• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cercetătorii au descoperit că fiecare tip are un efect diferit asupra comportamentului unei persoane și asupra urmăririi obiectivelor. Pentru a înțelege mai bine influența motivației intrinseci și extrinseci asupra comportamentului uman, este important să știm cum funcționează fiecare tip.

Ce este motivația extrinsecă?

Motivația extrinsecă este atunci când suntem motivați să realizăm un comportament sau să ne angajăm într-o activitate pentru că dorim să câștigăm o recompensă sau să evităm pedeapsa. Te vei implica nu pentru că îți place sau pentru că găsești satisfăcătoare o activitate, ci pentru că te aștepți să primești ceva în schimb sau să eviți ceva neplăcut.

Exemple de motivație extrinsecă:

 • Participarea la o competiție pentru a câștiga premii
 • Un copil care își face curat în cameră pentru a nu fi certat de părinți
 • Implicarea într-un concurs pentru a câștiga o bursă
 • Un elev care învață pentru o notă bună

Ce este motivația intrinsecă?

Motivația intrinsecă este atunci când te angajezi într-un comportament pentru că îl găsești satisfăcător, desfășori o activitate de dragul ei, mai degrabă decât din dorința unei recompense externe. Comportamentul în sine este recompensa. 

Exemple de motivație intrinsecă:

 • Participarea la un sport pentru că ți se pare plăcută activitatea
 • Să-ți faci curat în cameră pentru că îți place să faci ordine
 • Rezolvarea unui puzzle pentru că găsești provocarea distractivă și incitantă
 • Să studiezi despre un subiect care ți se pare fascinant

Motivația extrinsecă apare din exteriorul individului, în timp ce motivația intrinsecă vine din interior. Cercetările au arătat că fiecare tip are un efect diferit asupra comportamentului uman.

Studiile au demonstrat că oferirea de recompense externe excesive pentru un comportament deja recompensator intern poate reduce motivația intrinsecă – un fenomen cunoscut sub numele de efectul de suprajustificare.

De exemplu, într-un studiu din 2008, copiii care au fost recompensați pentru că s-au jucat cu o jucărie cu care și-au exprimat deja interesul să se joace au devenit mai puțin interesați de articol după ce au fost recompensați extern.

Acest lucru nu înseamnă că motivația extrinsecă este un lucru rău, ea poate fi benefică în unele situații. De exemplu, motivația extrinsecă poate fi deosebit de utilă atunci când o persoană trebuie să îndeplinească o sarcină pe care o consideră neplăcută.

În plus, recompensele externe au câteva beneficii:

 • Pot fi o sursă de feedback pentru a informa oamenii când performanța lor a atins un standard care merită consolidat
 • Pot induce interesul și participarea la o activitate de care un individ nu era interesat inițial
 • Pot motiva oamenii să dobândească noi abilități sau cunoștințe (odată ce aceste abilități timpurii au fost învățate, oamenii ar putea deveni mai motivați intrinsec să desfășoare o activitate)

Este util să folosim recompense externe ca să motivăm pe cineva să învețe ceva nou, să trezim interesul pentru o activitate, să oferim feedback oamenilor pentru a le spune că performanța lor este demnă de recunoaștere.

Nu este recomandat să folosim recompense externe atunci când o persoană este deja interesată de subiect, sarcină sau activitate sau când oferirea unei recompense ar face ca activitatea să se simtă ca „muncă” în loc de „joacă”.

Cei mai mulți oameni presupun că motivația intrinsecă este cea mai bună, dar nu este întotdeauna posibilă în orice situație. Uneori, o persoană pur și simplu nu are dorința internă de a se angaja într-o activitate. Oferirea de recompense excesive poate fi, de asemenea, problematică.

Cu toate acestea, atunci când sunt utilizați corespunzător, motivatorii extrinseci pot fi un instrument util. De exemplu, motivația extrinsecă îi poate determina pe oameni să finalizeze o sarcină de lucru sau o sarcină școlară de care nu sunt interesați.

Cercetătorii au ajuns la trei concluzii principale cu privire la recompensele extrinseci și influența acestora asupra motivației intrinseci:

 1. Motivația intrinsecă va scădea atunci când se acordă recompense externe pentru îndeplinirea unei anumite sarcini sau pentru a face doar o muncă minimă. Dacă părinții laudă excesiv un copil de fiecare dată când termină o sarcină simplă, copilul va deveni mai puțin motivat intrinsec să îndeplinească acea sarcină pe viitor.
 2. Laudele pot crește motivația internă. Cercetătorii au descoperit că oferirea de laude și feedback pozitiv atunci când oamenii fac ceva mai bun decât alții poate îmbunătăți motivația intrinsecă.
 3. Recompensele externe neașteptate nu scad motivația intrinsecă. Dacă un elev obține o notă bună la un test pentru că îi place materia, iar profesorul decide să îl răsplătească, motivația de bază nu va fi afectată.  Cu toate acestea, recompensarea în această situație trebuie făcută cu prudență, deoarece oamenii pot ajunge uneori să se aștepte la recompense permanent.

Cum influențează motivația intrinsecă și motivația extrinsecă învățarea?

Atât motivația extrinsecă, cât și cea intrinsecă joacă un rol semnificativ în învățare. Unii experți au susținut că accentul tradițional al educației pe recompensele externe – cum ar fi notele, calificativele sau steluțele – subminează orice motivație intrinsecă existentă pe care ar putea-o avea elevii. 

Alții au sugerat că motivatorii extrinseci îi ajută pe elevi să se simtă mai competenți în clasă, ceea ce, la rândul său, le sporește motivația intrinsecă.

Interesul unei persoane crește adesea atunci când o recompensă nu este folosită nici pentru a mitui, nici pentru a controla, ci pentru a semnala o treabă bine făcută. Dacă o recompensă îți crește sentimentul de competență după ce ai făcut o muncă bună, plăcerea sarcinii poate crește.

Recompensele, administrate corect, pot motiva performanța ridicată și creativitatea. 

Atât motivația extrinsecă, cât și motivația intrinsecă determină comportamentul uman. Există mai multe diferențe-cheie între motivația care vine din recompense externe și cea care este condusă de interesul real al unui individ, inclusiv influența fiecărui tip asupra comportamentului unei persoane și situațiile în care fiecare om va fi cel mai eficient.

Înțelegerea modului în care funcționează fiecare tip de motivație și când este probabil să fie utilă poate ajuta oamenii să îndeplinească sarcini (chiar și atunci când nu doresc) și să-și îmbunătățească învățarea și activitatea.

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Știrileprotv.ro
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi