Este important să avem în vedere că, pe măsură ce cresc, copiii devin din ce în ce mai impresionabili și receptivi. La ce îi expunem este cel mai probabil ceea ce vor purta cu ei, fie că este vorba de câteva luni sau chiar de o viață, așa că este important să fim mereu conștienți de ceea ce le spunem copiilor, pentru a ne asigura că nu îi rănim sau măcar că reparăm ulterior greșeala.

Modul în care vorbim copiilor noștri influențează modul în care aceștia privesc lumea și pe ei înșiși. Este deci important să vorbim cu ei într-un mod sănătos, pentru a-i ajuta să crească și pentru a-i face să se simtă susținuți și iubiți.

Chiar dacă probabil cei mai mulți dintre părinții generațiilor actuale nu mai folosesc celebra frază “Eu te-am făcut, eu te omor”, există câteva lucruri, mai puțin radicale și pornite multe din ele din cele mai bune intenții, pe care este bine să le evităm atunci când ne adresăm copiilor noștri.

19 lucruri pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

1. „Nu mai plânge!”

A le spune copiilor să nu mai plângă îi face să simtă că greșesc atunci când își arată emoțiile. Oricât ar fi de frustrant pentru părinți, plânsul este normal și natural, iar oprirea lui este asociată cu invalidarea sentimentelor.

Încearcăi, în schimb, să pui întrebări pentru a descoperi ce stă în spatele plânsului și încurajează-ți copilul să comunice. Astfel vei stabili o relație de încredere cu el.

2. „Fac totul pentru tine” 

Oricât de adevărat este că părinții fac multe pentru copiii lor, amintindu-le în permanență de acest lucru îi poate face să se simtă mai degrabă o povară decât o binecuvântare. Este în regulă ca un copil să fie conștient de faptul că anumite lucruri se fac cu efort și să învețe să aprecieze ceea ce i se oferă, dar fără a simți vinovăție sau de a se percepe pe sine ca fiind o obligație. 

3. „Ai făcut bine, dar ai putea face mai bine”

Orice lucru pozitiv urmat de „dar” ar trebui evitat, deoarece contrazice și elimină semnificația pozitivă. Sărbătorirea micilor victorii este o modalitate de a motiva copiii să se descurce constant. Folosirea cuvântului „dar” îi va face să se simtă că nu sunt suficienți și că nu au reușit să îți mulțumească părinții. Este de preferat să spui „Ai făcut bine și sunt mândru de tine. Pun pariu că vei continua să devii din ce în ce mai bun!”

4. „Nu mânca atât, te vei îngrășa”

Imginea corporală este un lucru extrem de sensibil și personal și ea se construiește de la vârste fragede. Este important să îi facem pe copii atenți la alimentele sănătoase, dar nu inducându-le ideea că se vor îngrășa. Este mai bine să spunem „Nu cred că ar fi o idee bună să mănânci asta,  pentru că nu este foarte bun pentru sănătatea ta”.

5. „Nu e mare lucru” sau „Nu mai fi copil”

Să minimizăm ce simte un copil îl va face pe acesta să se îndepărteze de noi și să fie reticent în a ne împărtăși sentimentele, pentru că se va simți invalidat. Copiii ar trebui să se simtă confortabil comunicându-și sentimentele.  În schimb, încearcă să spui: „Spune-mi ce simți și de ce te simți așa”.

Acest lucru îl va face pe copil să se simtă în siguranță și să vină la tine ori de câte ori are o problemă. 

6. „Trebuie să îți spun asta de 100 de ori?”

Probabil este una din frazele pe care părinții le spun cel mai des, dar poate trezi în copil sentimentul că are o problemă și nu înțelege ce i se spune. Creierul copiilor funcționează foarte diferit de cel al adulților, ei iau de cele mai multe ori ceea ce spunem ad literam, nu înțeleg semnificația pe care vrem noi să o dăm lucrurilor respective. Încearcă să spui în schimb: „Ți-am mai spus asta, dar ai putea, te rog, să …”

7. „Fetele / băieții mari nu fac asta”

Un exemplu foarte comun în acest sens este „fetele mari / băieții mari nu plâng”, urmat de obicei de „plânsul este doar pentru bebeluși”. Fie că plâng sau au alte comportamente, copiii trebuie lăsați să fie copii. Indiferent de nemulțumirile părinților, vârsta copiilor nu ar trebui filosită ca scuză. Încearcă să spui mai bine: „Nu cred că este o idee bună să faci asta, pentru că…”

8. „Aceasta este doar pentru băieți / fete”

Limitarea băieților și fetelor la ceea ce pot și nu pot face în funcție de sexul lor le spune că există anumite moduri în care băieții ar trebui să se comporte și anumite moduri în care fetele ar trebui să se comporte și, dacă nu se conformează, este greșit. Pune copiii în cutii și favorizează discriminarea de gen.

9. „Sunt dezamăgit de tine”

Dezamăgirea este un sentiment puternic. Copiii caută în general să le fie pe plac părinților, să îi facă fericiți, iar aceste lucruri, spuse de multe ori la mânie, îi pot face pe copii să crească crezând că sunt o dezamăgire pentru familia lor, ceea ce este o povară destul de greu de dus. 

Încearcă să explici, cu argumente, de ce un anumit comportament nu este în regulă, disociind totodată comportamentul de copil. 

10. „Trebuie să faci ceea ce spun eu, altfel vei suporta consecințele”

Folosirea fricii pentru a disciplina copiii este nesănătoasă și, de obicei, are efectul invers. Explică pur și simplu de ce consideri că un anumit comportament este de dorit. Va lua mai mult timp, cu siguranță, iar efectele nu vor fi imediate, dar vor fi mult mai durabile. 

11. „Pentru că așa spun eu” sau „Pentru că eu sunt adult și tu ești copil”

Această abordare îi face pe copii să simtă că opiniile lor nu sunt valabile doar pentru că sunt copii.

Este de preferat să explici ce simți în legătură cu un comportament, fără a te poziționa pe o poziție superioară. 

12. „Stai în casa mea, așa că urmezi regulile mele”

Un alt lucru pe care îl spun mulți dintre părinți și care îl face pe copil să se simtă neprimit în propria casă și să se perceapă pe sine ca pe o povară. Este recomandat să faceți niște reguli ale casei, pe care toți membri trebuie să le respecte, inclusiv părinții.

13. „Așa am fost și eu crescut și uite ce bine am ajuns”

Deși avem multe informații  despre creșterea copiilor pe baza modului în care am fost noi înșine crescuți, este limitativ să folosim acest stereotip pentru a respinge cererile sau comportamentele propriilor copii. Poți folosi exemple din propria copilărie, dar nu ca argumente sau condiționări.  

14. „Ești la fel ca mama / tatăl tău”

Aceste cuvinte pun un stigmat asupra celuilalt părinte și fac copilul să se simtă divizat, pentru că, în mod natural, el este jumătate din mamă și jumătate din tată și ar trebui validat, acceptat și iubit ca întreg. 

15. „Nu ne permitem asta, nu avem bani”

Împovărarea a copiilor cu privire la dificultățile financiare de la o vârstă fragedă le poate insufla un sentiment de frică și insecuritate. Încearcă mai bine să explici valoarea banilor și să faci împreună cu copilul un sistem de economisire, de exemplu „nu luăm asta, pentru că strângem bani pentru vacanță”

16. „Aș vrea să fii mai mult ca….” sau „X de ce poate și tu nu”

Fie că sunt comparați cu frații, colegii sau prietenii, comparațiile afectează stima de sine a copiilor și îi face să se simtă că nu sunt suficienți sau că este ceva în neregulă cu ei. Încearcă să eviți comparațiile de orice fel. 

17. „Ești prea mic ca să întrebi asta sau să te gândești la asta”

Oprirea curiozității unui copil nu îl face decât să caute răspunsurile în altă parte sau să se închidă în el. Vorbește cu copilul, pe înțelesul său, despre ceea ce simte, despre provocările pe care le are, despre întrebările pe care și le pune Astfel veți deveni apropiați și vei construi cu el o relație bazată pe încredere. 

18. „Nu acum, nu am timp”

Copiii pot percepe astfel de afirmații drept respingere. 

Dacă ai nevoie de timp singur, explică-i copilului tău că îl iubești, dar că vrei să rămâi puțin singur, dar vei fi disponibil mai târziu și aștepți cu nerăbdare să petreci timp cu el.

Dacă este  prea mic pentru a înțelege timpul, folosește un cronometru pentru a-i da perspectiva de timp în care vei fi disponibil pentru el. 

19. „Este doar o minciună albă”

Folosirea micilor minciuni sau păcăleli de față cu copilul sau chiar în relația cu el, îi dă acestuia sentimentul că este ok să spunem minciuni sau să păcălim. Copiii nu fac diferența între minciuni mici sau mari și este posibil să înceapă să mintă la rândul lor. 

Toate aceste strategii vor lua mai mult timp pentru explicații și vor necesita un plus de atenție și implicare din parte părintelui, dar, pe termen lung, vor ajuta la crearea unei relații sănătoase, bazată pe încredere reciprocă, esențială în anumite etape ale creșterii unui copil, în special în pre-adolescență și adolescență, atunci când copiii au nevoie de repere sănătoase și încredere în părinții lor.

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți