- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
Pentru alții, este o alegere mai bună să lucreze la relație, iar în acest caz există câteva măsuri proactive care se pot implementa. De la îmbunătățirea comunicării până la mici dovezi de dragoste în viața de zi cu zi, sunt câteva “artificii” care pot îmbunătăți viața de cuplu, astfel încât să se evite divorțul.
Implicare și asumarea angajamentului
Ideea de salvare a căsniciei poate pune o presiune foarte mare asupra relației, ceea ce duce la scăderea motivației și astfel rezultatul va fi cu totul altul decât cel dorit. Primul pas este să decideți împreună că divorțul nu este o opțiune și să vă asumați angajamentul să faceți relația să meargă, în loc să căutați motive și căi să ieșiți din căsnicie.
Respectul față de partener
Oamenii se schimbă inevitabil în timp. Înțelegerea, aprecierea și adaptarea la aceste schimbări sunt esențiale pentru orice relație. Începe prin a face o listă cu principalele calități ale partenerului tău pentru a-ți aminti de persoana de care te-ai îndrăgostit. Acest exercițiu te va ajuta să îți amintești de ce te-ai îndrăgostit de el în primul rând.
Spune-i partenerului tău în fiecare zi, prin complimente sau mulțumiri, că apreciezi tot ceea ce face. Aceste gesturi mici au efecte mari.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f6c5107d57efbfd1584f770a6efbf9fc.jpg)
Comunicare permanentă
În era smartphone-urilor și a lucrului de acasă, este foarte ușor să te lași distras. S-ar putea să descoperi că deseori trec zile fără să ai o conversație valoroasă cu partenerul.
Comunicarea deschisă despre viață, interesele, visele, frustrările și sentimentele fiecăruia este o modalitate de a crea apropiere.
De asemenea, este esențial să-ți asculți și partenerul. Poate fi util să alocați 30 de minute în fiecare zi, fără întreruperi sau distrageri, pentru a putea vorbi.
Împărtășirea așteptărilor financiare
Multe căsătorii sunt pline de dezacorduri cu privire la finanțe. Cuplurile aduc adesea așteptări diferite despre bani într-o relație. Fiecărui partener îi este greu să vadă situația financiară din perspectiva celeilalte persoane.
A ajunge la un acord despre cum vor fi gestionați banii este o componentă critică a unei căsnicii de succes. Faceți un plan care să includă modul în care gestionați cheltuielile, cum abordați creditele și economiile.
Includeți o oarecare flexibilitate în buget pentru a vă permite distracții, călătorii și cadouri care vă vor ajuta să vă apropiați.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4f04dd2b06ee9274b5985a5a5211695c.jpg)
Acordarea de spațiu reciproc
Unul dintre cele mai greu de echilibrat lucruri într-o căsnicie este timpul petrecut împreună. Prea mult poate fi sufocant, în timp ce prea puțin poate fi interpretat ca neglijare.
Când unul din parteneri are nevoie de spațiu sau de o ieșire cu prietenii, celălalt ar trebui să înțeleagă și să se ofere să preia responsabilitățile casnice. Pe de altă parte, este nevoie și de timp petrecut împreună.
Cheia este ca amândoi partenerii să depună un efort concertat pentru a petrece timp de calitate împreună, oferindu-și unul altuia spațiu.
Menținerea unei stări de bine
Este ușor să intri într-o rutină, mai ales dacă cuplul are mulți ani împreună. O modalitate ușoară de a reaprinde romantismul este să vă gândiți la acele zile de început și să le recreați.
De asemenea, e important ca fiecare să facă eforturi pentru a se simți și a arăta bine, ceea ce poate presupune un abonament la sală, mai multă grijă față de aspectul fizic sau practicarea de tehnici de meditație pentru a obține mai mult calm.
Reaprinderea pasiunii
O altă modalitate de a menține flacăra aprinsă într-o căsnicie este să continuați să vă curtați reciproc. Încercați să vă faceți timp pentru o întâlnire în fiecare săptămână – chiar dacă este doar o ieșire la cafea sau gătiți împreună. Multe cupluri spun că gesturile mici care denotă atenție și grijă îi ajută să se simtă ca la început. Încearcă să-i lași partenerului tău bilețele de dragoste, fă-i cafea dimineața sau cumpără-i prăjitura preferată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d18400bb94e5ca03bb2f6a1c9866afa1.jpg)
Depășirea certurilor
Căsătoriile încep adesea să se destrame atunci când unul din parteneri ține ranchiună. Aceasta duce la dispreț, critică și, în cele din urmă, la erodarea relației. Este recomandat ca partenerii să se ierte reciproc, deoarece iertarea este un dar pe care ți-l faci ție. Ranchiuna ocupă spațiu mental și emotional și îți afectează sănătatea și nivelul de stres.
De asemenea, este extrem de benefic pentru parteneri să își ceară iertare atunci când greșesc, să asculte și să lucreze împreună pentru a rezolva lucrurile pe viitor.
Acordarea încrederii reciproce
În căsniciile sănătoase, ambii parteneri au respect și încredere reciproce și nu își cer socoteală unul altuia. Sunt câteva acțiuni care sunt recomandate a fi evitate de partenerii care își doresc o căsnicie armonioasă:
- Nu îți monitoriza partenerul
- Acceptă-l așa cum este
- Colaborați atunci când aveți decizii mari de luat, cum ar fi cele financiare sau legate de creșterea copiilor
- Oferiți-vă unul altuia libertate. Partenerii care încearcă să se controleze unul pe altul riscă să devină abuzivi emoțional.
Apelarea la ajutor specializat
Pentru cuplurile care se confruntă cu iminența divorțului, să apeleze la un consilier sau terapeut poate fi o soluție salvatoare. Dacă ambii parteneri sunt dispuși să lucreze împreună la relația lor, un ghid va face acest proces mai ușor și mai lin.
Depășirea problemelor din căsnicie este provocatoare. Pentru a persevera în relație și pentru a evita divorțul, ambii parteneri trebuie să se implice și să depună efort și timp. Este posibil ca la finalul procesului să decidă să mai acorde o șansă căsniciei sau să termine relația, dar cu siguranță vor face acest lucru într-un mod mult mai asumat și împăcat.
Vezi şi cum abordezi discuțiile dificile într-o căsnicie!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_0f89b4792a4cde5f9a73bcade4d7561b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_14c4b4943de28d70aecfdd751222c5c1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_843a93d2dfa59f710db81f34c27307e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7ff6719aeeb3f494b10e21a1f513c404.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_e6043f889f1382ae4a88808c6b37f112.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f6b144398d31ac18bc92253073c0a435.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2a43a009e227698eec25a0976e5f008d.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.