• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

În urma discuțiilor cu proaspeți părinți, dar și cu psihologi, specialiștii în parenting au elaborat câteva strategii utile pentru a cere ajutor familiei, prietenilor, colegilor și chiar partenerului de viață. 

Ai devenit de curând mamă? Ușurează-ți viața cerând ajutor

1. Clarifică de ce ai nevoie

Maternitatea implică de cele mai multe ori un program haotic, mese neregulate, lipsă de somn și o totală lipsă de grijă față de sine. Toate acestea duc la lipsa de claritate și imposibilitatea de a ne comunica nevoile. Așadar, primul pas este organizarea. Pentru a putea să ceri ajutorul, ai nevoie să știi tu în primul rând de ce ai nevoie. Odată identificate nevoile, îți va fi mult mai ușor să le comunici. Poți face o listă cu sarcinile pe care le găsești obositoare, apoi sorteaz-o în categorii de prioritate, de la cea mai mare la cea mai mică. Spălatul vaselor, al rufelor, curățenia în casă sau ordinea în dulapuri sunt sarcini pe care le pot face și alți membri ai familiei, în timp ce tu te ocupi de bebeluș.  

Păstrează la îndemână lista de sarcini. Ea te va ajuta să își ordonezi gândurile, dar și să dai indicații clare celorlalți. Mulți oameni sunt dornici să ajute, dar au nevoie să știe exact cu ce.

2. Angajează ajutor extern

Dacă nu ai rude sau prieteni disponbili, poate ar trebui să iei în considerare să angajezi temporar o menajeră care să te ajute cu treburile casnice. Nu este nicio rușine în a apela la ajutor extern, măcar cu ora sau punctual pentru anumite sarcini. 

În afara ajutorului extern plătit, poți începe să apelezi și la bunăvoința oamenilor din jur. De exemplu, ești la supermarket și nu te descurci să urci căruciorul pe trepte? În loc să te lupți singură cu el, poți ruga pe cineva să îți ofere ajutorul. 

3. Simplifică-ți viața cu ajutorul tehnologiei

În timpul sarcinii, dar și în primele luni după naștere, creierul unei mame este extrem de solicitat și poate fi dificil să te organizezi la fel de ușor ca înainte, fără o planificare temeinică. 

Ai ajutor la gătit, dar nu mai știi ce să pui pe masă? Folosește aplicații care te pot ajuta să organizezi meniul zilnic. Acestea îți dau sugestii de feluri de mâncare, dar și lista de ingrediente necesare, pentru ca tu doar să o transmiți celui care te ajută și îți face cumpărăturile. 

Treburile zilnice sunt un stres permanent ? Există platforme în care poți organiza activitățile casnice și le poți distribui membrilor familiei care au fost de acord să îți acorde ajutorul. 

Tehnica modernă ne oferă foarte multe variante de simplificare a vieții și este păcat să nu profităm de ele. 

4. Folosește înțelept rețelele sociale

După cum probabil știi din experiență, rețelele sociale pot face foarte mult bine dar și foarte mult rău. Acest lucru este extrem de valabil și în cazul proaspetelor mame. Grupurile de sprijin de pe Facebook sau alte rețele de socializare pot fi un prilej de a te conecta cu alte femei aflate în aceeași situație și a face schimb de experiență, dar pot deveni și extrem de dăunătoare, mai ales atunci când nu filtrezi cu grijă informația. 

Postarea nevoilor cu care te confrunți pe rețelele de socializare te face destul de vulnerabilă și poți fi ținta unor comentarii răutăcioase, așa că este bine să limitezi conținutul pe care îl împărtășești și să te îndepărtezi de rețelele sociale dacă simți că nu îți face bine ceea ce vezi acolo. 

5. Apelează la un grup de sprijin 

Atunci când te confrunți cu provocări, situații noi sau dificile, ele pot deveni mai ușoare dacă le împărtășim cu cei din jur, dar nu cu persoane din cercul nostru apropiat, cum ar fi rude sau prieteni, ci cu oameni relativ neutri.  

Caută grupuri de suport pentru proaspetele mame și conectează-te cu oameni ca tine, care îți vor înțelege mai ușor trăirile și frământările. 

6. Caută ajutor la specialiști

Consultanții pentru alăptare, pediatrii și terapeuții de familie pot ajuta foarte mult pentru confortul moral din primele luni cu bebelușul. Dificultățile în alăptare pot fi rezolvate de un consultant bun, temerile legate de creșterea micuțului tău vor fi liniștite de un specialist pediatru, iar în momentele de anxietate un terapeut te poate ajuta să vezi din nou jumătatea plină a paharului. 

7. Comunică mai mult cu partenerul de viață

Cea mai dificilă conversație despre obținerea ajutorului de care ai nevoie poate fi cea cu soțul sau partenerul de viață. În această relație este important să comunicați sincer și la momentul potrivit.

Alege un moment pentru a discuta despre nevoile tale și despre nevoile partenerului atunci când amândoi aveți puțin timp și o dispoziție relaxată. Odată ce ați avut o conversație inițială, continuați să comunicați frecvent, să fiți deschiși și flexibili în a vă comunica sentimentele și nevoile. Păstrarea unei legături strânse bazată pe comunicare între parteneri după apariția copilului este esențială pentru confortul emoțional și menținerea unei relații solide. 

8. Fii perseverentă

Creșterea unui copil și mai ales îngrijirea unui nou născut este un proces solicitant și de durată, așadar și ajutorul dat mamei ar trebui să fie la fel. Nu e suficient să te ajute cineva cu gătitul meselor o dată sau de două ori pe săptămână, ci este posibil să ai nevoie de o persoană care să facă asta constant timp de câteva luni. Singurul om care ar trebui să se preocupe de îndeplinirea propriilor nevoi ești tu, așadar nu ezita să insiști atunci când ai nevoie de ajutor. Dacă o rudă sau un prieten refuză să te ajute, e posibil să te descurajezi și să îți iei din nou toate sarcinile asupra ta, dar acest lucru este cât se poate de greșit. Caută ajutorul oriunde este nevoie și insistă în a-l primi, doar așa îți vei putea proteja integritatea psihică și fizică în această perioadă solicitantă. 

Într-o cultură care prețuiește încrederea în sine, poate fi greu să recunoaștem că nu putem face totul pe cont propriu. Maternitatea este un moment de ajustare majoră, așa că nu ar trebui să îți fie rușine să îți comunici nevoile. Când faci acest lucru și obții ajutorul de care ai nevoie, te vei descurca mai ușor în această perioadă provocatoare.

Citeşte şi:

Cum să îți educi copilul fără să îi distrugi stima de sine

Cum să înveți să nu mai țipi la copiii tăi și ce poți să faci în schimb

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Playtech.ro
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Tânără răpită din fața blocului, sechestrată, bătută crunt și tunsă de fostul iubit la Oțelu Roșu. A fost salvată de tatăl ei
Observatornews.ro
Tânără răpită din fața blocului, sechestrată, bătută crunt și tunsă de fostul iubit la Oțelu Roșu. A fost salvată de tatăl ei
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută