• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cum se recunoaște menopauza?

Dacă a trecut un an întreg de când ai avut menstruație și nu iei un tratament sau nu suferi de o boală care să oprească sângerarea, este posibil să fii la menopauză. Vârsta medie a menopauzei pentru persoanele care au menstruație este de 51 de ani, dar există și excepții. Unele femei pot experiementa menopauza mai devreme, fie din cauze naturale legate de funcționarea propriului organism, fie în urma unor intervenții chirurgicale sau tratamente severe pentru afecțiuni cronice.

Când corpul trece prin menopauză, nivelul hormonilor se schimbă, la fel ca atunci când o persoană rămâne gravidă. Odată ce menstruația s-a oprit, nivelul de estrogen va scădea treptat, iar corpul va înceta să producă progesteron. Schimbările hormonilor pot provoca simptome fizice și emoționale.

Ca orice alt rezultat al sănătății reproductive, menopauza este o experiență complet subiectivă, astfel încât simptomele menopauzei variază adesea de la persoană la persoană.  Uneori, vârsta și simptomele menopauzei sunt genetice, așadar modul în care mama a experimentat această etapă poate fi un indiciu pentru fiică despre așteptările pe care ar trebui să le aibă în această perioadă a vieții.  Cercetările au descoperit că genetica joacă un rol în stabilirea anumitor simptome, în special bufeuri și transpirații nocturne.

7 simptome comune ale menopauzei

50 până la 80% la dintre femeile care trec prin menopauză naturală prezintă simptome, iar multe dintre ele sunt destul de comune. Cunoașterea lor poate face mai ușoară trecerea prin această etapă inevitabilă a vieții. 

Bufeuri

Bufeurile sunt descrise ca o senzație bruscă de căldură extremă în partea superioară a corpului, care poate dura în medie între 1 și 5 minute și se manifestă prin înroșirea feței, transpirații, anxietate, palpitații ale inimii și chiar frisoane. Potrivit specialiștilor, cauza bufeurilor nu este pe deplin înțeleasă. Se crede că se datorează scăderii estrogenului, dar capacitatea unei femei de a-și regla temperatura corpului se modifică pe măsură ce îmbătrânește.

Terapia cu estrogeni sau cea combinată cu progesteron poate atenua aceste simptome, dar toate tratamentele vin cu riscuri. Unele femei sunt sfătuite să nu ia hormoni din cauza riscului de cancer de sân, atacuri de cord, accident vascular cerebral și cheaguri de sânge. Este esential pentru orice femeie care experimentează bufeurile să discute riscurile și beneficiile unui eventual tratament cu medicul și să ia cea mai bună decizie pentru organismul ei.  Femeile care se confruntă cu bufeurile ar trebui să evite cofeina și alcoolul, deoarece acestea pot crește severitatea și frecvența bufeurilor.

Transpirații nocturne

Senzațiile fizice ale transpirațiilor nocturne sunt aceleași cu bufeurile și pot include înroșirea feței și palpitațiile cardiace. Ca urmare, ele pot fi tratate în același mod în care sunt tratate bufeurile.  Cu toate acestea, există și alte lucruri pe care femeile le pot face pentru a ajuta la atenuarea simptomelor, cum ar fi să păstreze temperatura mai scăzută în dormitor, să folosească pijamale și așternuturi din materiale  răcoroase, naturale și să monteze draperii opace care păstrează răcoarea în cameră. 

Schimbări de dispoziție și iritabilitate

Nu toate simptomele menopauzei sunt exclusiv fizice. Se pare că scăderea estrogenului afectează modul în care organismul gestionează serotonina și norepinefrina, două substanțe chimice legate de depresie. Nivelurile mai scăzute de estrogen sunt, de asemenea, legate de iritabilitate, oboseală, stres, pierderi de memorie, anxietate și dificultăți de concentrare.

Tratamentul hormonal poate ajuta, dar medicii spun că și terapia este o opțiune de luat în calcul. Există antidepresive care tratează depresia, dar și bufeurile. Modificările stilului de viață, cum ar fi o dietă bogată în proteine ​​și adăugarea de exerciții aerobe la rutina zilnică, pot, de asemenea să diminueze aceste simptome.

Dificultăți de somn

Nu doar transpirațiile nocturne provoacă insomnii în cazul menopauzei. Scăderea producției de progesteron a corpului poate duce și ea la nopți agitate. Progesteronul este un hormon favorabil somnului, iar scăderea lui poate provoca anxietate, neliniște și probleme cu somnul, inclusiv treziri frecvente în timpul nopții. Estrogenul este un alt hormon care ajută la inducerea unui somn sănătos, iar lipsa lui poate duce la neliniște. Specialiștii sugerează limitarea consumului de cofeină și alcool și minimum 30 de minute de exerciții fizice pe zi, pentru îmbuunătățirea igienei somnului. 

Uscăciune vaginală

În timpul menopauzei, țesutul vaginal devine subțire și există o scădere a secrețiilor vaginale, ceea ce poate provoca dureri în timpul actului sexual și disfuncții sexuale. Activitatea sexuală regulată și stimularea pot ajuta la menținerea sănătății țesutului vaginal. Se pot utiliza și lubrifianți pe bază de apă sau estrogen aplicat direct în vagin, fie sub formă de cremă sau ovule. 

Mâncărime și iritație vaginală

În vagin există în mod natural lactobacilli, o specie de bacterii care normalizează flora vaginală și joacă un rol important în prevenirea infecțiilor, cum ar fi vaginoza bacteriană și infecțiile cu transmitere sexuală. Femeile aflate în postmenopauză experimentează o scădere a estrogenului, care are un impact negativ asupra florei vaginale și poate duce la mâncărime și iritație. Ca și în cazul uscăciunii vaginale, aplicațiile locale de estrogen pot atenua aceste simptome, reducând în același timp riscul de infecții vaginale și ale vezicii urinare.

Depreciere osoasă

O scădere a nivelului de estrogen poate duce la deprecierea osoasă rapidă și severă, deoarece estrogenul ajută și la protejarea oaselor. Studiile recente au constatat că femeile își pierd aproximativ 50% din osul trabecular și 30% din osul cortical pe parcursul vieții. Jumătate din această pierdere are loc în primii 10 ani care urmează menopauzei. Terapia cu estrogeni sau asociată cu hormoni progesteron poate ajuta la prevenirea pierderii osoase. Există însă și metode naturale de prevenție și reabilitare a deprecierii osoase, cum ar fi exercițiile fizice, renunțatul la fumat și suplimentele de vitamina D și calciu. 

Menopauza și simptomele emoționale

În afara simptomelor fizice, aproximativ 75% dintre femeile care trec prin menopauză se confruntă cu schimbări de dispoziție, care pot face ca spectrul de emoții să fluctueze foarte mult, de la stări de fericire maximă la tristețe profundă și chiar depresie.

Simptomele emoționale ale femeilor în timpul menopauzei variază. Unele simptome comune cauzate de menopauză includ: iritabilitate, lipsă totală de răbdare, agresivitate, dificultate de concentrare, stres, nervozitate, sentimente de tristețe, melancolie și depresie, oboseală cronică. 

Aceste schimbări de dispoziție pot fi frecvente, extreme și ușor de declansat.

Multe dintre simptomele emoționale asociate cu menopauza, în special sentimentele de tristețe și iritabilitate, pot fi gestionate făcând câteva schimbări în stilul de viață, cum ar fi: o dietă sănătoasă, fără zahăr și cofeină, sport regulat, practici de auto-calmare precum meditația sau respirația profundă, evitarea consumului de alcool și tranchilizante, menținerea unor relații apropiate cu familia și prietenii, angajarea în activități creative care să confere un sentiment de împlinire. 

Deși menopauza poate cauza o gamă largă de simptome fizice și psihice, acestea pot fi asociate și cu alte afecțiuni medicale, așadar este indicat ca femeile să apeleze la ajutor specializat atunci când se confruntă cu orice fel de simptome care le pot afecta echilibrul fizic și emotional.  


Resurse utile:

https://medlineplus.gov/menopause.html

https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15224-menopause-perimenopause-and-postmenopause

Citeşte şi:

10 factori care te fac să îți pierzi motivația și cum o poți recâștiga

Cum se manifestă sindromul burnout și cum îl gestionezi?

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie