• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Studiile au descoperit că persoanele care lucrează de la distanță sunt mai productive, mai sănătoase și se bucură de un echilibru între viața profesională și viața privată.

Dar lucrul la distanță nu este doar lapte și miere, ci vine cu provocări, câteva dintre acestea fiind: izolare, lipsa structurii, riscul de burnout, prioritizarea sarcinilor, capacitatea de deconectare de la muncă, confruntarea cu distragerile. 

7 provocări ale lucratului de acasă și cum le gestionezi

Izolarea

Unul din beneficiile lucrului la birou este posibilitatea de a interacționa cu ceilalți, care modelează creativitatea și hrănește nevoia de socializare. Prânzurile cu colegii, pauzele de cafea sau jocurile de echipă acoperă multe din nevoile sociale. De aceea, când casa devine brusc biroul tău, este foarte probabil să resimți o stare de izolare.  

Soluția: folosește instrumente care să te ajute să creezi o legătură cu colegii.

Astăzi, companiile se concentrează pe construirea unei culturi de echipă chiar și la distanță. 

Există instrumente care pot ajuta la consolidarea legăturilor dintre membri unei echipe, cum ar fi aplicațiile de video- conferință, grupurile de discuții, unde puteți face schimb de impresii, pasiuni și activități care nu au legătură cu munca, chestionare virtuale, aplicații de vizionare de filme în grup, jocuri distractive, etc. 

Lipsa structurii de lucru

Una dintre cele mai mari provocări ale lucrului la distanță este lipsa structurii de lucru. Cu diferite termene-limită, colegi, sarcini, stiluri de comunicare și priorități, menținerea unei direcții și desfășurarea fără probleme a întregului proces sunt  adesea anevoioase. Ai nevoie de obiective clare pentru a fi productiv, dar structurarea muncii este dificilă.

Soluția: folosește termene clare, dar rămâi flexibil.

Pentru majoritatea oamenilor, lucrul de acasă presupune o ajustare uriașă și permanentă. Empatizează cu colegii și ai răbdare ca toată lumea să ajungă la aproximativ același ritm de lucru. Stabilește o agendă clară, dar păstrează o doză de flexibilitate pentru momentele în care este nevoie. Menține permanent legătura cu colegii, pentru a verifica stadiul în care se găsesc și a face ajustările necesare. 

Folosește instrumente pentru organizarea ideilor, gestionarea obiectivelor individuale și de grup și metode care să încurajeze schimbul de idei, chiar și la distanță.

Scrie în fiecare seară sarcinile pentru a doua zi și timpul aproximativ de rezolvare a lor și nu te abate decât dacă apar chestiuni chiar urgente. 

Burnout

Una dintre cele mai mari provocări ale lucratului de acasă este stabilirea unei limite în timpul de lucru și delimitarea clară între viața profesională și cea personală. Mulți oameni au tendința de a fi disponibili mereu pentru sarcini de lucru, de a depăși mult ora de program și astfel devin obosiți, irascibili și, în timp, se pot confrunta cu epuizarea datorată muncii, cunoscută sub numele de burnout

Soluții pentru gestionarea stresului atunci când lucrezi de la distanță

Pauze clare

Echilibrul este cheia. Ia-ți suficiente momente în timpul zilei în care să te îndepărtezi de ecranul computerului și de telefon. Ieși afară pentru o scurtă plimbare, joacă-te cu copiii, odihnește-te. 

Activități reconfortante

Ascultă muzică în timp ce lucrezi sau în pauze, dacă acest lucru te distrage. Poți chiar să împărtășești cu colegii playlist-ul preferat, pentru a crea și un moment de socializare și schimb de idei. 

Meditează

Meditația reduce stresul și anxietatea. Folosește aplicații simple de meditație și fă o pauză de cinci minute pentru a te deconecta de la tot. 

Prioritizarea sarcinilor

O altă provocare a lucrului la distanță este să știi cum să-ți prioritizezi munca. Dacă ai mai multe sarcini  de făcut, e-mailuri și ședințe online, poate fi copleșitor să decizi ce este mai urgent de făcut. 

Când prioritățile se adună, ai nevoie de un sistem simplu care să îți redea controlul și să reducă sentimentul de copleșire. 

Pregătește-te ca și cum ai merge la birou. Setează-ți alarma, fă o baie și poartă haine frumoase. Planifică ziua în timp ce savurezi o cafea bună. Acest lucru ajută mintea și corpul să se pregătească pentru o zi productivă de muncă.

Înainte de a începe, revizuiește prioritățile pentru ziua respectivă. Stabilește limite de timp pentru a finaliza sarcinile și asigură-te că respecți programul.

Deconectarea după muncă

Pentru majoritatea celor care lucrează la distanță, să închidă calculatorul la ora 17 sau 18 și să se deconecteze de la sarcinile de birou este o misiune dificilă. 

Potrivit studiilor, deconectarea după orele de lucru este cea mai mare provocare cu care se confruntă persoanele care lucrează de acasă.

Cea mai la îndemână soluție este să setezi un program de lucru și să îl respecți. 

Începi și termină munca la timp și păstrează granița între viața profesională și cea de familie. Managerii ar trebui să își încurajeze subordonații să păstreze aceste limite clare și să respecte programul de lucru. 

Confruntarea cu distragerile

Cei care lucrează de acasă pot fi deseori distrași de sarcini casnice, vizite ale prietenilor sau rudelor ori cereri din partea familiei. 

Soluția: configurează-ți biroul de acasă.

Lucrul de acasă poate fi o ajustare majoră. Coordonează-te cu partenerul și copiii cu privire la programul de lucru și distribuiți sarcinile în mod egal. 

Un spațiu în casă exclusiv pentru muncă te poate ajuta să intri în mentalitatea potrivită. Lucrul în spații precum dormitorul sau canapeaua poate împiedica productivitatea deoarece creierul le asociază cu somnul sau odihna.

Evită zgomotele, oprește notificările de la aplicațiile de socializare și nu îți mai verifica telefonul la fiecare cinci minute. 

Gestionarea eficientă a timpului și proiectelor

Lucrul de acasă înseamnă că va trebui să-ți gestionezi propriul timp și să fii responsabil să respecți termenele-limită ale proiectelor, fără presiunea de la șef sau colegi.

Soluția: instrumente de gestionare a timpului și management de proiect.

Există instrumente digitale de planificare care urmăresc progresul în timp real al proiectelor, precum și instrumente de gestionare a timpului, dar și aplicații de calendar care te ajută să discuți cu echipa termenii, să programezi întâlniri și să revizuiești etapele importante. 

În concluzie, munca la distanță vine cu o mare varietate de beneficii, dar poate fi, de asemenea, o provocare dacă nu stabilești limite sănătoase ale vieții profesionale. Există multe modalități prin care poți atinge echilibrul între viața profesională și cea personală, fără a periclita productivitatea.  

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Știrileprotv.ro
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi