigur, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist în parenting sau unui terapeut. 

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale